OPINIII

O altfel de „repornire”: cum va răspunde Rusia la provocarea lui Trump

În lipsa unui progres evident în relaţiile cu SUA până în vara-toamna anului 2017, Moscova va fi nevoită să constate din nou rivalitatea ireconciliabilă cu Washingtonul, presupune politologul Mihail Toriţki, specialist în relaţiile internaţionale.

Principala dilemă pentru Rusia poate să apară în momentul în care administraţia lui Trump va formula ceea ce ar fi vrut să primească din partea Moscovei în schimbul acordului de a slăbi sancţiunile şi a renunţa, de exemplu, la susţinerea necondiţionată a Ucrainei în conflictul cu Rusia. Probabil că, drept una dintre condţii, SUA îi vor propune Rusiei să se alăture presiunii asupra Iranului pentru înăsprirea promisă de Trump a condiţiilor acordului privind programul nuclear iranian. Condiţia-cheie însă pentru administraţia lui Trump a normalizării relaţiilor cu Moscova va fi, mai degrabă, încetarea de către Rusia a acelei activităţi care, la Washington, este privită ca o încercare de a slăbi SUA şi de a schimba „regulile de joc” în politica mondială

Sunt câteva criterii ale îndeplinirii de către Rusia a consiţiilor corespunzătoare: de la încetarea operaţiunilor inamicale în spaţiul cibernetic, atribuite de Washigton Moscovei, până la refuzul intensificării activităţii militare ruseşti la hotarele cu ţările NATO sau susţinerea partidelor naţionaliste radicale în ţările UE.

De faptul dacă va avea lor „repornirea conservativă” dintre Federaţia Rusă şi SUA va depinde, după toate probabilităţile, agenda alegerilor prezidenţiale în Rusia. În aceste condiţii, a nu folosi relaţiile ruso-americane în calitate de element al agitaţiei preelectorale ar însemna să renuţi la o pârghie importantă de influenţă asupra alegătorilor, consideră Troiţki. Totodată, eficient poate fi doar una din cele două teze eclatante: „SUA continuă politica de supunere şi, poate, de distrugere a Rusiei” sau „Prin fermitate şi manevre abile, noi am reuşit să determinăm SUA să ia în considerare interesele noastre de bază”. Niciun fel de alte argumente „de mijloc” nu vor fi eficiente.

http://www.rbc.ru/

Va contribui oare Trump la apropierea dintre Rusia şi Japonia

Noul preşedinte al SUA, Donald Trump, nu va împiedica acordul ruso-nipon privind insulele Kurile, consideră managerul de program „Rusia în regiunea Asia-Pacific” în cadrul Centrului „Carnegie” din Moscova, Alexandr Gabuev. El menţionează că, cel puţin, pentru relaţiile cu Japonia alegerea lui Trump e o veste bună, deoarece el nu are păreri speciale asupra relaţiile ruso-nipone, precum Obama şi Cliton. E prea puţin probabil că va consacra mult timp şi eforturi ale echipei sale spre a împiedica afacerea dintre Abe şi Putin privind patru insule oarecare în Pacific. Cu atât mai mult, cu cât, în cele din urmă, perdantul se va dovedi China.

În afară de asta, Abe consideră relaţiile cu Federaţia Rusă şi, personal, cu Vladimir Putin, una dintre cele mai importante priorităţi ale cabinetului său. Pe de o parte, el vrea să intre în istorie ca un om care a suprimat anacronismului strigător la cer: lipsa unui acord de pace între Rusia şi Tokio. Abe vrea să folosească situaţia când în Rusia este condusă de un Putin suficient de puternic pentru a-i explica poporului acordurile cu Tokio, destul de flexibil pentru a căuta un compromis şi având o atitudine destul de bună faţă de Japonia.

S-ar părea că Rusia şi Japonia au o „fereastră de posibilităţi” numai până în primăvara anului 2017, când va fi format noul guvern al SUA, în frunte cu Cliton, care este mult mai dură decât Obama în abordarea sa faţă de Rusia. De aici şi graba cu care Abe abordează negocierile cu Putin. Dacă, în primăvara anului 2017, noua administraţie va aplica presiunea sancţiunilor şi va începe a face din afacerile nipone un coşmar, de apropierea economică dintre Moscova şi Tokio se va putea uita.

În felul acesta, venirea lui Trump ridică de pe relaţiile rus-nipone senzaţia de presiune a timpului. Deja nu mai trebuie căzut de acord cât mai repede – e prea puţin probabil că cineva va încerca să pună presiune şi chiar sancţiunile înseşi pot fi anulate. Condiţiile înţelegerii pot include acordul de pace, teritoriile şi proiectele economice. Părţile vor putea negocia într-un regim mai liniştit. Totuşi, în lipsa factorului american, creşte brusc cerinţa privind calitatea aranjamentelor, în special a contractelor comerciale. E cu atât mai important ca condiţiile tranzacţiilor să fie într-adevăr atractive pentru ambele părţi, în condiile unor riscuri acceptabile. Altfel teancul de hârtii semnate dar goale doar va accentua neîncrederea reciprocă.

http://www.rbc.ru/

După arestarea lui Uliukaev elitele au înţeles un singur lucru: Putin se află într-o stranie dependenţă de opinia şefului „Rosneft”

Elitele politice şi de afaceri, analizând arestarea fostului şeful al Ministerului Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaev, au înţeles un singur lucru: preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se află într-o stranie dependenţă de opiniile şi acţiunile şefului „Rosneft”, vechiul său tovarăş în timpurile activităţii în cadrul primăriei Petersburgului, Igor Secin. De această părere este managerul de programe al Centrului moscovit „Politica rusă internă şi instituţiile publice”, Andrei Kolesnikov.

În opinia sa, elitele sunt paralizate de frică, deoarece „nimeni nu-şi asumă atâtea iniţiative şi într-un mod atât de neruşinat şi hulpav ca Secin”, care le arată în permanenţă tuturor – de la mass-media, pe care încearcă să le ruineze, până la membrii elitei supreme de stat – cine este aici stăpânul. Secin impune frică şi destul de reuşit. Odată, el a jucat un rol hotărâtor în „educarea” businessului – participând la dezmembrarea IUKOS. Prin arestarea lui Uliukaev, el a declanşat un proces educativ pentru toată birocraţia superioară de stat.

Desigur, elitele – speriate, slabe – îi vor susţine pe Putin să fie ales pentru următorul mandat în 2018. Cu toate acestea, ţinând minte că Putin se află sub influenţa excesivă a lui Secin, ele pot începe a pregăti un complot al elitelor. În această situaţie, Putin va fi raţa  şchioapă timp de şase ani, din ziua inaugurării. Spre a evita pierderile după anul 2024, elitele vor trebui să înceapă a convenit asupra altei figuri convenţionale. Fără a acorda prea multă atenţie esenţialului – garanţiilor de securitate personală a lui Putin după sfârşitul următorului mandat prezidenţial.

De altfel, aceste stări de spirit sunt inevitabile în toate elitele, inclusiv în cele de forţă. Dacă Putin nu şi-ar fi arătat slăbiciunea în faţa lui Secin, ele, probabil, ar fi continuat să dovedească loialitate absolută. În locul lor, loialitatea şi-o pot dovedi elitele liberale şi convenţional liberale, deoarece în lupta împotriva lui Secin „trebuie folosit o asemenea armă ca preşedintele în funcţiune”, pentru a „realiza măcar unele reforme”. Kolesnikov subliniază că „deja acum este limpede: caracterul monolitic al elitelor este o etapă trecută”.

http://carnegie.ru/

NOUTĂŢI

Junker a declarat că Obama s-a înşelat în evaluarea statului Rusiei

Cuvintele preşedintelui SUA Barack Obama despre Rusia ca „ţară regională” sunt „o mare greşeală”. Uniunea Europeană trebuie să perceapă Rusia ca pe un partener egal. Despre asta a declarat, într-un interviu pentru EURONEWS, preşedintele Comisiei europene, Jean-Claude Juncker, transmite RBC.

http://www.rbc.ru/

El a menţionat că nu vede argumente în favoarea anulării imediate a sancţiunilor împotriva Rusiei, dar ar fi vrut ca UE să aibă cu Rusia un acord care să depăşească limitele obişnuite. În opinia sa, fără Rusia nu e cu putinţă a construi securitatea în Europa, transmite TASS.

http://tass.ru/

Iranul a admis posibilitatea de a-i oferi Rusiei o bază aeriană în Hamadan

Ministrul Apărării al Iranului, Hossein Dekhgan, a declarat că Iranul poate oferi aeronavelor ruseşti posibilitatea de a folosi baza aeriană „Hoge” în Hamadan, dacă situaţia şi condiţiile o vor cere, informează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

Forţele aerospaţiale ruse au folosit pentru prima dată aerodromul iranian Hamadan în august, pentru a aplicarea de lovituri aeriene asupra obiectivelor grupărilor teroriste în Siria, reaminteşte EHO MOSCVÎ. După asta, Ministerul Apărării din Federaţia Rusă a declarat că folosirea în continuare a bazei aeriene Hamadan va fi posibilă în baza unor acorduri reciproce.

http://echo.msk.ru/

Mass-media au demascat „Rosneft” că a exercitat presiuni asupra instanţei în cazul unei filiale a IUKOS

„Rosneft”, potrvit afirmaţiilor cotidianului olandez HANDELSBLAD, ar fi putut manipula procesul judiciar din Armenia privind dosarul IUKOS. Potrivit EHO MOSCVÎ, cotidianul susţine că în spatele hotărârii Curţii Supreme din Armenia, care a stabilit că corporaţiei „Rosneft” îi aparţin activele filialei armene a IUKOS. Hotărârea a fost luată încă în anul 2010. Mai târziu, curtea din Amsterdam, în baza hotărârii curţii armene, a recunoscut, de asemenea, că corporaţia rusă este proprietara filialei IUKOS.

http://echo.msk.ru/

Potrivit datelor HANDELSBLAD, pe atunci „Rosneft”a recurs la serviciile avocatului Eduard Muradean, ale firmei americane de avocatură „Baker Botts”, precum şi ale unor angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate. După cum menţionează NEWSRU, figura centrală în această schemă a fost Muradean – fost judecător, fost ministru şi consilier al guvernului Armeniei, fost consilier juridic al preşedintelui şi reprezentantul Armeniei la CEDO.

http://www.newsru.com/

MOLDOVA

Dodon a declarat că va continua procesul de asociere cu UE

Preşedintele ales al Moldovei, Igor Dodon, într-un interviu pentru ŞTIRILE TV, a declarat că ţara va continua realizarea Acordului de Asociere cu UE, informează GAZETA.RU. Potrivit afirmaţiilor sale, preşedintele nu are împuterniciri pentru anularea acordurilor internaţionale, inclusiv a Acordului de Asociere cu UE.

Totodată, Dodon a adăugat că va încerca să obţină reluarea relaţiilor economice şi strategice cu Rusia, fără a exclude desfăşurarea de negocieri în acest sens în format tripartit, cu participarea Moldovei, a Uniunii Europene şi Rusiei.

https://www.gazeta.ru/

Iosif Kobzon şi Valeria au evoluat gratuit în Transnistria

Artistul Poporului din fosta URSS, Iosif Kobzon, şi Artista Rusiei, Valeria, au evoluat sâmbătă în piaţa „Suvoporov” din Tiraspol. Kobzon a cântat, de asemenea, duminică, la Palatul Republicii din capitala autoproclamatei republici, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Evenimentele au loc în cadrul ciclului de concerte „Rusia – Transnistria. Legate de un destin comun”.

http://novostipmr.com/