Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre dintre cei mai radicali aliați ai lui Putin, amenință „statele mici” din NATO cu distrugerea totală prin bombardamente cu arme nucleare tactice. Amenințările lui sunt îndreptate asupra acelor țări care - spune el - „au căzut de acord asupra posibilității lansării de lovituri preventive împotriva Rusiei”.

„Comandanții militari și conducerile armate ale statelor mici au căzut de acord asupra posibilității lansării de lovituri preventive împotriva Rusiei. Ce pot să spun? Cu cât un stat este mai ridicol, cu atât este mai mare aroganța liderului nebun al acelui stat. Nu sunt prea multe de comentat aici, pentru că, atunci când se fac astfel de declarații, oamenii trebuie să țină cont de un singur lucru: în cazul în care, de exemplu, Rusia folosește o armă nucleară tactică împotriva statelor care fac astfel de declarații, nu mai rămâne nimic din ele. Da, articolul 5 al Tratatului de la Washington (Tratatul NATO - n.r.) poate funcționa, dar acel stat nu va mai exista”, a declarat Dmitri Medvedev vineri pentru agenția TASS, scrie Digi24.ro.

Declarația lui Medvedev vine la două zile după ce președintele Vladimir Putin a anunțat modificarea doctrinei nucleare a Rusiei, în sensul că orice atac convențional asupra Rusiei, care este susținut de o putere nucleară, va fi considerat un atac comun.

„Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată un atac comun asupra Federației Ruse”, a spus Putin.

Moscova, a mai spus Putin, își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare dacă Rusia sau Belarus fac obiectul unei agresiuni, inclusiv cu arme convenționale.

Decizia lui Putin vine în contextul cererilor tot mai insistente ale Ucrainei către aliații NATO de a-i permite să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte militare aflate în adâncul teritoriului Rusiei.

În vreme ce Germania s-a pronunțat clar împotriva unui astfel de acord, iar Statele Unite nu au făcut încă niciun anunț în urma întâlnirii Biden - Zelenski, alte țări membre NATO s-au declarat pentru acordarea dreptului Ucrainei de a folosi arme occidentale împotriva Rusiei.

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a cerut aliaților Ucrainei să dea undă verde utilizării armelor occidentale pentru atacuri cu rachete cu rază lungă împotriva Rusiei.

Polonia a anunțat încă din luna mai că Ucraina este liberă să folosească cum doreşte împotriva teritoriului rus armele pe care i le oferă și le-a cerut și celorlalte state care furnizează ajutor militar Kievului să procedeze la fel.