Ucraina invită ONU şi Crucea Roşie să participe la activităţile umanitare în regiunea rusă Kursk
Şeful diplomaţiei ucrainene, Andrii Sîbiga, a anunţat luni că va invita Naţiunile Unite şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să participe la eforturile umanitare pe care Kievul le desfăşoară pentru a veni în ajutor populaţiei civile de pe teritoriul aflat sub controlul trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, relatează EFE și Agerpres.
„Ieri (duminică), în timpul unei vizite la luptătorii noştri din regiunea Sumî (în nord-estul Ucrainei şi la graniţa cu regiunea Kursk) am ordonat Ministerului de Externe al Ucrainei să invite în mod oficial ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii să se alăture eforturilor umanitare din regiunea Kursk”, a transmis Sîbiga într-o postare pe reţelele sociale.
Sîbiga a mai spus că Ucraina „este pregătită să înlesnească” munca acestor organizaţii internaţionale şi să „demonstreze că respectă dreptul internaţional” în operaţiunile sale de război.
În mesajul său, şeful diplomaţiei de la Kiev a insistat asupra faptului că forţele armate ucrainene „au demonstrat un respect absolut faţă de dreptul internaţional” şi „înalte standarde şi valori de libertate şi (respect pentru) viaţa umană”.
Sîbiga a adăgat că trupele ucrainene din Kursk au permis evacuarea în siguranţă a civililor şi furnizează ajutor umanitar populaţiei.
Ucraina a subliniat că trupele sale din Kursk nu au fost implicate în acte de jaf, execuţii de civili şi alte crime de război precum cele comise de forţele ruse în locurile ocupate de acestea în Ucraina, cum ar fi Bucea, Irpin sau Izium.
Ucraina a lansat la începutul lunii august o importantă ofensivă în regiunea rusă Kursk, de la graniţa cu Ucraina, unde afirmă că ar controla „peste 1.000 km2” şi zeci de localităţi. Ofensiva, potrivit Moscovei, a dus la evacuarea a circa 150.000 de civili, notează AFP.
Preşedintele CICR, Mirjana Spoljaric, a sosit luni la Moscova într-o vizită prevăzută de mult timp, la doar câteva zile după ce trei angajaţi ucraineni ai CICR au fost ucişi, după ce un bombardament rusesc a vizat locul unde se aflau camioanele cu ajutoare umanitare în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a atribuit acest atac armatei ruse, calificându-l drept o "nouă crimă de război".