Uniunea Europeană (UE) vrea să acorde Ucrainei un împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro, finanţat din profituri excepţionale generate de active ruseşti blocate în Europa, anunţă vineri la Kiev preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP și News.ro.

”Sunt fericită să anunţ că Comisia a adoptat propuneri care vor permite Uniunii Europene să împrumute 35 de miliarde de euro” Ucrainei, a anunţat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
 

”Suntem acum încrezători în posibilitatea de a acorda acest împrumut Ucrainei foarte rapid”, a dat asigurări Ursula von der Leyen, în cursul unei vizite la Kiev în vederea pregătirii susţinerii unei susţineri a UE odată cu apropierea iernii.

Statele membre UE este necesar însă să aprobe această propunere, iar procedura urmeează să fie accelerată, a declarat un oficial european sub protecţia anonimatului.

Acest împrumut nu va putea să fie integrat în niciun fel în bugetul naţional ucrainean, subliniază această sursă.

Active ruseţti în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro sunt blocate în UE, după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, dintre care aproximativ 90% în Belgia, unde se află sediul organismului internaţional de depozite de fonduri Euroclear.

Cei 27 au ajuns la un acord, în mai, în vederea folosirii dobânzilor generate de către aceste active aparţinând Băncii centrale a Rusiei.

Ele urmează să genereze 2,5-3 miliarde de euro pe an, în vederea ajutării Ucrainei să se înarmeze şi finanţării reconstrucţiei Ucrainei după război.

Statele membre G7 s-au pus apoi de acord asupra unui împrumut global de până la 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, finanţat prin dobânzile produse de aceste actve ruseşti blocate.

Această decizie este însă dificil de pus în aplicare, din cauza garanţiilor cerute de către Statele Unite.

Washingtonul vrea să se asigure că blocarea activelor ruseşti este de durată, pentru a evita o întrerupere a finanţării.

Această blocare a activelor ruseşti în Europa depinde de un regim de sancţuni pe care Cei 27 vor să-l reînnoiască din şase în şase luni.

Comisia Europeană a propus ca reînnoirea sancţiunilor cu privire la blocarea activelor Băncii centrale ruse să aibă loc din trei în trei ani.