Ploaia radioactivă, care a fost sesizată în finele lunii septembrie în regiunea Ufa din Federația Rusă, nu reprezintă risc pentru mediul înconjurător, informează publicația rusă Vesti, cu trimitere la Ministerul Mediului din Bașkiria.

-Potrivit sursei citate, șeful secției de control al substanțelor și deșeurilor radioactive din cadrul direcției securității radioactive, Rustăm Munirov, indicatorii radioactivi înregistrați, nu reprezintă vreun risc pentru ecologia orașului și a regiunii.

„Nu avem situație de avarie, așa cum nu avem înregistrate creșteri ale indicatorilor sumari ale activităților beta. Toți indicatorii se află în limita admisă, cu toate acestea noi monitorizăm situația”, a anunțat Murinov.

Cu toate acestea, Murinov nu a putut explica care este sursa de poluare, pentru că în Bașkiria nu sunt fabrici care ar folosi Ruteniu-106.

-Amintim că Serviciul meteorologic al Rusiei a confirmat că la sfârșitul lunii septembrie au fost găsite concentrații „extrem de ridicate” ale izotopului radioactiv Ruteniu-106.

„Probele de aerosoli radioactivi de la staţiile de monitorizare Argayash şi Novogorny s-au descoperit că există radioizotopul Ru-106″ în perioada 25 septembrie şi 1 octombrie”, au declarat reprezentanţii Serviciul Rosgidromet, confirmând rapoartele europene cu privire la contaminarea radioactivă.

Cea mai mare concentraţie a fost înregistrată în Argayash din regiunea Chelyabinsk din sudul Urailor, care a înregistrat o “poluare extrem de ridicată” de Ru-106, depăşind de 986 de ori poluarea naturală de fond, a au declarat oficialii Serviciului.

La mijlocul lunii octombrie, Rosatom a emis o declaraţie citată de presa rusă spunând: ″În eşantioanele testate în perioada 25 septembrie - 7 octombrie, inclusiv în sudul Uralului, nu s-a găsit nicio urmă de Ru-106, cu excepţia Sankt-Petersburgului”.

Rosgidromet a declarat luni că izotopul a fost detectat în Tatarstan şi în sudul Rusiei, ajungând în cele din urmă în “toate ţările europene, din Italia continuând spre nordul Europei” din 29 septembrie. În plus, aceştia au susţinut că o posibilă sursă a poluării ar fi un accident produs între râul Volga şi munţii Urali.

De asemenea, ruşii susţin că toate concentraţiile măsurate în Europa nu pun în pericol sănătatea publică.

Ru-106 este un produs de divizare a atomilor într-un reactor şi este, de asemenea, utilizat în anumite tratamente medicale.