Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după exploziile pagerelor şi staţiilor de emisie-recepţie ale Hezbollah
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri într-o şedinţă de urgenţă după seriile de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah în atacuri atribuite Israelului şi care au provocat cel puţin 21 de morţi şi peste 3 100 de răniţi, transmite Agerpres cu referire la AFP.
Reuniunea, cerută de Algeria, va începe la ora 19:00 GMT, a anunţat preşedinţia slovenă a Consiliului de Securitate al ONU.
„Obiectele civile nu trebuie să fie niciodată transformate în arme, iar „aceasta ar trebui să fie o regulă pentru oricine în lume, pe care guvernele ar trebui să fie capabile să o aplice””, a reacţionat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care crede că această operaţiune de detonare a unor dispozitive de comunicaţii ale Hezbollah, asupra căreia Israelul nu a comentat, poate fi preludiul unei operaţiuni militare israeliene mai ample în Liban.
„Logica din spatele exploziei acestor aparate este de a efectua o lovitură preventivă înaintea unei operaţiuni militare majore”, estimează Guterres, adăugând că „trebuie făcut totul pentru evitarea acestei escaladări”.
După ce marţi mii de pagere ale Hezbollah au explodat simultan, ucigând cel puţin 12 persoane şi rănind cel puţin 2 800, mulţi răniţi fiind în stare gravă, miercuri au explodat de asemenea simultan staţii de emisie-recepţie folosite tot de Hezbollah, care a promis răzbunare Israelului. Bilanţul oficial provizoriu al victimelor atacului de miercuri este de cel puţin 9 morţi şi peste 300 de răniţi.
Staţiile de emisie-recepţie detonate acum au fost achiziţionate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, aproximativ în acelaşi timp cu pagerele explodate marţi, afirmă o sursă libaneză de securitate.
Serviciul secret israelian Mossad, ce are o lungă experienţă în operaţiuni externe de sabotaj sofisticate, pare să fi accesat dispozitivele de comunicaţii pe lanţul de aprovizionare şi să fi implantat în fiecare un exploziv detonat în momentul recepţionării unui mesaj anume.
Miile de pagere detonate în atacul de marţi au provocat victime nu doar în rândul combatanţilor Hezbollah, printre cele 12 persoane ucise fiind şi doi copii. Imaginile din spitalele libaneze arată persoane cu braţe sau degete amputate, ori cu răni la faţă sau şold, iar altele şi-au pierdut un ochi.