DESCHIDE.MD // Revista mass-media ruse din 19 octombrie 2016
POLITICĂ
Rusia s-a pronunţat împotriva sesiunii speciale a Consiliului ONU pentru drepturile omului
Rusia s-a pronunţat împotriva desfăşurării sesiunii speciale a Consiliului ONU pentru drepturile omului. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul permanent al Rusiei la subdiviziunea din Geneva a ONU, Alexei Borodavkin, transmite LENTA.
Borodavkin a menţionat că sesiunea dată „este cu totul inoportună” după introducerea de către Rusia a pauzelor umanitare în Alep, transmite GAZETA.RU.
Consiliul de Securitate al ONU a blocat proiectul rusesc de declaraţie privind pauza umanitară în Alep
Marea Britanie, SUA, Franţa şi Ucraina au blocat adoptarea de Consiliul de Securitate al ONU a proiectului de declaraţie propus de Rusia întru susţinerea unei pauze umanitare de opt ore în Alep şi a efortului de delimitare a teroriştilor şi opoziţiei în Siria. Potrivit TASS, declaraţia a fost făcută de reprezentantul permanent al FR la ONU, Vitali Ciurkin.
Departamentul de Stat al SUA a anunţat că refuză să colaboreze cu FR în Siria
SUA nu sunt, în continuare, gata să colaboreze cu Rusia în Siria, cu excepţia chestiunii privind prevenirea incidentelor în aer, a comunicat pentru INTERFAX un reprezentant al Departamentului de Stat.
În ajun, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicolai Patruşev, a spus că Moscova este gata să examineze, împreună cu SUA, măsurile în vederea stablizării situaţiei în Alep, asaltat de trupele siriene, cu susţinerea aviaţiei ruse, transmite EHO MOSCVÎ.
Obama i-a cerut Rusiei să nu fie „o parte a problemei” pentru întreaga lume
Rusia este o ţară importantă, care trebuie să participe la soluţionarea problemelor globale, nu să fie una dintre sursele lor. Potrivit INTERFAX, declaraţia a fost făcută de preşedintele SUA, Barack Obama.
Potrivit afirmaţiilor sale, comportamentul Rusiei „sabotează normele şi regulile internaţionale atât de mult, încât noi trebuie să vorbim despre asta”, transmite RBC.
Kremlinul aşteaptă de la SUA şi UE o evaluare a atacului aerian al aviaţiei belgiene în Alep
Autorităţile Rusiei vor să audă de la Uniunea Europeană şi SUA cum apreciază loviturile aeriene, pe care aviaţia belgiană le-a aplicat obiectivelor paşnice din preajma oraşului Alep. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, informează KOMSOMOLSKAIA PRAVDA.
În ajun, asupra aşezării siriene Hassadzhek din provincia Alep a fost efecuată o lovitură aeriană: am murit şase oameni, patru sunt răniţi, sunt distruse două case de locuit. În raion au fost înregistrate două avioane de vânătoare F-16 ale Forţelor Aeriene belgiene. Avioane ale Rusiei şi Siriei nu au fost acolo.
Ministrul Apărări din Belgia, pe Twitter-ul său oficial, a calificat drept „o dezinformare rusească” informaţiile privind participarea Belgiei la lovitura aeriană asupra aşezării siriene Hassadzhek din provincia Alep, transmite GAZEZTA.RU.
Ambasadorului Rusiei la MAE al Belgiei i se va exprima nemulţumire în legătură cu faptul că partea rusă nu a discutat cu Belgia declaraţiile privind aeronavele regatului în raionul Alep până la a le face publice, informează RIA NOVOSTI.
Siria a recunoscut Crimeea drept o parte a Rusiei
Siria a recunoscut Crimeea drept o parte a Rusiei. Conducerea ţării consideră peninsula drept o parte inalienabilă a Rusiei, informează DOJDI cu referire la declaraţia preşedintelui parlamentului sirian, Khadija Abbas, într-un interviu pentru agenţia SPUTNIK.
Oficialul a menţionat că Crimeea „a revenit la rădăcinile sale” după ce locuitorii peninsulei şi-au exprimat voinţa, transmite NOVAIA GAZETA.
Spicherul APCE şi-a exprimat într-o scrisoare către Volodin speranţa în revenirea Rusiei
Spicherul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Argamunt, într-o scrisoare către preşedintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, şi-a exprimat speranţa în revenirea Rusiei în cadrul APCE, informează LIFE.
La Berlin au început negocierile lui Putin cu Poroşenko, Merkel, Hollande
La Berlin a început întâlnirea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, şi a preşedintelui Franţei, Francois Hollade. Va fi discutată reglementarea conflictului din Donbas, informează MEDUZA.
Rusia a primit cererea Kievului privind interogarea lui Ianukovici prin legătură video
Fostul preşedinte al Ucrainei, Victor Ianukovici, poate fi interogat prin intermediul unei legături video în calitate de martor în dosarul privind execuţiile din Kiev în timpul Euromaidanului, după sancţiunile instanţei ruse, a declarat, pentru RIA NOVOSTI, o sursă din cadrul organelor de drept din FR.
Administraţia preşedintelui FR este în aşteptarea reformelor
La Kremlin se discută în mod activ reorganizarea administraţiei preşedintelui; este vorba despre fuziunea a două direcţii: pentru politica internă şi pentru proiectele sociale, informează KOMMERSANT. De altfel, alt interlocutor informat al publicaţiei din administraţia prezidenţială afirmă că o hotărâre definitivă deocamdată nu s-a luat.
Vladimir Putin a semnat decretul cu privire la numirea lui Vitali Mutko în calitate de vicepremier
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei întrevederi cu premierul Dmitri Medvedev, care a avut loc miercuri, a aprobat numirea ministrului Sporturilor, Vitali Mutko, pe post de vicepremier al Guvernului, responsabil de sport, turism şi politica de tineret, informează VEDOMOSTI.
Locul său a fost ocupat de Pavel Kolobkov, fostul adjunct al lui Mutko şi campion olimpic la scrimă, informează MEMDUZA. Kolobkov aproape că nu s-a pronunţat în ultimii ani cu privire la principalele probleme din domeniul sportului.
ECONOMIE
Naftogaz va cere de la Rusia 2,6 miliarde de dolari pentru activele din Crimeea
Naftogaz-ul din Ucraina şi şase filiale ale sale au iniţiat o procedură de arbitraj, prin care cer de la Rusia o despăgubire de 2,6 miliarde de dolari pentru activele rămase în Crimeea. După anexarea peninsulei la FR, activele respective au fost naţionalizate, informează NEWSRU.
Sistemele ruseşti de plăţi au născocit cum trebuie eludate sancţiunile Ucrainei
Sistemele de plăţi aleRusiei, care au nimerit sub incidenţa lărgirii sancţiunilor Ucrainei, au găsit un mod de a eluda restricţiile. Băncile propun să i se răspundă părţii ucrainene de asemenea cu o interdicţie, scrie KOMSOMOLSKAIA PRAVDA.
Ideea constă în aplicarea interdicţiei pentru transferurile băneşti transfrontaliere din Rusia de către sistemele de plăţi care nu sunt importante din punct de vedere naţional. Sub incidenţa interdicţiei vor cădea sistemele de plăţi străine, ceea ce le va constrânge să negocieze cu jucătorii ruşi, explică RIA NOVOSTI.
Excursiile în FR pentru turiştii străini se pot scumpi cu 30%
Valoarea excursiilor în Rusia pentru străini se vor mări în anul 2017 cu aproape o treime, din care cauză turiştii îşi pot pierde interesul pentru această direcţie. Despre aceste prognoze ale experţilor scrie KOMMERSANT.
Posibilitatea este legată de faptul că hotelurile din Rusia au început să mărească preţurile din cauza creşterii fluxului de turişti străini, transmite NEWSRU.
Serviciul federal antimonopol a depistat neîndeplinirea comenzii de stat în domeniul apărării cu 150 de miliarde de ruble
În cadrul unui control planificat în deplasare al întreprinderii „Speţstroiengineering”, angajaţii Serviciului federal antimonopol au depistat compromiterea termenilor de execuţie a lucrărilor în sensul contractelor de stat în valoare totală de mai bine de 150 de miliarde de ruble (~2,4 miliarde de dolari), informează RUSSIATODAY.
Această structură, subordonată „Speţstroi”, trebuie să construiască, să renoveze şi să reconstruiască pentru militari obiective cu destinaţie specială, informează EHO MOSCVÎ. Controlul a relevat că conducerea companiei distribuie contractele între alte organizaţii, subordonate „Speţstroi”.
SOCIETATE
În Elveţia, patru automobile din cortegiul lui Matvienko au fost implicate într-un accident rutier
La Zurich, au fost implicate într-un accident rutier patru automobile din cortegiul care îl însoţea pe spicherul Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, transmite RBC cu referire la serviciul de presă al Consiliului amintit
Nimeni nu a avut de suferit. Cortegiul şi-a continuat mişcarea pe trasseu, transmite TASS.
Un hacker rus a fost reţinut în Cehia în legătură cu spargerea LinkedIn
Un hacker rus, reţinut la 18 octombrie în Praga, cu participarea FBI, este implicat în spargerea reţelei sociale LinkedIn, informează MEDUZA. Este vorba despre furtul de date personale ale utilizatorilor reţelei sociale, care a avut loc în anul 2012.
Ambasada Rusiei în Cehia insisită că ceţăţeanul rus reţinut la Praga la cererea SUA trebuie extrădat în patrie, informează SLON.
Mama fostului angajat al IUKOS, Piciuhin, l-a rugat pe Putin să-i graţieze fiul
Mama fostului şef al serviciului de securitate al IUKOS, Alexei Piciughin, condamnat pe viaţă, a scris o scrisoare deschisă către preşedintele FR Vladimir Putini. Scrisoarea este publicată în paginile cotidianului NOVAIA GAZETA.
Anterior, Pichciughin însuşi a depus o cerere de graţiere, dar a fost refuzat, informează RBC.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că demersul mamei lui Piciughin privind graţierea a fost văzut de Kremlin, dar alte amănunte cu privire la această chestiune el nu a oferit, transmite KOMSOMOLSKAIA PRAVDA.
În Rusia este creat internetul militar
Forţele armate ale FR au încheiat elaborarea internetului militar, cu denumirea oficială „Segmentul închis de transmitere a datelor”. Potrivit reprezentantului Ministerului Apărării, reţeaua militară nu este conectată la internetul global, iar toate calculatoarele, care sunt conectate în cadrul ei, sunt apărare împotriva conexiunii de pe flash drive-uri neautentificate şi hard-disk-uri externe.
Infanteria, aviaţia, trupele speciale şi S-400 au fost alertate în Siberia
În Districtul Militar Central au început exerciţiile la care iau parte mai bine de 20 de mii de militari. Sunt alertate unităţile dislocate în Siberia de Vest şi de Sud, informează RBC.
În cadrul controlului, militarii vor practica toate felurile de acţiuni militare, de la manevre la apărare şi ofensivă.
MOLDOVA
Grigori Maracuţa şi-a înaintat candidatura la postul de preşedinte al Transnistriei
În Transnistria, unui dintre fondatorii autoproclamatei RMN, fostul preşedinte al Consiliului Suprem, Grigori Maracuţa, şi-a înaintat candidatura la postul de preşedinte, informează NM.
Transnistria s-a pronunţat pentru un „divorţ civilizat” cu Moldova
În autoproclamata RMN se consideră că conflictul poate fi reglementat cu ajutorul unui „divorţ civilizat” al Transnistriei cu Moldova, cu condiţia unei construţii ulterioare de relaţii paşnice, paritare şi de bună vecinătate, ca două state independente. Potrivit POINT.MD, declaraţia a fost făcută de surse din cadrul MAE al autoproclamatei republici.
În Transnistria au loc cursuri de tragere
Şeful Statului Major General al forţelor armate ale RMN a controlat cursurile de tragere de luptă, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.
Militarii au executat astfel de exerciţii precum dezasamblarea incompletă şi asamblarea pistolului automat Kalaşnikov, aruncarea grenadei de mână cu schije, precum şi pregătirea pentru tragerea din poziţie culcată, în picioare şi din genunchi.
Reprezentanţii din 20 de ţări ale lumii şi-au exprimat dorinţa de a participa la forul de investiţii din Găgăuzia
Reprezentanţii din 20 de ţări ale lumii şi-au exprimat dorinţa de a participa la cel de-al doilea for investiţional, care va avea loc în Găgăuzia la începutul lunii noiembrie, informează GAGAUZINFO.MD. Sunt aşteptate delegaţii din Ucraina, Belarus, Kazahstan, Irak, Azerbaidjan, Estonia. Precum şi din Turkmenistan, Marea Britanie, Austria, Cehia, Slovenia, Italia, Germania, Grecia, China ş.a.