Trupele ruse au ajuns în centrul orașului Vuhledar, un oraș bastion situat strategic în estul Ucrainei, care a rezistat atacurilor rusești mai bine de doi ani, a declarat marți guvernatorul regional al regiunii Donețk a Ucrainei. Moscova consideră preluarea controlului total în Vuhledar ca un pas important pentru încorporarea întregii regiuni în Rusia, scrie Reuters și Digi24.RO.

Vuhledar – „darul cărbunelui”

Vuhledar – care se traduce „darul cărbunelui” – este un oraș minier din regiunea Donețk din estul Ucrainei, cu o populație (înainte de război) de aproximativ 14.000 de oameni, însă aproape toți au fugit din calea rușilor. A fost construit de Uniunea Sovietică la mijlocul anilor 1960 în jurul unei mine.

Există acum două mine acolo cu rezerve semnificative de cărbune. Rușii numesc orașul, care se află pe o câmpie plată și este compus din clădiri de apartamente înalte și alte structuri, Ugledar.

De ce vrea Rusia orașul Vuhledar

Moscova spune că regiunea Donețk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat din 2022, o afirmație pe care Kievul o respinge ca fiind ilegală. Moscova consideră preluarea controlului asupra Vuhledar ca o piatră importantă pentru încorporarea întregii regiuni în Rusia.

Controlul orașului - pe care rușii l-au considerat de multă vreme una dintre cele mai dificile poziții fortificate de spart ale Ucrainei - este considerat important de ambele părți datorită poziției sale pe un teren înalt și pentru că se află la intersecția fronturilor de luptă de est și de sud, având importanță strategică pentru ambele părți.

În timp ce forțele ucrainene dețineau controlul deplin asupra Vuhledar, au putut folosi orașul ca platformă pentru a bombarda liniile de aprovizionare militare rusești în zonă.

Orașul se află aproape de o linie de cale ferată din Crimeea, peninsula Mării Negre pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, la regiunea industrializată Donbas a Ucrainei, care cuprinde Donețk și regiunea de est Luhansk, cea mai mare parte controlată de Moscova.

Capturarea rașului Vuhledar, pe care Rusia îl prezintă drept unul dintre ultimele bastione ucrainene din sudul Donețkului, ar deschide calea forțelor ruse să avanseze în alte locuri.

Strategia rușilor pentru preluarea orașului

Forțele ruse au încercat să prindă soldații ucraineni în oraș în ceea ce ei au numit un mini-cazan, încercuind-l treptat din toate părțile și făcând astfel din ce în ce mai dificil pentru forțele ucrainene să se aprovizioneze sau să se deplaseze în și în afara orașului.

Când „cazanul” se va închide, ceva ce bloggerii militari ruși spun că s-a întâmplat deja, nu va mai exista nicio cale de intrare sau de ieșire pentru apărătorii care au fost bombardați cu rachete devastatoare.

Forțele ruse au lansat anterior cel puțin patru încercări majore de a captura Vuhledar, dar au fost respinse cu o rezistență acerbă a Brigăzii Mecanizate Separate a Ucrainei. Niciuna dintre părți nu dezvăluie pierderile, dar oficialii ucraineni au spus că pierderile rusești suferite în timpul încercărilor eșuate anterioare de a lua orașul au fost semnificative.

Moscova spune că Ucraina a plătit și un preț uman mare pentru a încerca să-l păstreze pe Vuhledar.

Care este situația acum în Vuhledar

Luptele aprige din 2022 au lăsat o mare parte din oraș devastată. Imaginile cu forțele ruse fluturând steagul pe acoperișul unei clădiri administrative, marți, în centru, arată o structură care a fost redusă la ruine și moloz. Maksim Verbovski, viceprimarul orașului, a declarat anul trecut presei de stat ucrainene că fiecare clădire a fost avariată, împreună cu întreaga infrastructură. El a spus atunci că au rămas mai puțin de 500 de civili, inclusiv trei copii și mulți pensionari. Toți copiii și majoritatea adulților au fost evacuați de atunci până astăzi.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/de-ce-vrea-putin-capturarea-orasului-ucrainean-vuhledar-si-ce-strategie-are-armata-rusiei-pentru-a-prelua-total-controlul-2950921

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.