Partidul Piraților din Islanda a acumulat 15% din voturi la alegerile din 29 octombrie. Partidul care pledează pentru libertatea la informație a câștigat nouă din 63 de locuri în parlamentul islandez.

Alianța de centru-stânga condusă de Partidul Piraților islandez are șanse să obțină o majoritate fragilă în parlament în urma alegerilor legislative anticipate desfășurate sâmbătă, relevă primele rezultate publicate de televiziunea publică RUV, un vot prin care a fost sancționată dreapta aflată la putere, transmite AFP.

Formațiunea de orientare libertariană, înființată în 2012 după modelul suedez cu același nume și condusă de o fostă purtătoare de cuvânt a WikiLeaks, obține astfel un rezultat istoric, obținând în parlamentul islandez, Althingi, de patru ori mai multe mandate față de scrutinul din anul 2013.

Partidul Piraților împreună cu trei partide de centru-stânga (verzii, social-democrații și Viitorul Luminos) au încheiat un acord preelectoral de guvernare, conform primelor rezultate această alianță obținând 32 de mandate parlamentare din totalul de 63.
Partidul Independenței (conservator) se află pe primul loc, cu 19 mandate, dar aliatul său, Partidul Progresului, are numai 6, astfel că nu mai pot forma împreună o majoritate. Totuși, cele câteva mandate ale formațiunii denumite Partidul Resurecției, care nu s-a aliat cu stânga, ar putea înclina balanța în favoarea dreptei dacă acest partid acceptă să intre într-o coaliție care să continue actuala guvernare. În plus, în mod tradițional, președintele Islandei îl desemnează pe liderul partidului cu cele mai multe voturi să încerce formarea unei coaliții.

După criza financiară din anul 2008, islandezii au început să-și piardă încrederea în partidele tradiționale, situație amplificată recent de apariția numelui premierului Sigmundur David Gunnlaugsson în scandalul Panama Papers.