Atacuri cibernetice în SUA. FBI și DHS investighează „unul dintre cele mai mari atacuri din istorie”
Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au anunţat că desfăşoară anchete, după ce două atacuri cibernetice masive au perturbat, vineri, mai multe site-uri de internet, între care Twitter, Spotify, Paypal, CNN, New York Times, Amazon şi Reddit, informează Reuters.
Atacatorii au folosit sute de mii de dispozitive conectate la Internet, care fuseseră infectate cu o lună înainte cu un cod malicios, numit Mirai, ce le-a permis să declanşeze întreruperile paginilor şi serviciilor companiei furnizoare de internet Dyn. Acestea au început pe coasta de est a SUA şi apoi s-au răspândit şi în alte părţi ale ţării, dar şi în Europa.
Potrivit companiei Dyn, cu sediul în New Hampshire, ameninţările au venit de la milioane de adrese de internet, fapt ceea ce face ca acest atac cibernetic să fie considerat unul dintre cele mai mari din istorie, mai arată sursa citată. ''Complexitatea atacurilor este ceea ce face ca acest lucru să fie o mare provocare pentru noi'', a declarat Kyle York, director de strategie în cadrul Dyn.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că DHS, însărcinat cu monitorizarea ameninţărilor cibernetice împotriva Statelor Unite, se ocupă de această situaţie adăugând că încă nu au fost identificaţi autorii atacului. ''La acest moment, nu am nicio informaţie de furnizat despre cine ar putea fi responsabil de această activitate malicioasă'', a spus Earnest, potrivit Statesman.com.
FBI şi Dyn investighează, la rândul lor, acest atac cibernetic. ''Inginerii noştri continuă să investigheze şi să diminueze mai multe atacuri direcţionate împotriva infrastructurii DNS a Dyn'', a comunicat compania după miezul nopţii.
Hackerii au declanşat atacurile complexe prin dispozitive obişnuite, precum webcam-uri şi aparate digitale de înregistrare, întrerupând accesul la unele dintre cele mai cunoscute site-uri de internet, arată Reuters.
Atacul nu a afectat numai Statele Unite, ci şi unele regiuni din Europa. Amazon a raportat că atacul i-a afectat temporar şi pe utilizatorii din vestul continentului european, iar Twitter a anunţat că unele site-uri de ştiri nu au putut fi accesate de anumiţi utilizatori din Londra. Reprezentanţii PayPal au fost mai rezervaţi, comunicând că întreruperile i-au împiedicat pe unii clienţi din ''anumite regiuni'' să facă plăţi online.
Atacul cibernetic masiv de vineri vine pe fondul creşterii temerilor legate de ameninţările hackerilor la adresa SUA, înaintea alegerilor prezidenţiale.
sursa: Capital