NATO și Uniunea Europeană au adoptat luni un set comun de propuneri pentru implementarea Declarației Comune încheiate la summitul aliat de la Varșovia din iulie, dintre acestea remarcându-se înființarea în 2017 a unui Centru European pentru Contracararea Amenințărilor Hibride, coordonarea misiunilor în Marea Mediterană sau implementarea unui proiect pilot pentru exerciții paralele și coordonate în anii 2017 și 2018.

Deciziile au fost adoptate de către miniștrii de Externe ai țărilor membre NATO reuniți la Bruxelles, dar și de către ambasadorii țărilor UE din cadrul Consiliului, conform unor comunicate de presă ale celor două organizații remise CaleaEuropeana.ro.

Pachetul de măsuri este structurat pe 7 domenii cheie: contracararea amenințărilor hibride, cooperare operațională în aspecte maritime, apărare și securitate cibernetică, capabilități pentru apărare, industria de apărare și cercetare, exerciții și construirea capacității de apărare și de securitate.

Contracararea amenințărilor hibride este vizată prin crearea unui Centru European pentru Contracararea Amenințărilor Hibride, în care sunt încurajate să participe statele ambelor organizații. În acest domeniu, UE și NATO insistă pentru intensificarea cooperării între staff-urile și structurile celor două precum Centrul de Excelență al NATO pentru Comunicare Strategică și Divizia Stratcom a Serviciului European de Acțiune Externă.

Cooperarea operațională în aspecte maritime implică, în princpal, întărirea coordonării între Operațiunea Sea Guardian NATO și Operațiunea Sophia a Uniunii Europene din Marea Mediterană.

În domeniul apărării și securității cibernetice, NATO și UE vor face schimburi imediate de informații și concepte pentru dezvoltarea interoperabilității în cadrul procesului de planificare și coordonare a misiunilor.

La capitolul capabilități pentru apărare, atât statele NATO, cât și țările UE sunt încurajate să pună la dispoziția ambelor organizații capabilitățile dezvoltate la nivel multilateral.

Industria de apărare și cercetarea vor fi vizate de un dialog mai intens între staff-urile UE și NATO.

O măsură importantă a pachetului de propuneri vizează dimensiunea exercițiilor, NATO și UE agreând să implementeze exerciții paralele și coordonate într-un proiect pilot pentru anii 2017 și 2018. Exercițiile din 2017 vor fi conduse de NATO, iar cele din 2018 de către Uniunea Europene, ele urmând să includă și elemente de natură hibridă.

Construirea capacităților de apărare și securitate, al șaptelea domeniu vizat, are în vedere sprijinirea partenerilor din Balcanii de Vest, vecinătățile sudică și estică, incluzând țări precum Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Tunisia, Maroc sau Iordania.