Noi amenințări de la Moscova. Rusia, pregătită să reia testele nucleare după o pauză de 34 de ani
Comandantul poligonului de testare a armelor nucleare al Rusiei a afirmat că este pregătit să reia testele nucleare „în orice moment” dacă Moscova ar emite un asemenea ordin, informează Reuters și HotNews.ro.
Moscova nu a mai întreprins teste ale armelor nucleare din 1990, cu un an înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, dar unii analiști occidentali și ruși susțin că președintele Vladimir Putin ar putea ordona un asemenea test pentru a trimite un mesaj de descurajare Occidentului dacă va permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.
Poligonul de testare din Novaia Zemlia
În poligonul de testare al Rusiei, localizat în arhipelagul Novaia Zemlia din Oceanul Arctic, au avut loc pest 200 de teste nucleare în epoca sovietică, inclusiv detonarea celei mai puternice bombe atomice din lume în 1961.
Zona este urmărită cu atenție de către sateliții spion ai Occidentului, mai ales că imagini din sateliții open-source au indicat lucrări de construcții.
„Poligonul este pregătit pentru reluarea completă a activităților de testare. Este pregătit în întregime. Laboratorul și instalațiile de testare sunt pregătite. Personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe testare în orice moment”, a spus Sinițîn.
„Cel mai important lucru pentru noi este să nu perturbăm implementarea sarcinilor de stat. Dacă se va stabili misiunea reluării testelor, aceasta va fi realizată în timpul alocat”, a continuat contraamiralul.
Putin, care conduce cea mai mare putere nucleară a lumii, a promulgat o lege în noiembrie 2023 prin care a retras Rusia dintre semnatarii tratatului prin care sunt interzise testele armelor nucleare, o decizie despre care a spus că aduce Rusia pe aceeași treaptă cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat tratatul.
Dilplomații ruși au declarat atunci că Moscova nu va relua testele nucleare decât dacă o va face și Washingtonul. Putin a afirmat, în luna iunie, că Rusia ar putea testa o armă nucleară „dacă este necesar”, dar că nu vede necesitatea de a recurge la acest lucru în prezent.
SUA au făcut ultimul test în 1992. Doar Coreea de Nord a realizat în acest secol un test care să implice o explozie nucleară.
Un membru proeminent al unui think-tank rus, ale cărui idei devine adesea politică oficială, a sugerat în luna mai ca Moscova să ia în calcul o explozie nucleară „demonstrativă” care să intimideze Occidentul.
Într-un articol pentru revista cu profil economic Profil, Dmitri Suslov a spus că Rusia trebuie să descurajeze Occidentul să depășească o linie roșie.
„Efectul politic și psihologic al unei ciuperci atomice, care să fie prezentată în direct pe posturile TV din întreaga lume ar putea reaminti politicienilor occidentali asupra lucrului care a prevenit războaiele dintre marile puteri după 1945 și pe care acum l-au pierdut, anume frica de războiul nuclear”, a scris Suslov.