Rusia a publicat lista țărilor care nu sunt pe placul lui Putin. Ungaria și Slovacia, singurele state UE care nu au fost incluse
Guvernul rus a publicat o listă a țărilor ale căror politici „impun atitudini neoliberale ce contrazic valorile tradiționale rusești”, transmite Digi24.ro.
Registrul se regăsește pe portalul oficial de internet al informațiilor juridice și include 47 de țări, transmite Rador. Ungaria și Slovacia sunt singurele state UE care nu au fost incluse pe lista lui Vladimir Putin. Singurele țări UE care nu sunt pe listă sunt Ungaria și Slovacia.
În registrul statelor care „contrazic valorile rusești” se află și Taiwanul, a cărui independență Federația Rusă nu o recunoaște oficial.
Pe listă mai apar SUA, Marea Britanie, Ucraina și Japonia. Din 2021, autoritățile ruse mențin în vigoare o listă oficială a „țărilor neprietenoase” faţă de Rusia.
Acum lista include aproape 50 de state ale lumii. Rusia a introdus „taxa pe țările neprietenoase” Din iulie 2024, Rusia a introdus „taxa pe țările neprietenoase”. T
oate produsele aduse din țări considerate ostile Moscovei s-au scumpit odată cu introducerea acestei taxe.
Rusia a majorat tarifele de import pentru bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, bomboane, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile împotriva Moscovei, potrivit unui ordin guvernamental publicat în iulie.
Potrivit ordinului, taxele pentru parfum, cosmetice şi şampon din Polonia, de exemplu, se vor ridica la 35% din valoarea în vamă.
Taxele pentru tapetul din Lituania, Letonia şi Estonia vor creşte la 50%. Taxele de import pentru vin vor fi majorate și ele la 20%. Pe această listă figurează SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administraţie proprie).