Barack Obama a părăsit miercuri Washingtonul pentru cel de-al 11-lea și ultimul turneu asiatic, care îl va duce în China, pentru Summitul G20, apoi în Laos, o premieră pentru un președinte american, informează Agerpres cu referire la France Presse.

Barack Obama a părăsit miercuri Washingtonul pentru cel de-al 11-lea și ultimul turneu asiatic, care îl va duce în China, pentru Summitul G20, apoi în Laos, o premieră pentru un președinte american, informează Agerpres cu referire la France Presse.

„Trei dosare mari ale președinției se vor afla în centrul acestei călătorii: schimbările climatice, economia mondială și regiunea Asia-Pacific", a spus consilierul Ben Rhodes.

După o scurtă trecere prin Nevada, președintele american se va opri la Hawaii, acolo unde s-a născut și unde va susține un discurs în cadrul congresului mondial al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

El se va deplasa apoi în micul atol Midway, în mijlocul oceanului, în inima unei imense rezervații naturale marine a cărei creștere de patru ori a anunțat-o recent. Cunoscută sub denumirea de Papahanaumokuakea, această arie protejată unde pescuitul comercial a fost interzis găzduiește circa 7.000 de specii marine.

Barack Obama va merge apoi la Hangzhou, în estul Chinei, pentru a participa la Summitul G20.

Cu această ocazie, este prevăzută o întâlnire bilaterală cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre situația din Siria, unde conflictul a devenit și mai complicat odată cu intervenția Turciei.

La 5 septembrie, el se va deplasa în Laos, devenind primul președinte american care ajunge în această mică țară comunistă ce asigură în acest an președinția ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est).

El va susține un discurs în cadrul căruia ar urma să evidențieze încă o dată avantajele Tratatului Transpacific de Liber-schimb (TPP), atacat din toate părțile în SUA și care încă mai trebuie să treacă de Congres.

Obama are prevăzută și o întrevedere cu președintele filipinez Rodrigo Duterte, care a avut tot mai multe declarații dure în cadrul campaniei sale populiste și a amenințat în mai multe rânduri că va rupe legăturile cu Washingtonul.

El se va deplasa apoi în micul oraș Luang Prabang, fosta capitală regală a Laosului, unde va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu tineri din Laos.

Laosul este țara care a primit cele mai multe bombe pe cap de locuitor din lume, atunci când războiul din Vietnam s-a extins pe teritoriul său între 1964 și 1973. Washingtonul și Laosul, care au avut mult timp relații extrem de tensionate, au discutat în ultimele luni despre o consolidare a programului american de deminare și de dezactivare a acestor dispozitive explozive.