Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se ocupă, de facto, de revizuirea hotarelor celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat în cadrul unui comentariu pentru GORDON dizidentul sovietic Vladimir Bukovski.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se ocupă, de facto, de revizuirea hotarelor celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat în cadrul unui comentariu pentru GORDON dizidentul sovietic Vladimir Bukovski.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acordat la 1 septembrie, aflându-se la Vladivostok (cu prilejul celui de-al doilea For Economic de Est), un interviu pentru agenţia BLOOMBERG, în care a făcut şi câteva afirmaţii cu privire la revizuirea graniţelor stabilite după cel de-Al Doilea Război Mondial. „Dacă pe cineva îl mănâncă să înceapă a reconsidera rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial, haideţi să încercăm a discuta pe tema asta. Numai că într-un asemenea caz trebuie discutată nu problema Kaliningradului, ci în genere despre teritoriile de est ale Germaniei, despre Lvov, care a fost o parte componentă a Poloniei ş.a.m.d. Acolo e şi Ungaria, e şi România. Dacă cineva doreşte să deschidă această Cutie a Pandorei şi să-şi aprindă paie-n cap, poftim, nu are decât, începeţi”, a spus şeful statului rus.

Considerentele acestea au stârnit numeroase ecouri pe plan internaţional. Unul aparţine cunoscutului dizident sovietic Vladimir Bukovski, care a replicat – pentru GORDON – că nimeni, în Europa, cu excepţia Rusiei, nu se ocupă de modificarea hotarelor stabilite.

„În afară de Rusia, nimeni nu încearcă, după cel de-Al Doilea Război Mondial, să facă schimbări de hotare. Chiar şi în cazul ieşirii din diferite uniuni, ca cea Europeană, de exemplu, nu este prevăzută niciun fel de reîmpărţire teritorială. Există un moratoriu asupra schimbării hotarelor, care a fost convenit după război şi consolidat prin acorduri. Şi anume Federaţia Rusă încalcă mereu aceste acorduri. A fost un război împotriva Georgiei, după care aceasta a pierdut o parte din teritoriu. Pe urmă, contropirea Crimeii, urmată de tentativele din estul Ucrainei. Aceasta este, de facto, o revizuire a rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial”, a subliniat Bukovski.

În opinia sa, autorităţile ruse acuză alte ţări de ceea ce comit chiar ele însele.

„Ele îi atribuie altei părţi ceea ce fac însele. Deşi nu au niciun fel de temei. Acesta e un procedeu cekist  tipic. Prindeţi hoţul! Fac înşişi şi pe urmă îi acuză pe alţii. Nimeni, în afară de Rusia, nu schimbă hotarele statelor în Europa. E îndoielnic că această declaraţie a lui Putin ar fi un avertisment de atac.  Despre posibilitatea asta ştiu toţi. Ucraina e o ţară mare şi Federaţiei Ruse nu-i ajung trupe pentru a se băga cum trebuie şi a reîmpărţi hotarele. Nici în republicile baltice Moscova n-o să se vâre, deoarece asta se poate lăsa cu un conflict militar cu NATO, căruia nu-i va rezista”, a menţionat Bukovski.

El consideră că problemele unui şir de ţări se vor rezolva atunci când Rusia va ajunge în apogeul crizei.

„Ce le mai rămâne? Mişună prin capetele lor nişte planuri relativ la Moldova, la teritoriile adiacente Crimeii ş.a.m.d. Dar astea-s aşa: nu au acum forţe fizice pentru invazie şi a face faţă unor asemenea probleme este imposibil. În genere, majoritatea declaraţiilor făcute de Moscova sunt un bluf. Desigur, armistiţiul în Donbas e instabil. Rusia nu a respectat niciodată niciun fel de acorduri. Aşa că toate acordurile astea de la Minsk sunt găunoase şi nu vor da niciun fel de rezultat real. Problemele se vor rezolva atunci când va sosi apogeul crizei crescânde din Rusia. Atunci vor apărea şanse şi pentru Cecenia, şi pentu Georgia, şi pentru Crimeea. Moscovei pur şi simplu nu-i va mai arde de ele”, a declarat Bukovski.

Potrivit afirmaţiilor sale, Ucraina ar face bine să se concentreze asupra problemelor proprii.

„Ucraina trebuie să-şi reconstruiască economia, armata. Fără asta, există riscul creşterii numărului de provocări. Acestea trebuie respinse şi prevenite. Ucraina nu trebuie să stea pe loc, trebuie să se dezvolte. Şi atunci vor reveni şi Crimeea, şi Donbasul. Rusia nu mai are forţe pentru a menţine aceste teritorii, iar încolo va şi fi mai complicat. E o chestiune de timp. De aceea Ucraina trebuie acum să ducă o viaţă normală, ca o ţară normală, să se reconstruiască. Sunt încă multe probleme şi pentru autorităţile ucrainene ajunge de lucru”, a rezumat Bukovski.

Într-un interviu acordat pentru BLOOMBERG, Putin a declarat că dacă ar fi să se discute chestiunea reîntoarcerii teritoriilor litigioase, care s-au format după cel de-Al Doilea Război Mondial, atunci trebuie vorbit nu despre Kaliningrad, ci despre Lvov şi „pământurile estice ale Germaniei”, care au aprţinut Poloniei, precum şi despre Ungaria şi România.

SURSA