UE deblochează 120 mln de euro pentru protecția spațiilor publice contra atacurilor jihadiste
Comisia Europeană a anunțat deblocarea a circa 120 milioane de euro pentru a ajuta țările europene să protejeze spațiile publice din orașele lor care sunt din ce în ce mai vizate de atacuri jihadiste cum a fost cel de la Barcelona, relatează AFP.
Planul de acțiune prezentat de executivul UE prevede 18,5 milioane de euro disponibili din 2017 pentru “proiecte transnaționale de îmbunătățire a protecției spațiilor publice” și 100 milioane de euro în 2018 pentru a ajuta “orașele care investesc în soluții de securitate”, scrie Agerpres.
În afară de fondurile propuse pentru a asigura o protecție mai bună a spațiilor publice, Comisia propune de asemenea crearea unei noi rețele de expertiză pentru ca europenii să împărtășească bunele lor practici în ceea ce privește securizarea unor locuri precum aeroporturile, gările sau stadioanele, spații deschise care par a fi ținte ușoare pentru atacuri, notează și Adevărul.
UE se pregătește pentru căderea califatului: 6000 de luptători teroriști străini ar putea veni în Europa
“Pe măsură ce teroriștii își schimbă tactica, intensificăm asistența oferită statelor membre pentru a face față acestor amenințări”, a afirmat în această privință comisarul pentru securitatea Uniunii, Julian King, în cursul unei conferințe de presă, în care a avertizat că înfrângerea grupării Stat Islamic ar putea aduce în Europa aproximativ 6000 de luptători teroriști străini, antrenați în teatrele de conflict din Orientul Mijlociu.“Ne pregătim pentru căderea califatului. Comisia va spori coordonarea statelor în supravegherea frontierelor și de-radicalizare“, a spus King, citat de New Europe.
În afară de fondurile propuse în vederea unei mai bune securizări a locurilor publice, Comisia propune totodată înfiinţarea unei reţele de expertiză, pentru ca europenii să poată să-şi împărtăşească ”bunele practici” în securizarea unor locuri precum aeroporturile, gările sau stadioanele, locuri deschise care apar drept ”ţinte facile”.
Comisia se pregătește pentru înființarea Unității Europene de Informații
Măsurile propuse de Comisie includ, de asemenea, înfiinţarea – în cadrul Europol – a unui ”pol de cunoştinţe” în domeniul securităţii ”substanţelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare”.
De altfel, Comisia a confirmat totodată că pregăteşte înfiinţarea ”unei viitoare Unităţi Europene de Informaţii”, anunţate în septembrie de către preşedintele Jean-Claude Juncker în discursul său privind Starea Uniunii.
Planul de acțiune propus de Comisia Europeană survine după cel mai recent atac terorist de acest tip – pe bulevardul Ramblas din Barcelona în luna august. În iulie 2016, un terorist a pătruns cu un camion în mulțime la Nisa, ucigând 86 de persoane în timp ce avea loc tradiționalul foc de artificii din 14 iulie, Ziua Națională a Franței. De atunci, mai multe atacuri au lovit Europa în locuri frecventate de public la Londra, Manchester, Stockholm sau Marsilia.
sursa: Calea Europeană