Lituanienii au început să voteze duminică pentru primul tur al alegerilor legislative, un scrutin în care guvernul social-democrat își joacă supraviețuirea și ale cărui principale teme de campanie au fost inegalitatea socială și emigrația masivă, relatează AFP.

Secțiile de vot vor fi deschise între orele locale 07.00 și 20.00 (04.00-17.00 GMT). Nu sunt prevăzute sondaje la urne, iar primele rezultate urmează să fie publicate luni dimineață.

Din cei 141 de deputați ai Sejmas, 70 sunt aleși prin scrutin proporțional, iar restul de 71 în circumscripții uninominale. Ale doilea tur de scrutin va avea loc pe 23 octombrie.

Desfășurarea de rachete rusești Iskander în regiunea vecină Kaliningrad, anunțată sâmbătă de Moscova, a făcut să crească într-o oarecare tensiunea înaintea scrutinului, fără însă a-i îngrijora prea mult pe lituanieni, asigurați de viitoarea desfășurare a unui batalion NATO și preocupați mai mult de situația lor financiară.

Potrivit sondajelor, social-democrații premierului în funcție Algirdas Butkevicius sunt creditați cu 15,6% din intențiile de vot, urmați de Uniunea Țăranilor și Verzilor (LPGU, de centru), cu 14%, și de conservatorii conduși de Gabrielius Landsbergis, cu 13,7%.

Alte cinci formațiuni ar putea depăși pragul electoral de 5%, ceea ce anunță negocieri dificile pentru formarea de coaliții.

Premierul Algirdas Butkevicius, 57 de ani, a promis o nouă creștere a salariului minim, însă un cod al muncii controversat pe care l-a impus pentru a favoriza crearea de locuri de muncă riscă să reducă la zero avansul cu care este creditat partidul său.

Fostul șef al poliției naționale, Saulius Skvernelis, 46 de ani, nou intrat în politică și candidatul LGPU la postul de prim-ministru, i-a acuzat pe social-democrați și pe conservatori că sunt responsabili de emigrația masivă a lituanienilor.

După aderarea Lituaniei la Uniunea Europeană în 2004, aproape 370.000 de persoane au părăsit țara, jumătate dintre ele îndreptându-se spre Marea Britanie.

Liderul conservator Gabrielius Landsbergis a mizat pe alegătorii tineri, cu promisiuni de reformare a învățământului și de creare de locuri de muncă pentru frânarea emigrației.

Economia țării s-a redresat după criza din 2008 și ar putea înregistra în 2016 o creștere de 2,5%. Cu toate acestea, salariul mediu — puțin peste 600 de euro — rămâne unul din cele mai scăzute din UE, în timp ce inegalitățile și sărăcia rămân relativ ridicate.

'Coaliția cea mai probabilă va fi bazată pe conservatori și pe LPGU', a declarat pentru AFP Ramunas Vilpisauskas, politolog la Universitatea din Vilnius. În opinia sa, este însă posibil și ca social-democrații să se mențină la putere cu prețul unei coaliții cu LPGU, formațiune condusă de Ramunas Karbauskis, unul din cei mai mari proprietari de terenuri din țară.

Sursa: Agerpres