Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis joi că guvernul condus de premierul britanic Theresa May trebuie să obțină acordul parlamentului înainte de invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, a cărui activare dă startul unei perioade de doi ani de negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeană pe tema Brexitului.

Executivul britanic și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Înaltei Curți și a anunțat că va face apel, informează agențiile internaționale de știri.

'Curtea nu a acceptat argumentul prezentat de guvern' care considera că votul parlamentului nu este util. 'Curtea acceptă argumentul principal al reclamanților', au adăugat judecătorii, într-un verdict istoric, a căror decizie ar putea avea consecințe serioase în ceea ce privește continuarea procesului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, notează AFP.

Judecătorul șef John Thomas a ținut să precizeze că decizia 'reprezintă o chestiune legală' și nimic mai mult. 'Tribunalul nu susține și nici nu exprimă vreo opinie pe tema meritelor părăsirii Uniunii Europene: aceasta este o chestiune politică', a subliniat el.

Avocații reclamanților, conduși de managerul unor fonduri de investiții, Gina Miller, au pledat cu succes că May nu are autoritatea să recurgă la un vechi privilegiu legal pentru a-și justifica decizia de a începe negocierile pentru Brexit fără acordul parlamentului.

Într-o intervenție în afara edificiului care adăpostește Înalta Curte, Miller a declarat că speța ei nu are legătură cu politica. Ea a cerut guvernului să ia 'decizia înțeleaptă de a nu face apel', sugerându-i în schimb să convoace o dezbatere parlamentară pe această temă. Un alt reclamant a declarat că decizia Înaltei Curți este 'o victorie a democrației parlamentare'.

Guvernul britanic a anunțat joi că va face apel la decizia Înaltei Curți de la Londra, care a rezervat intervalul de timp 5-8 decembrie pentru această procedură.

'Guvernul este dezamăgit de decizia tribunalului. Țara a votat să părăsească Uniunea Europeană într-un referendum aprobat printr-un act legislativ. Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului', a reacționat ministrul comerțului, Liam Fox, un susținător ferm al Brexitului. 'Când ne va fi clar în legătură cu poziția pe care o vom adopta, atunci Articolul 50 va fi declanșat, dar dată fiind natura verdictului din această dimineață va trebui acum să așteptăm apelul guvernului la Curtea Supremă', a declarat Fox în parlament.

'Țara a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană într-un referendum aprobat printr-un act legislativ. Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului. Vom face apel', a transmis la rândul său, prin intermediul unui comunicat de presă, un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Partidele Laburist, Liberal-Democrat și Verzii, aflate în opoziție, au salutat verdictul Înaltei Curți, în timp ce președintele în exercițiu al formațiunii eurofobe UKIP, Nigel Farage, a avertizat cu privire la o posibilă 'trădare' a voinței populare. 'Mă tem că se va încerca acum blocarea sau amânarea invocării Articolului 50. Dacă așa stau lucrurile, (deputații) nici n-au idee de gradul de indignare publică pe care îl vor provoca', a transmis Farage într-un comunicat de presă.

sursa: Agerpres