Cancelarul german, Angela Merkel, lipsește astăzi de la Summitul Social al UE de la Göteborg, eveniment care are loc la exact 20 de ani de la primul summit de acest tip din Uniunea Europeană și la care liderii europeni vor adopta Declarația Drepturilor Sociale.

Merkel, care se află în negocieri tensionate cu posibilii parteneri de coaliție pentru un nou guvern care i-ar permite să continue încă patru ani în poziția de cancelar, a încheiat joi noaptea o nouă rundă de tratative fără succes.

Un termen limită pentru a se ajunge la un acord între CDU, Verzi și SPD a fost stabilit pentru vineri în contextul în care termenul inițial era data de 16 noiembrie.

“Vom continua astăzi”, a spus Merkel după încheierea discuțiilor în condițiile în care liderul german nu va participa la Summitul Social al UE de la Göteborg.

Summitul Social de la Göteborg va avea loc la exact 20 de ani de la primul summit UE privind locurile de muncă, o reuniune care la acel moment era prezidată de actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premier al Luxemburgului la acea vreme.

Absența Angelei Merkel de la acest summit nu poate fi scuzată, iar argumentul privind negocierile pe care cancelarul german le are în țara sa nu pot fi acceptate, scrie Politico Europe, care citează declarația Mariei João Rodrigues, eurodeputat S&D, care a lucrat la conceperea acestei declarații.

De asemenea, Summitul social din Suedia, de la care Angela Merkel absentează, este prima reuniune la nivelul liderilor după ce aceștia au adoptat la Consiliul European din octombrie o Agendă a Liderilor care mai cuprinde și un summit al șefilor de stat sau de guvern pe 9 mai 2019, de Ziua Europei, la Sibiu.

Adoptarea de către liderii UE a Declarației Drepturilor Sociale are loc în condițiile în care miniștrii muncii și ai afacerilor sociale din statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde pe 23 octombrie, în cadrul reuniunii desfășurate la Luxemburg, pentru semnarea acestei declarații prin care vor trebui respectate drepturile sociale în întreaga Uniune.

Acest ”Soclu european al drepturilor sociale” cuprinde 20 de principii și drepturi privind piața muncii și protecția socială. 

Majoritatea dintre principiile drepturilor sociale, cum sunt dreptul la educație și la orientare profesională, la egalitate de șanse, salarii echitabile, dialog social și pensii, sunt respectate deja în numeroase state europene.

sursa: Calea Europeană