Iohannis: România va susține acordul UE-Canada dacă din 2017 va fi liberalizat regimul de vize
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, dacă se va ajunge la o „înţelegere rezonabilă” cu partea canadiană, România îşi va retrage rezervele legate de încheierea acordului CETA. Şeful statului a precizat că acest lucru înseamnă liberalizarea vizelor, începând din 2017, fără condiţii inacceptabile pentru România.
”Sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în privinţa liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord”, a spus preşedintele, într-o declarație de presă în care a anunțat participarea sa la Consiliul European, acolo unde se va discuta și acordul UE-Canada.
Întrebat ce înseamnă o înţelegere rezonabilă, Klaus Iohannis a răspuns că aceasta ”înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi.
”Aceste condiţii fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc să intru în detalii”, a completat acesta, conform unui comunicat al Administrație Prezidențiale remis CaleaEuropeana.ro.
Seful statului a precizat că pentru România este ”important să fie 2017 (n.r. – liberalizarea vizelor), şi nu 2018, 2019 sau altceva, plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil”.
România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE – Canada, a explicat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Cristian Bădescu, după participarea sa la reuniunea Afaceri Generale a Consiliului Uniunii Europene.
Acordul este prevăzut pentru a fi semnat pe 27 octombrie, la summitul UE-Canada de la Bruxelles, unde urmează să participe premierul de la Ottawa, Justin Trudeau.
Motivația României, care s-ar afla într-unul dintre puținele momente în care și-ar expune dreptul de veto, ține de faptul că cetățenii români sunt alături de cei bulgari, singurii cetățeni UE care au nevoie de viză pentru a intra în Canada.
Guvernul României a refuzat săptămâna trecută prima ofertă a autorităţilor din Canada cu privire la ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care vor să călătorească în această ţară. România nu este mulţumită de termenul limită mai 2018, guvernul de la București solicitând o dată fermă în 2017 pentru eliminarea vizelor pentru români.
Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării şi ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA).
Dintre statele membre UE, România şi Bulgaria sunt singurele faţă de care Canada menţine regimul de vize. România a renunţat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii canadieni, conformându-se reglementărilor în materie ale UE.
Sursa: Calea Europeană