Urmaşii delegaţilor bihoreni la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918 sunt invitaţi să spună poveştile strămoşilor lor. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Urmaşii Marii Uniri.

Prin acest proiect, organizatorii își propun să evidențieze rolul major al județului Bihor în desfășurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

Declarația de Independență de la Oradea, semnată de către reprezentanții Comitetului Național Român la 12 Octombrie 1918 a făcut posibilă Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și a făcut din Oradea primul oraș al Unirii. Totodată, în cadrul proiectului, a fost lansat un portal online interactiv, creat special și dedicat Centenarului, care cuprinde mărturii despre delegații bihoreni.

La lansarea proiectului „Urmașii Marii Uniri” a fost prezent și Veaceslav Șaramet, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Este o onoare pentru mine să mă aflu astăzi aici, la lansarea unui proiect de suflet desfășurat pe perioada Centenarului și sunt convins că astfel de proiecte vor avea succes, pentru că sunt despre oameni. Același lucru se întâmplă și în cadrul campaniei „Centenar prin Înfrățiri”, campanie din care mă bucur că face parte și județul Bihor, care se va înfrăți cu raionul Orhei. Mai mult decât atât, consider că este important ca și după acest an Centenar să ne asumăm aceste proiecte prin care ne vom putea promova ideile nu doar în țară, cât și în afară, în special la Bruxelles, cu ocazia deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene” a declarat Veaceslav Șaramet, secretar de stat, potrivit unui comunicat al Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni.

Proiectul își propune identificarea și cinstirea memoriei şi a valorilor promovate de delegații bihoreni la Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia.