Rusia, exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz
Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii nazist Auschwitz-Birkenau, a anunţat luni muzeul Auschwitz, argumentând că o „astfel de prezenţă ar fi cinică” în contextul războiului în Ucraina, relatează France Presse și Agerpres.
Este pentru a treia oară consecutiv când Rusia este exclusă de la aceste ceremonii comemorative după războiul declanşat de Moscova în Ucraina în februarie 2022, a subliniat luni muzeul Auschwitz.
Până la invazia în Ucraina, Rusia a participat mereu la ceremoniile care se desfăşoară în fiecare an la 27 ianuarie, ziua în care soldaţii sovietici au descins la porţile lagărului de concentrare nazist, unde au descoperit circa 7.000 de supravieţuitori.
„Este o aniversare a eliberării (lagărului). Ne aducem aminte de victime, dar celebrăm şi libertatea. Este greu de imaginat prezenţa Rusiei, care în mod evident nu înţelege valoarea libertăţii”, a explicat directorul complexului memorial al fostului lagăr de concentrare, Piotr Cywinski, într-un comunicat.
Muzeul Auschwitz a calificat drept un "act de barbarie" invazia Rusiei în Ucraina.
Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau reprezintă simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în acest lagăr între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de deţinuţi de alte naţionalităţi.
Circa 80.000 de polonezi neevrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici au fost ucişi la Auschwitz de către naziştii germani, aminteşte AFP.