Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au insistat vineri asupra necesității continuării dialogului cu Rusia, pentru asigurarea securității comune, transmite Agerpres cu referire la agenția EFE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au insistat vineri asupra necesității continuării dialogului cu Rusia, pentru asigurarea securității comune, transmite Agerpres cu referire la agenția EFE.

'Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și sprijinul ei continuu pentru separatiștii din estul Ucrainei au zdruncinat pacea în Europa, dar în același timp nu putem să închidem pur și simplu ușa Rusiei', a declarat Stoltenberg la conferința de presă comună cu Steinmeier. El a ținut să amintească și faptul că Rusia 'este cel mai mare vecin al nostru' și are un rol determinant în viitorul securității europene.

Secretarul general al NATO a mai menționat că Alianța va continua să caute în relația cu Rusia un echilibru între o descurajare puternică și un dialog cu conținut, subliniind că dialogul cu Rusia este o oportunitate și pentru transmiterea clară a pozițiilor și 'evitarea posibilelor accidente și incidente'.

La rândul său, ministrul Steinmeier i-a mulțumit lui Stoltenberg pentru susținerea acestui dialog și a pledat el însuși în favoarea menținerii unui echilibru între cei doi piloni ai NATO, respectiv descurajarea și dialogul. Vorbind despre primul pilon, el s-a referit la decizii concrete, precum consolidarea prezenței militare, iar despre al doilea a menționat că și acesta trebuie însoțit de 'oferte la fel de concrete'.

Ministrul german de externe și-a exprimat preocuparea și pentru faptul că de mulți ani controlul armamentelor nu mai face obiectul dialogului, cel puțin nu în mod activ. În acest sens, Steinmeier s-a arătat convins de necesitatea de a tatona dispoziția Rusiei pentru reluarea dialogului privind aspecte ale securității comune, cu scopul de a ne asigura că nu vom cădea în vechile linii de confruntare.

'Trebuie să evităm o nouă cursă a înarmărilor, să evităm un nou Război Rece', a apreciat și Stoltenberg, adăugând că pentru a reuși acest lucru trebuie studiate modalitățile de a avansa la capitolul controlului armamentelor, dar a admis că există obstacole și probleme.

Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, președintele în exercițiu al OSCE, a propus săptămâna trecută negocierea cu Rusia a unui nou acord pentru controlul armamentelor, inițiativă sprijinită de omologul său francez, Jean-Marc Ayrault.

Însă Washingtonul a manifestat rezerve față de propunerea germană, reprezentantul permanent al SUA la OSCE apreciind într-un interviu acordat agenției Reuters că un asemenea demers este inoportun în condițiile în care Rusia nu respectă nici acordurile la acest capitol care sunt în vigoare, iar pentru Washington prioritară este aplicarea acestor acorduri, cum ar fi Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (CFE), acordul Cer Deschis sau acordul încheiat în anul 1990 la Viena, ce prevede schimbul de informații și vizite reciproce în instalațiile militare.