Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a fost de acord că Vladimir Putin se foloseşte de Campionatul Mondial de fotbal din Rusia pentru a face un „exerciţiu de imagine” la fel cum a făcut Hitler cu Olimpiada din 1936.

Parlamentarul laburist Ian Austin i-a spus lui Johnson, în cadrul unei întâlniri a Comitetului pentru Afaceri Externe în care s-a discutat despre otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, că iubeşte fotbalul şi că îi face plăcere să vadă meciurile echipei naţionale a Angliei dar că este „speriat” de felul în care Putin se va folosi de Campionatul Mondial.

„Ideea că Putin va înmâna trofeul căpitanului echipei câştigătoare; ideea că Putin se va folosi de acest eveniment pentru a-şi îmbunătăţi imaginea, lăudându-se cu un regim corupt şi brutal pentru care este responsabil; aceste lucruri mă terorizează”, a spus el.

Johnson a răspuns spunându-i că are „perfectă dreptate”.

El a adăugat: „Felul în care aţi caracterizat ceea ce urmează să se întâmple la Moscova în cadrul Cupei Mondiale cred că este corect, la fel cum este şi comparaţia cu Olimpiada din 1936. Cred că este dezgustător gândul că Putin s-ar putea umple de glorie în cadrul acestui eveniment sportiv”.

Johnson a spus şi că va avea o „conversaţie urgentă” cu Rusia privind siguranţa fanilor la turneul final din vară.

Ministrul de Externe britanic a spus că acest lucru „este de o importanţă crucială” având în vedere că 23 de diplomaţi britanici au fost expulzaţi din Rusia, inclusiv cel responsabil pentru fanii care vor veni la vară în Rusia.

Cu toate acestea, atunci când Austin a sugerat că naţionala Angliei ar trebui să se retragă din competiţie, Johnson nu a fost de acord.

„Dacă ne gândim mai bine, ar fi greşit să pedepsim fanii sau echipa care au muncit mult timp şi şi-au dedicat vieţile pentru acest sport”, a spus el.

Vorbind la începutul întâlnirii, Johnson a discutat despre faptul că atacul ar fi fost aranjat pentru a transmite un avertisment.

El a spus: „Atacul este un semn de la preşedintele Putin sau statul rus pentru posibilii trădători: „Asta se întâmplă dacă vă decideţi să susţineţi o ţară cu un set diferit de valori. Vă puteţi aştepta să fiţi asasinaţi”.

Johnson a adăugat: „Folosind o neurotoxină despre care se ştie că a fost dezvoltată în Rusia, a fost un semn că niciun fost agent rus nu este în siguranţă şi că nimeni nu poate scăpa de răzbunările ruşilor”.

El a spus, de asemenea, că Marea Britanie a fost aleasă pentru atac din cauza „setului de valori” al ţării.

Johnson a spus că Marea Britanie crede în „libertate şi democraţie şi în statul de drept şi a condamnat în repetate rânduri Rusia pentru abuzurile sale asupra acestor valori”.

„Marea Britanie şi-a apărat cu cea mai multă pasiune valorile şi cred că acesta este motivul pentru care s-a făcut un asemenea gest în ţara noastră”, a precizat Johnson.

Totuşi, Johnson susţine că obiectivul de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia, stabilit în timpul călătoriei sale la Moscova din decembrie 2017, rămâne neschimbat.

„Nimeni nu poate spune că nu am încercat. Acesta a fost şi scopul călătoriei la Moscova, să arătăm că suntem dispuşi la dialog”, a spus el.

„Lucrurile vor fi dificile din punct de vedere politic pentru o vreme, dar acest lucru nu înseamnă că nu va mai exista niciun contact sau interacţiune”, a adăugat ministrul.

Marea Britanie a acuzat Rusia de atac în cazul spionului Serghei Skripal și a fiicei lui şi a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, însă Moscova neagă orice implicare.

Sursa: news.ro