DESCHIDE.MD // Revista mass-media ruse din 21 noiembrie 2016
POLITICĂ
Obama a explicat deosebirea dintre Rusia şi SUA
Rusia dispune de o considerabilă forţă militaraă, dar de soluţionarea problemelor umanitare în lume se ocupă SUA. Declaraţia a fost făcută de liderul american Barack Obama la conferinţa de presă asupra rezultatelor summit-ului din Peru, informează LENTA.
„Rusia este o foarte importantă forţă militară, dar ei nu restabilesc Haiti după uragan, iar noi facem asta”, îl citează KOMMERSANT pe Obama.
Federaţia Rusă va consolida apărarea cosmică în replică la instalarea sistemului antirachetă american în Europa
În replică la desfăşurarea sistemului american antirachetă în Europa, Rusia va fi nevoită să fortifice propriul sistemul de apărare antirachetă pe direcţia Vest, a declarat pentru RIA NOVOSTI preşedintele Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei, Victor Ozerov.
Potrivit afirmaţiilor sale, procesul presupune, de asemenea, şi dislocarea S-400 şi a complexelor „Iskander” în Kaliningrad. În afară de asta, el a adus la cunoştinţă crearea de noi formaţiuni în districtele militare de Vest şi Sud, transmite RT.
Putin a confirmat intenţia de a reglementa relaţiile dintre Rusia şi SUA
Între retorica şi preelectorală şi realitate există întotdeauna o diferenţă, a declarat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în timpul conferinţei de presă la summit-ul APEC din Lima, transmite RIA NOVOSTI. El a declarat, de asemenea, că, la fel ca Trump, este gata să depună eforturi pentru normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări.
La întrebarea privind o posibilă întrevedere cu Trump, Putin a răspuns că data întrevederii în cauză nu a fost discutată, informează INTERFAX.
... şi a spus că lipsa păcii cu Japonia este un anacronism
După părerea lui Putin, lipsa unui acord de pace dintre Rusia şi Japonia este un anacronism care împiedică ţările să se dezvolte, transmite TASS. Moscova este gata să poarte un dialog cu Tokio asupra diferitelor variante de soluţionare a problemei, a spus el.
... şi este sigur că Brexit se va desfăşurat liniştit
El consideră, de asemenea, că modul în care se va desfăşura Brexit-ul depinde de ritmurile de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează KP. Putin şi-a exprimat speranţa că Brexit se va desfăşura fără consecinţe nereuşite.
... şi a calificat drept „tristă” arestarea lui Uliukaev
Putin a calificat drept tristă arestarea ministrului Dezvoltării Economice Alexei Uliukaev. Totodată, el a dat asigurări că acest fapt nu a influenţa în niciun fel atitudinea sa faţă de guvern, deoarece „cabinetul de miniştri lucrează în mod profesionist”, informează EHO MOSCVÎ.
... şi a primit drept cadou un pulover din partea unei peruane reţinute
Jurnaliştii ruşi i-au transmis preşedintelui Putin un pulover împletit pentru el de către peruana Julia castro, informează GAZETA.RU. În acelaşi timp, rezidenta din Peru nu a reuşit să ajungă la preşedintele Federaţiei Rruse, fiindcă a fost reţinută de poliţişti, despre cazul aflând mass-media.
... şi a explicat necesitatea de contramăsuri ale Rusiei la extinderea NATO
Putin a declarat că îngrijorarea legată de extinderea NATO e legată la Moscova de faptul că rolul principal în luarea de hotărâri în cadrul Alianţei îi joacă Washingtonul. Liderul rus a vorbit despre asta într-un interviu preluat, fragmentar, de pelicula regizorului Oliver Stone, „Ucraina în flăcări”.
... şi a cerut să fie respectată alegerea Crimeea la referendum
El a declarat că alegerea locuitorilor din Crimeea, care au votat în cadrul referendumului pentru alipirea la Rusia, trebuie respectată. Şi a reamintit, de asemenea, că în Crimeea nu au avut lupte, informează REGNUM.
... şi a calificat guvernarea lui Saakaşvili drept o insută adusă locuitorilor Odesei
În acelaşi interviu, Putin a calificat aflarea lui Mihail Saalaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa drept „un scuipat, o insultă adusă locuitorilor Odesei şi întregului popor ucrainean”, transmite RBC.
UE vrea să prejungească sancţiunile antiruse cu o jumătate de an
Sancţiunile Uniunii Europene în privinţa Rusiei, după toate probabilităţile, vor fi prelungite cu o jumătate de an. Cauza constă în faptul că condiţia de bază a anulării lor – respectarea acordurilor de la Minsk – încă nu e îndeplinită, informează RBC cu referire la BLOOMBERG şi la cinci funcţionari europeni, familiarizaţi cu discuţiile în jurul acestei chestiuni. Decizia va fi luată la Summit-ul UE – Ucraina din 24 noiembrie.
Decizia privind prelungirea sancţiunilor UE se explică prin politica de dezinformare, promovată de Federaţia Rusă, şi prin „ameninţarea militară” din partea Moscovei, transmite KOMMERSANT. UE este, de asemenea, nemulţumită de participarea Rusiei la conflictul sirian de partea preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad. În afară de asta, Uniunea Europeană consideră că în felul acesta va reuşi să exercite o presiune asupra lui Donald Trump, care pledează pentru ameliorarea relaţiilor cu Federaţia Rusă.
Poroşenko a declarat că autorităţile ruse i-au făcut de petrecanie democraţiei în ţara lor
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că autorităţile ruse i-au făcut de petrecanie democraţiei din ţara lor, transmite DOJIDI cu referire la 112.UA.
În alocuţiunea sa, preşedintele Ucrainei a spus că Rusia foloseşte, în prezent, propriile metode pentru a-şi atinge scopurile de peste hotarele ţării, menţionează EHO MOSCVÎ.
ECONOMIE
La Stockholm începe judecata dintre „Gazprom” şi „Naftogaz”
Luni, la Curtea de Arbitraj de la Stockholm trebuie să înceapă audierile asupra contractului pentru tranzit, semnat în anul 2009 de către „Naftogaz” şi „Gazprom”, informează VZGLEAD.
„Naftogaz” consideră că înainte Ucraina plătea mai mult decât se cuvenea pentru gazul rusesc şi pretinde compensări, transmite GAZETA.RU. „Gazprom”, la rându-i, cere returnarea datoriei pentru volumele livrate dar neachitate, precum şi plata penalităţilor pentru take-or-pay. „Naftogaz” pretinde un total de 28,3 miliarde de dolari, „Gazprom” – 38,7 miliarde.
Kievul insistă, de asemenea, asupra majorării substanţiale a taxei pentru tranzit, menţionează KOMMERSANT. Taxa respectivă se formează din plata pentru transportare, pe care toţi aceşti ani compania ucraineană consideră că nu a primit-o până la capăt. În afară de asta, dacă Kievul va avea câştig de cauză, preţul pentru tranzit se va schimba: pentru „Gazprom” va creşte cu 4 miliarde de dolari pe an şi va depăşi suma de 6 miliarde de dolari.
Putin a confirmat disponibilitatea Federaţiei Ruse de a îngheţa extracţiile de petrol
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a confirmat dispobilitatea părţii ruse de a îngheţa extracţiile de petrol la nivelul actual, transmite INTERFAX.
Cât despre faptul dacă se va ajunge la un acord, nu se poate spune cu siguranţă, a adăugat preşedintele. În acelaşi timp, el a recunoscut că „deja nu au mai rămas contradicţii” cu OPEC, transmite NOVAIA GAZETA.
Medvedev: drumurile din Rusia dispar periodic primăvara şi toamna
Starea drumurilor ruseşti rămâne nesatisfăcătoare. Declaraţia a fost făcută de către primul ministru Dmitri Medvedev, transmite VEDOMOSTI. Potrivit afirmaţiilor sale, „chiar în oraşele mari ele dispar periodic în timpul inundaţiilor de primăvară, a cataclismelor”.
El a subliniat că, având în vedere doar efectul macroeconomic, contribuţia sectorului rutier în PIB este de circa 7%, transmite GAZETA.RU.
Guvernul vrea să-i scutească pe săraci de impozite
Guvernul Federaţiei Ruse examinează chestiunea aplicării unei grile progresive a impozitului pe venitul persoanelor fizice, informează EHO MOSCVÎ cu referire la declaraţia vicepremierului Olga Golodeţ.
La ora actuală, în Rusia funcţionează o grilă plată la impozitul pe venit, introdusă în anul 2001. Impozitul respectiv constituie 13%, indiferent de venitul contribuabilului, menţionează RIA NOVOSTI.
SOCIETATE
Kremlinul va discuta posibilitatea reducerii numărului de „agenţi străini”
Kremlinul, sub egida lui Serghei Kirienko, pregăteşte o şedină cu tema unor posibile amendamente la legea cu privire la ONG-uri – agenţi străini, informează RBC cu referire la o sursă în cadrul Comitetului Iniţiativelor Civice, care a iniţiat propunerile.
Potrivit sursei, Comitetul amintit se pregăteşte să pună problema instituţiilor particulare de învăţământ superior. Acestea au programe internaţionale şi există riscul „de a fi introduse în registrul agenţilor internaţionali, iar acest fapt le va distruge posibilitatea de a activa”.
La Moscova, fumătorii i-au maltratat pe activiştii mişcării „Leul este contra”
Doi membri ai mişcării informale „Leul este contra” au fost maltrataţi de nişte necunoscuţi în timpul desfăşurării acţiunii lor în piaţa de lânga Gara Kiev din Moscova. Tinerii le luau ţigările celor care fumau în locuri necorespunzătoare, după părerea lor.
Organizaţia informală de tineret „Leul este contra” pledează împotriva fumatului şi a consumului de băuturi alcoolice în locuri publice, se pronunţă pentru un mod sănătos de viaţă.
Şeful adjunct al Serviciului Fiscal Federal pentru Moscova s-a sinucis
Şeful adjunct al Serviciului Fiscal Federal pentru Moscova, Vladimir Nosesnkov, s-a sinucis în casa proprie din regiunea Koroliov din Podmoscovie, au declarat pentru TASS surse din cadrul organelor de drept din regiune.
Funcţionarul a lăsat un bilet de adio. Oamenii legii au găsit la locul faptei o armă.
MOLDOVA
Transnistria aşteaptă de la noul preşedinte al Republicii Moldova paşi de reglementare
Candidatul la funcţia de preşedinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat într-un interviu pentru IZVESTIA că Transnistria aşteaptă de acţiuni reale din partea noii conduceri moldoveneşti în chestiunea reglementării conflictului îngheţat.
Vorbind despre varianta federalizării, Krasnoselski a declarat că această chestiune va fi decisă de către popor, dacă va apărea o asemenea necesitate. El a promis, de asemenea, că va încerca să obţină recunoaşterea regiunii de către Rusia, dacă va deveni şeful Transnistriei.
Krasnoselski a menţionat, de asemenea, necesitatea integrării economiei Transnistriei cu economia rusă şi a declarat că autoproclamata RMN intenţionează să revină pe piaţa din Rusia, deoarece cota acesteia în exporturile din Transnistria este, la ora actuală, extrem de mică. În acest scop, după părerea sa, trebuie „făcut bugetul transparent, pus capăt schemelor gri şi procedat astfel, încât Transnistria să devină atractivă pentru investitorul rus”.
Vizita lui Dodon în Rusia va avea loc după şedinţa Comisiei interguvernamentale ruso-moldoveneşti
Vizita preşedintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, în Rusia va avea loc după şedinţa Comisiei interguvernamentale comercial-economice, care se va desfăşura la finele lunii noiembrie. Declaraţia a fost făcută, luni, pentru TASS, de către ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin.
Cum va fi noul parlament al Găgăuziei
Rezultatele preliminare ale alegerilor din 20 noiembrie în Adunarea Populară a Găgăuziei demonstrează că majoritatea noii componenţe a organului legislativ, după cum se presupunea, va fi formată din deputaţi independenţi. Dar, aşa cum arată experienţa, independenţa aleşilor locali este extrem de convenţională, informează NM.
Studierea profilurilor învingătorilor primului tur denotă că în viitoarea Adunare Populară a Găgăuziei principalele forţe concurente vor fi grupul adepţilor başkanului Irina Vlah şi grupul de deputaţi legaţi direct sau indirect de Partidul Democrat. Rezultatele celui de-al doilea tur vor demonstra care tabără va fi mai numeroasă.