Preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan au demarat luni, la Istanbul, discuţii în centrul cărora se află cooperarea energetică, trecând sub tăcere dezacordurile profunde pe care le au cu privire la Siria, relatează AFP.

Întâlnirea, într-un palat din Istanbul, a avut loc în marja Congresului Mondial al Energiei, organizat în metropola turcă în prezenţa lui Putin, care a efectuat cu această ocazie prima sa vizită în Turcia de la încheierea unei grave crize diplomatice între cele două ţări.

După mai multe luni de tensiuni, în urma doborârii unui avion rus de către un avion turc deasupra frontierei siriano-turce, în noiembrie 2015, cei doi lideri par hotărâţi să dea pagina.

Întâlnirea de luni este a treia după ce Moscova şi Ankara au decis, la sfârşitul lui iunie, să-şi normalizeze relaţiile, însă prima în Turcia.

Cei doi lideri intenţionează să-şi reafirme angajamentul de a duce la bun sfârşit proiectul gazoductului ruso-turc TurkStream, care urmează să aducă gaze naturale ruseşti către Europa, prin Marea Neagră, dar şi construirea de către Moscova a primei centrale nucleare turceşti.

Ca represalii faţă de doborârea bombardierului său, Rusia a impus o serie de sancţiuni economice Turciei, inclusiv interzicerea zborurilor charter către această ţară. Această măsură s-a tradus printr-o prăbuşire cu 83% a numărului turiştilor ruşi în Turcia în ultimul an, potrivit unor date oficiale turce.

În pofida recentei lor apropierei, Moscova şi Ankara au poziţii opuse în dosarul sirian. Ruşii s-au aliat cu preşedintele Bashar al-Assad, iar turcii susţin rebeliunea care vrea să-l îndepărteze de la putere.

Însă cele două părţi par că au măturat această chestiune sub preş, pentru a se concentra asupra domeniilor unei potenţiale cooperări, mai ales cel energetic.

"PROCES DE VINDECARE"

Turcia şi Rusia au ambiţia - un semn al unei abordări pragmatice - să-şi consolideze schimburile economice şi să le aducă la 100 de miliarde de dolari pe an.

"Procesul de vindecare a început, iar fiecare lasă în urmă amintirea amară a ultimelor zece luni, pentru a se concentra asupra anumitor domenii, ca energia, în care ambele ţări au un interes reciproc să coopereze", a declarat pentru AFP Andrew Neff, un analist de la IHS Energy.

În opinia acestui expert, Turcia transmite totodată Occidentului, prin această apropiere, mesajul că ea încă îşi poate "urma propria cale", în contextul în care Erdogan şi-a exprimat sentimentul că a fost puţin susţinut de către partenerii săi europeni şi americani în urma puciului eşuat de la mijlocul lui iulie.

Gazoductul TurkStream urmează să permită trimiterea din Rusia către Europa a 31,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an şi să limiteze recursul Moscovei la Ucraina.

Acest proiect strategic a fost dezvăluit la sfârşitul lui 2014, în acelaşi timp cu abandonarea - în plină criză ucraineană - a proiectului South Stream, prin Marea Neagră, blocat de Uniunea Europeană (UE).

"Studii arată că traseul turc este mai rentabil şi mai economic pentru transferul" gazelor naturale, şi-a exprimat satisfacţia, în discursul pe care l-a rostit, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care şi-a invitat partenerul rus să "continue acest proiect principal".

Însă unii analişti sunt sceptici în privinţa rentabilităţii proiectului şi realizării lui, în contextul în care construcţia gazoductului nu a început încă.

"TurkStream este mai degrabă un vis decât un gazoduct real", subliniază Neff, care relevă că obiectivul iniţial - al asigurării primelor livrări în 2017 - pare "prea optimist" în acest stadiu.

Singurul progres posibil între cele două ţări este reluarea de către ruşi a şantierului primei centrale nucleare turceşti, la Akkuyu, în sudul ţării.

Această centrală - al cărei cost este estimat la aproape 18 miliarde de euro - este dorită de Erdogan, care deplânge faptul că "ţara depinde de ţări străine pentru aporturile sale în energie".

Prin această centrală, "obiectivul este ca 10% din producţia de electricitate să provină de la centrala nucleară", a precizat liderul turc.

Discursurile din prima zi a Congresului Mondial al Energiei au avut în centru nivelul producţiei aurului negru.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa, care nu este membră a OPEP, este pregătită să se alăture măsurilor avute în vedere de cartel în vederea reducerii producţiei de petrol.