OPINII

Prin ce este periculos spiritul noului „război rece”

Redactorul-şef al reviste ROSSIA V GLOBALNOI POLITIKE („Rusia în politica globală”), Fiodor Lukianov, consideră că la ora actuală se desfăşoară „un conflict arhitipic, când principalul este factorul nematerial” şi anume statutul. În această confruntare, scrie Lukianov, se ascunde o asimetrie care face situaţia mai periculoasă decât era în timpurile „războiului rece”.

El menţionează că are loc o cu totul diferită înţelegere a esenţei conflictului. Astfel, Moscova revine mereu la tema regulilor, reamintind că acum nu există din cele care i-ar mulţumi pe toţi. Iar SUA sunt de acord să discute cu FR doar unele aspecte ale conflictelor, deoarece consideră că faptul în sine al unei dezbateri mai cuprinzătoare va confirma opinia Moscovei despre necesitatea unui nou sistem de relaţii, după cum va legitima Rusia în calitate de partener egal (fie şi pentru confruntare), calitate pe care SUA n-o concepe.

După cum consideră autorul, o complicaţie suplimentară rezultă din faptul că Rusia şi SUA consideră că interlocutorul se află într-un stadiu descendent. FR este sigură că America a trecut de apogeul forţei şi se agaţă de puterea mondială care îi alunecă din mâini. În SUA, Rusia este percepută ca o unitate economică inconsistentă, ce se stinge, dar care, prin acţiunile sale nechibzuite, doar accelerează declinul ireversibil.

Această situaţie sperie, deoarece relaţiile sunt cu totul dezechilibrate, consideră Lukianov. În opinia sa, „riscul escaladării neintenţionate (cel puţin) a crescut calitativ, inclusiv din cauza noii şi deocamdată nereglementatei sfere de confruntare – spaţiul cibernetic”. Iar lupta pentru statut este periculoasă prin faptul că poate schimba ierarhia priorităţilor: „sunt lucruri mai importante decât pacea”.

https://www.gazeta.ru

Aceasta deja nu este izolare. Aceasta e ceartă

Despre relaţiile Rusiei şi Occidentului a relatat pentru FONTANKA expertul Centrului Carnegie din Moscova, Alexandr Baunov. În opinia sa, operaţiunea în Siria i-a ajutat Rusiei să constrângă Occidentul la discuţie, a fost o ruptură în blocada diplomatică. Dar, mai târziu, a urmat o cotitură bruscă [compromiterea acordurilor privind Siria – nota red.]. Dar aceasta nu mai e izolare, ci sfadă, afirmă Baunov. Mai exact, „o izolare preventivă”. E o încercare de a se izola manu propria. Nu pentru căo asemenea situaţie ar fi foarte râvnită, deoarece Putin, vădit, nu doreşte să conducă o ţară izolată sau s-o rupă cu Occidentul în mod definitiv.

Baunov afirmă că Rusia caută clipa când Occidentul va spune: ei, bine, gata, mai departe e prea periculos. Totodată, lipseşte adminstraţia SUA de posibilitatea de a „pedepsi” Rusia, pentru că Federaţia Rusă creează versiunea mini a crizei Caraibelor, ca SUA să spună: nu, băieţii ăştia sunt dispuşi serios, n-avem nevoie de asta.

Baunov menţionează că, în acelaşi timp, pentru Rusia sunt importante acordurile internaţionale, deoarece FR se percepe ca o parte financiară şi tehnologică slabă. Cu toate acestea, administraţia lui Putin consideră să salvează ţara, căci Rusia a fost pierdută de două ori în ultimii o sută de ani: în 1917 şi 1991. Baunov subliniază că aceasta e o mare experienţă traumatizantă şi „lor li se pare că pericolul nu a dispărut”.

El precizează, de asemenea, că Kremlinul nu are o senzaţie clară a viitorului, senzaţie ce rezultă, în primul rând, din lipsa de claritate a chestiunii cu privire la cine va conduce ţara. Acest fapt este legat de însăşi forma instabilă de guvernământ, deoarece nu există succesiunea la tron, ca în cazul monarhiilor, nici victoria cuiva în alegeri, precum în republici. Potrivit afirmaţiilor sale, o astfel de formă de guvernământ a existat în ţările prin care a trecut „Primăvara arabă”, iar în Rusia, în loc de a face concluzii, au început să fie căutate cauzele exterioare şi „atunci, în 2012, relaţiile cu Occidentul s-au schimbat categoric”. Baunov mai menţionează că „într-o măsură considerabilă şi aceşti paşi sunt mult mai simbolici decât cei adevăraţi”.

http://www.fontanka.ru/

Sfaturile de „a-l înlătura pe Putin” e prea puţin probabil că îi vor interesa pe oligarhi

Redacţia ziarului NEZAVIZIMAIA GAZETA analizează un articol din FINANCIAL TIMES, în care aceasta din urmă a propus mediului de afaceri din Rusia să-l înlăture pe Putin de la putere, „prin metode nu tocmai legitime”. În acelaşi timp, NG spune cum reuşeşte businessul rusesc să se menţină pe linia de plutire prin intermediul „unei colaborări strânse cu puterea, al ofdshorurilor şi a schimbării jurisdicţiei ruse”.

NG citează din FT despre faptul că „oligarhii trebuie să-şi asume riscul şi să organizeze schimbarea de putere la Kremlin, ca în anul 1996”. Ziarul confirmă că businessul rusesc, într-adevăr, are de suferit de pe urma sancţiunilor şi a izolării economice a FR.

În afară de asta, NEZAVISIMAIA GAZETA scrie că experienţa propusă de FT, privind constituirea instituţiilor în SUA – „acumulând banii pe orice cale, devii în mod direct interesat în consolidarea legalităţii” – nu funcţionează în FR. Ziarul subliniază că „baronii-războinici” din Rusia folosesc „o metodă mai sigură de apărare a activelor lor” şi anume colaborarea cu autorităţile ruse.

http://www.ng.ru/

NOUTĂŢI

 

Hackerii au spart site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei

Site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a fost spart de hackeri, informează SLON, cu referire la postul de radio GOVORIT MOSCVA. Informaţia a fost confirmată de reprezentantul oficial al ministrului, Maria Zaharova.

https://slon.ru/

Anterior, compania de televiziune CNN a informat că, la 21 octombrie, hackerul american The Jester a efectuat un atac cibernetic asupra site-ului MAE al Rusiei. Potrivit datelor companiei, hackerul a spart site-ul ministerului ca răspuns la imixtiunea în alegerile preşedintelui american, de care este acuzată Rusia, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru/

În acelaşi timp, pe RUNET s-a observat că, judecând după Twitter-ul hackerului, acesta a spart, în realitate, nu site-ul operaţional al MAE al FR, ci versiunea sa de arhivă, scrie TJOURNAL.

https://tjournal.ru/

Acest fapt a fost confirmat de Maria Zaharova, transmite INTERFAX. Ea a adăugat că postul de televiziune CNN nu a apelat la MAE pentru confirmarea informaţiei privind spargerea siet-ului.

http://www.interfax.ru/

În Nijni Novgorod au fost împuşcaţi doi suspecţi de terorism

Oamenii legii au împuşcat, în momentul reţinereii, doi suspecţi de terorism pe teritoriul unuia dintre complexele locative din Nijni Novgorod, a declarat pentru RIA NOVOSTI o sursă din cadrul organelor de drept.

https://ria.ru/

Potrivit sursei INTEFAX, oamenii legii au oprit un automobil pentru control, dar indivizii din habitaclu au opus imediat rezistenţă armată şi au fost omorţi.

http://www.interfax.ru/

FSB nu comentează incidentul „înainte de acţiunile urgente ale anchetei”, transmite RBC.

http://www.rbc.ru/

Banca BOR a blocat 16 miliarde de ruble aparţinând holdingurilor energetice de stat

Banca Bisericii Ortodoxe Ruse, Peresvet, a blocat 16 miliarde de ruble (~256,73 de milioane de dolari) aparţinând holdingurilor energetice de stat, spune MEDUZA. Printre clienţii mari se află Rusghidro, Sistemele energetice ale Estului şi Mosenergosbît.

https://meduza.io/

La 21 octombrie, Banca Centrală a introdus la Peresvet o administrare temporară pentru o jumătate de an, precum şi un moratoriu asupra plăţilor către creditori, reaminteşte SLON. La începutul lunii octombrie, banca a fost demascată că acordă credite companiilor afiliate, care nu au active reale.

https://slon.ru/

După această delaraţie, DOJDI a aflat despre dispariţia preşedintelui consiliului de conducere al băncii, Alexandr Şveţ. Persevet a explicat incidentul prin boala şefului băncii, după care Şveţ a fost găsit la terapia intensivă, fără, ce-i drept, a fi indicate cauzele.

https://tvrain.ru/

MOLDOVA

 

Unioniştii au ridicat la Bucureşti un orăşel de corturi, cerând unirea Moldovei cu România

La Bucureşti continuă acţiunea de protest a adepţilor unirii Moldovei cu România, care, sâmbătă, 22 octombrie, a culminat cu confruntări cu poliţia şi arestări, inclusiv a liderului protestului, George Simion. El a cerut încetarea exploatării acestei chestiuni doar în timpul campaniilor electorale. Unioniştii au ridicat un orăşel de corturi şi au cerut o întâlnire cu primul ministru al României, Dacian Cioloş, transmite NM cu referire la DESCHIDE.MD.

http://newsmaker.md/

LIFE informeată că la acţiunea de protest au ieşit aproximativ două mii de oameni.

https://life.ru/

SPUTNIK, cu referire la canalele româneşti, scrie că „naţionaliştii din mişcarea unionistă «Acţiunea 2012” şi-au strâns corturile şi s-au îndreptat spre Chişinău”. Publicaţia adaugă că la 1 decembrie unioniştii vor desfăşura un „Marş al Unirii” la Bruxelles.

http://ru.sputnik.md/

La MAE a fost chemat ambasadorul FR din cauza rotaţiei pacificatorilor ruşi în Zona de Securitate

Ambasadorul rus Farit Muhametşin a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe pentru explicaţii privind acţiunile din Zona de Securitate, informează POINT.MD cu referire la PUBLIKA.MD.

Ministrul adjunct de externe al Republicii Moldova, Lilian Darii, şi-a exprimat indignarea în legătură cu începutul primei etape de rotaţie a pacificatorilor ruşi. În opinia sa, modul de efectuare a acestei proceduri de către Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse este perceput ca o încercare de a legitima prezenţa militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova.

https://point.md/