Secretarul general al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a declarat că Macedonia va fi invitată să discute despre aderarea sa la NATO, însă va putea deveni membru doar după ce va implementa acordul privind schimbarea denumirii sale, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

„Odată ce acordul privind numele va fi finalizat şi implementat, vom putea invita fosta republică iugoslavă Macedonia să devină membru NATO, sub noua sa denumire, Republica Macedonia de Nord", a declarat Stoltenberg, potrivit Mediafax.

În 2008, Macedonia a pierdut oportunitatea de a deveni membră NATO, în cadrul summitului de la Bucureşti, când Atena a votat împotriva aderării acesteia la Alianţă.

„Statutul de membru NATO reprezintă o oportunitate istorică pe care trebuie să o folosim", a declarat marţi ministrul Apărării din Macedonia, Radmila Shekerinska.

Macedonia ş Grecia au semnat, pe 17 iunie, un acord istoric privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave. În urma acordului, Macedonia îşi va schimba denumirea în Republica Macedonia de Nord. Cu toate acestea, înţelegerea celor doi premieri a provocat proteste şi dispute politice în ambele state.

Pentru implementarea acordului, Skopje trebuie să organizeze un referendum în urma căruia majoritatea alegătorilor trebuie să susţină schimbarea constituţională. Autorităţile din Macedonia speră ca acest referendum să fie organizat până la sfârşitul anului.

Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991, însă Grecia a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. Din acest motiv, Grecia a blocat eforturile Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană şi la NATO.