Ministrul Apărării Naționale al României, Mihai Fifor, a participat joi, la Cracovia, la ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelență NATO pentru Contrainformații Militare, alături de omologii din Polonia, Slovacia și Ungaria, precum și de adjunctul comandantului Comandamentului Aliat Suprem pentru Transformare (DSACT), amiralul Manfred Nielson, context în care a avut întrevederi bilaterale cu omologii polonez și slovac.

„Acest centru a fost înființat pentru că este necesar ca pregătirea și dezvoltarea specialiștilor Alianței în domeniul contrainformațiilor militare să fie asigurată în format unitar. România va folosi fiecare oportunitate și va participa la cursurile, seminariile și grupurile de lucru care vor contribui la definirea pregătirii specialiștilor noștri în contrainformații militare“, a scris Fifor pe Facebook

În contextul participării la ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelenţă NATO pentru Contrainformaţii Militare din Cracovia, joi, 19 octombrie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut întrevederi cu omologii din Polonia şi Slovacia, Antoni Macierewicz şi Peter Gajdoš, informează și MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro

În discuţiile cu ministrul polonez al apărării, Mihai Fifor a apreciat nivelul foarte bun de cooperare militară în cadrul Parteneriatului Strategic dintre Polonia şi România, dar şi în cadrul UE şi NATO. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii despre eforturile comune de consolidare a prezenţei aliate de pe flancul estic al Alianţei, în contextul viitoarei reuniuni a miniştrilor apărării din statele aliate de la începutul lunii noiembrie, la Bruxelles

„Este foarte important să avem o abordare unitară şi coerentă a întregului flanc estic, în vederea asigurării stabilităţii regionale şi a întregului spaţiu euroatlantic. Aşadar, prezenţa înaintată unică pe flancul estic, una dintre temele majore ale agendei NATO în perioada următoare, presupune un efort unic din partea Alianţei de consolidare a posturii de descurajare şi apărare în această regiune”, a subliniat ministrul Mihai Fifor. 

În acest context, ministrul Mihai Fifor a lansat invitatia omologului polonez de a co-organiza o reuniune de tipul B9 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria), în formatul miniștrilor apărării, la București, în luna martie, anul viitor, propunere acceptată de Antoni Macierewicz în vederea coordonării pe problematicile comune statelor de pe Flancul Estic aliat.

Lansat la iniţiativa României şi Poloniei, Bucureşti 9 (B9) oferă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii participanţi, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul Alianţei, pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi al indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO.

În cadrul acestui format, au avut loc două reuniuni la nivel de şefi de stat şi de guvern, desfăşurate la Varşovia (iulie 2014) şi Bucureşti (noiembrie 2015) și două întruniri la nivel de miniștrii de externe, prima la București (noiembrie 2016) și a doua la Varșovia (9 octombrie 2017).

Separat, discuţiile cu ministrul slovac al apărării, Peter Gajdoš, s-au axat pe cooperarea în cadrul NATO şi UE, precum şi în contextul iniţiativelor regionale. Cei doi oficiali au reiterat interesul pentru intensificarea dialogului politico-miliar, în vederea identificării unor modalităţi concrete de colaborare în domeniul apărării. Ministrul Mihai Fifor a exprimat apreciere pentru sprijinul şi participarea Slovaciei la Centrul de Excelenţă HUMINT al NATO, de la Oradea.

sursa: caleaeuropeana.ro