Hackerul român supranumit „Guccifer”, care a contribuit la aflarea faptului că Hillary Clinton a folosit un server privat de e-mail în timp ce era secretar de stat al SUA, a fost condamnat joi la 52 de luni de închisoare de către un tribunal federal din orașul Alexandria, statul american Virginia, relatează Reuters.

„Guccifer”, pe numele său real Marcel Lehel Lazăr (44 de ani), a pledat vinovat în luna mai la acuzațiile de furt de identitate cu circumstanțe agravante și acces neautorizat la computere după ce a fost extrădat din România.

Lazăr a declarat în diverse interviuri că a spart serverul privat al fostului secretar de stat american Hillary Clinton de la locuința acesteia din Chappaqua, New York, însă oficiali ai serviciilor de securitate națională au respins afirmațiile acestuia pe care le-au calificat drept nefondate.

Rolul potențial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în luna aprilie de Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conținea circa 2.200 de e-mail-uri cu informații clasificate și alte 22 de nivel Top Secret.

Guccifer, care a fost extrădat în luna martie în SUA, a fost inculpat în iunie 2014 de către un mare juriu federal din statul Virginia pentru presupuse infracțiuni informatice în Statele Unite.

Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, o rudă a fostului președinte american George W. Bush și Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton.

O entitate sub numele de "Guccifer 2.0" care pretindea a fi un hacker român a apărut în luna iunie, susținând că s-ar afla la originea atacurilor cibernetice care au vizat Comitetul Național Democrat și Comitetul Democrat de Campanie pentru Congres.

Oficialii americani din serviciile de informații au ajuns la concluzia că Guccifer 2.0 este un individ sau un grup care lucrează cu sau în cadrul agenției de informații militare rusă, așa-numita GRU.

Sursa: Agerpres