La aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, România trebuie să îşi propună şi o mare unire în jurul culturii sale, a spus Klaus Iohannis, luni, la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Preşedintele României a menţionat că o treime dintre români nu citesc anual nici măcar o carte, ţara a rămas fără cinematografe, iar limba română este „victima de serviciu a discursului public”.

„În 2018 celebrăm un veac de unitate a tuturor românilor, realizare istorică ce nu ar fi fost posibilă fără contribuţia fundamentală a culturii la edificarea conştiinţei naţionale. Sub aura memoriei şi operei lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale este, aşadar, primul mare eveniment care deschide anul Centenarului”, a şi-a început Iohannis mesajul dedicat Zilei Culturii Naţionale.

Preşedintele a continuat spunând că anul 2018 este marcat de repere semnificative pentru cultura naţională, două dintre cele mai importante fiind împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române şi aniversarea, în acest An European al Patrimoniului Cultural, a operei lui Brâncuşi de la Târgu Jiu.

„Contribuţia fundamentală a elitelor culturale la dezvoltarea modernă a României şi la înscrierea noastră într-un parcurs european contemporan sunt incontestabile”, a mai spus Klaus Iohannis. 

Şeful statului a repetat ceea ce a spus anul trecut – România a fost şi este reprezentată excelent în Europa şi în lume prin „vitalitatea, originalitatea şi diversitatea culturii sale”.

„De Ziua Culturii Naţionale vreau să vă felicit şi, prin intermediul dumneavoastră, să-i felicit pe toţi creatorii şi pe cei implicaţi în actul cultural, pe toţi aceia care însufleţesc instituţiile publice de cultură. Prin operele şi prin activitatea dumneavoastră, din păcate nu întotdeauna sprijinită corespunzător, îmbogăţiţi cultura universală şi consolidaţi identitatea României în spaţiul valorilor cetăţeniei democratice europene”, a spus Iohannis.

„În acest context, evoc cu plăcere premiile internaţionale care i-au recompensat şi în 2017 pe scriitorii şi pe cineaştii români. În plus, contribuţiile culturale româneşti au primit anul trecut o nouă recunoaştere. Astfel, tradiţia Mărţişorului a sporit patrimoniul imaterial al umanităţii, iar Memorialul de la Sighet a fost declarat de Comisia Europeană drept una dintre expresiile cele mai profunde ale valorilor Patrimoniului European”, a continuat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că centenarul şi contextul internaţional în care îl marcăm ne cheamă ca, prin opţiunile noastre strategice, prin valorile şi atuurile identitare pe care înţelegem să le promovăm, să ne valorificăm oportunităţile şi întregul potenţial ca societate.

sursa: news.ro