Ce spune producătorul japonez al stațiilor walkie-talkie care au explodat în Liban: Nu se mai produc de 10 ani
Producătorul japonez Icom a declarat joi că a încetat să producă „în urmă cu aproximativ zece ani” stațiile walkie-talkie suspectate că au explodat miercuri în Liban, ucigând membri ai Hezbollah, care a acuzat Israelul că le-a pus capcane, relatează Digi24.ro.
„IC-V82 este un radio portabil care a fost produs şi exportat, inclusiv în Orientul Mijlociu, din 2004 până în octombrie 2014. Acesta a fost întrerupt în urmă cu aproximativ 10 ani şi, de atunci, nu a mai fost livrat de compania noastră”, a declarat Icom într-un comunicat, reacţionând ca urmare a relatărilor din The New York Times şi presa israeliană.
„Producţia bateriilor necesare funcţionării unităţii principale a fost, de asemenea, oprită, iar sigiliul holografic pentru a distinge produsele contrafăcute nu a fost identificat, astfel încât nu este posibil să se confirme dacă produsul a fost expediat de compania noastră”, a declarat compania, potrivit AFP, preluată de News.ro.
Icom a mai adăugat că produsele destinate pieţelor externe sunt vândute exclusiv prin intermediul distribuitorilor săi autorizaţi. „Toate radiourile noastre sunt fabricate la filiala noastră de producţie, Wakayama Icom Inc. din prefectura Wakayama, în cadrul unui sistem de management strict... astfel încât în niciun produs nu sunt utilizate alte piese decât cele specificate de compania noastră. În plus, toate radiourile noastre sunt fabricate în aceeaşi fabrică şi nu le producem în străinătate”, au declarat reprezentanții Icom.
După pagere, au explodat stațiile walkie-talkie
20 de persoane au murit şi peste 450 au fost rănite miercuri în Liban în urma exploziei walkie-talkie-urilor Hezbollah, potrivit unui raport al Ministerului libanez al Sănătăţii, la o zi după explozii similare de pagere.
La Beirut, aceste walkie-talkie au explodat simultan în suburbiile sudice, în acelaşi timp cu funeraliile a patru membri Hezbollah ucişi cu o zi înainte în explozia beeperului, potrivit unei surse apropiate mişcării libaneze şi salvatorilor. Presa locală a relatat despre explozii similare în sudul şi estul ţării.
Marţi, explozii simultane de pager, un sistem de paging folosit şi de mişcarea islamistă pro-iraniană, au ucis 12 persoane şi au rănit între 2.750 şi 2.800, potrivit ministerului libanez, într-un atac fără precedent atribuit Israelului.
Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la explozii, în timp ce Statele Unite au avertizat toate părţile faţă de „escaladări de orice fel”. Aceste explozii au exacerbat temerile privind un război total între Hezbollah şi Israel.