Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care solicită încetarea ocupaţiei israeliene în termen de „12 luni”, relatează Agerpres cu referire la AFP şi Reuters.

Textul, care ţine cont de opinia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) exprimată în urmă cu două luni, a fost adoptat cu 124 de voturi pentru, 14 voturi contra (printre care Israelul, SUA, Ungaria, Cehia şi Argentina) şi 43 de abţineri.

În luna iulie, răspunzând unei cereri de aviz consultativ a Adunării Generale, CIJ a estimat că „prezenţa continuă a Israelului în teritoriul palestinian ocupat este ilicită” şi că Israelul are „obligaţia de a-i pune capăt în cel mai scurt timp”.

Rezoluţia adoptată miercuri salută opinia CIJ şi cere statelor să „ia măsuri în vederea încetării importurilor de orice produse ce provin din coloniile israeliene, precum şi a livrării sau transferurilor de arme, muniţii şi echipamente legate de Israel ... acolo unde există motive rezonabile de a bănui că ele pot fi folosite în teritoriul palestinian ocupat”.

Ea „cere” de asemenea retragerea forţelor israeliene din teritoriile palestiniene, oprirea înfiinţării de noi colonii, restituirea terenurilor şi a proprietăţilor confiscate şi chiar posibilitatea întoarcerii palestinienilor strămutaţi.

Chiar dacă rezoluţiile Adunării Generale nu sunt constrângătoare, Israelul a denunţat deja acest demers. „Palestinienii desfăşoară un terorism diplomatic contra Israelului şi ONU este complice” la asta, a susţinut ambasadorul israelian Danny Danon săptămâna trecută.

În timpul războiului israeliano-arab din 1967, Israelul a început să acapareze părţi din Cisiordania (inclusiv Ierusalimul de Est) anexat pe atunci de Iordania, din Fâşia Gaza şi din Sinaiul egiptean, precum şi majoritatea Platoului Golan sirian.

Ulterior, Israelul a început să ocupe cei 70 000 kilometri pătraţi de teritorii arabe confiscate, o ocupaţie calificată apoi drept ilegală de către Naţiunile Unite. ONU consideră teritoriile palestiniene (Fâşia Gaza, Cisiordania, Ierusalimul de Est) drept o singură entitate, un teritoriu ocupat.

Conflictul militar actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1 205 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili.

Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Forţele de apărare israeliene au ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră complexă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, din 7 octombrie 2023 până miercuri la prânz, cu 41 272 de morţi şi 95 550 de răniţi în rândul palestinienilor.