Reprezentanții Statelor Unite, ai Rusia și ai altor țări, care au discutat sâmbătă la Lausanne situația din Siria, au decis să își „continue contactele", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, scrie Agerpres cu referire la AFP.

Potrivit Reuters, nu este clar dacă șeful diplomației ruse s-a referit la întrevederi directe sau la convorbiri telefonice.

Lavrov a mai declarat agențiilor de presă ruse că părțile reprezentate la negocieri au discutat câteva „idei interesante" și s-au pronunțat pentru începerea unui proces politic în Siria, cât mai curând posibil.

Amintim că  relaţiile deja tensionate între cele două state s-au degradat şi mai mult luna aceasta după ce Washingtonul a anunţat întreruperea discuţiilor bilaterale cu Moscova privind Siria, acuzând Rusia că nu a făcut ceea ce este necesar pentru a implementa armistiţiul anterior.

Departamentul american de Stat a comunicat că discuţiile se vor concentra pe ajungerea la un nou acord de încetare a focului în zona oraşului Alep din nordul Siriei şi garantarea distribuirii de ajutoare umanitare către locuitorii oraşului.

Ministerul rus de Externe a sugerat că reuniunea ar putea avea un obiectiv mai larg, acela de a "studia posibilele măsuri necesare pentru a crea condiţiile care să ducă la soluţionarea crizei siriene."

Rusia susţine, inclusiv militar, regimul Bashar al-Assad, în timp ce Statele Unite oferă sprijin grupurilor insurgente ale opoziţiei siriene.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.