DESCHIDE.MD // Revista mass-media ruse din 9 decembrie 2016
POLITICĂ
Lavrov a anunţat încetarea operaţiunilor militare în Alep
Armata siriană şi-a suspendat operaţiunile militare în Alepul de Est pentru desfăşurarea celei mai mari operaţiuni de retragere a civililor, a declarat şeful MAE al Rusiei, Serghei Lavrov, informează INTERFAX.
El a precizat că acest lucru e făcut în scopul retragerii a circa 8 mii de locuitori, transmite TASS.
Kremlinul a considerat drept o ameninţare planurile SUA de livrare a armamentului în Siria
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că anularea de către Barack Obama a embargoului la livrarea de armament în Siria poate conduce la „faptul că în mâinile teroriştilor pot ajunge diferite tipuri de armament”, ceea ce poate fi „rezultatul cel mai rău al acestei decizii”, transmite RBC.
Anterior, preşedintele SUA, Barack Obama, a anulat interdicţia de livrare a armamentului către grupările opoziţiei siriene, pentru asigurarea intereselor naţionale ale SUA şi spre a lupta împotriva terorismului, transmite KOMMERSANT.
Senatul SUA a conferit „Legii lui Magnitski” un statut global
Senatul SUA a aprobat extinderea la nivel global a acţiunii „Legii lui Magnitski”, informează LENTA cu referire la REUTERS. Iniţiativa în cauză permite a introduce în listele de sancţiuni cetăţeni din orice ţară, suspectaţi de autorităţile americane de corupţie şi încălcarea drepturilor omului. Intrarea în vigoare a acestei legi depinde, acum, de preşedintele SUA.
„Lista lui Magnitski”, denumită astfel în amintirea auditorului Fondului „Hermitage Capital”, mort în izolatorul din Moscova, prevede sancţiuni economice şi referioare la vize în cazul unui şir de cetăţeni ruşi, informează RIA NOVOSTI.
Republicanii pregătesc în Congresul SUA audierile privind Federaţia Rusă
Reprezentanţii Partidului Republican în Congresul SUA intenţionează să desfăşoare la începutului anului 2017 investigări privind posibila complicitate a Rusiei în atacurile cibernetice asupra instituţiilor politice americane, transmite EHO MOSCVÎ.
Senatorii i-au cerut lui Trump să adopte o poziţie fermă faţă de Federaţia Rusă
Un grup de 27 de senatori – atât republicani, cât şi democraţi – i-a cerut preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, să nu anuleze sancţiunile împotriva Rusiei până nu vor fi îndeplinite prevederile principale ale acordurilor de la Minsk şi să nu recunoască niciodată anexarea Crimeii, informează DOJDI cu referire la THE HILL.
Consilierul lui Trump a vorbit despre posibilitatea de a recunoaşte anexarea Crimeii
Consilierul staff-ului electoral al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, Carter Paige, într-un interviu pentru RIA NOVOSTI, a calificat drept „catastrofic” nivelul dezinformării în baza căreia au fost luate deciziile jucătorilor externi în privinţa Ucrainei şi Crimeii.
Paige a menţionat că „vor fi noi posibilităţi pentru depăşirea acestor reprezentări eronate şi a vectorului incorect, care a fost stabilit pentru Ucraina”, menţionează RT.
Potrivit afirmaţiilor sale, noile autorităţi ale SUA intenţionează să returneze companiile americane pe piaţa Federaţiei Ruse, transmite NEWSRU.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, comentând declaraţiile lui Carter Paige despre Crimeea, a subliniat că Kremlinul, până la finele lunii ianuarie, va aprecia numai declaraţiile liderului SUA, Barack Obama, şi ale administraţiei sale, transmite KOMMERSANT.
UE poate discuta prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei la 15 decembrie
Uniunea Europeană poate prelungi pentru şase luni sancţiunile economice împotriva Rusiei, după întrevederea liderilor UE la Bruxelles, în data de 15 decembrie, informează RNS cu referire la REUTERS şi sursele sale.
Înaltul reprezentant al UE a menţionat că termenul sancţiunilor expiră la finele lunii ianuarie şi deja se desfăşoară munca de pregătire, informează RIA NOVOSTI.
Lavrov a spus că acuzaţiile Germaniei împotriva Rusiei sunt nişte aberaţii
Moscova consideră nişte aberaţiii informaţiile mass-media germane privind tentativele Rusiei de a destabiliza situaţia din RFG, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, informează NEWSRU.
... iar operatorul REUTERS e un debil
Lavrov l-a numit debil pe operatorul agenţiei de presă REUTERS, informează MEDUZA. Asta a avut loc la întrevederea cu şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, la Hamburg. Trecând pe coridor, Lavrov a spus spre camera REUTERS: „What do you want?”. După care, imediat, ministrul a adăugat: „Debili”.
Reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a contestat informaţiile privind molestarea operatorului REUTERS de către Lavrov. Ea a făcut această declaraţie pentru RBC. Potrivit afirmaţiilor sale, ea a văzut înregistrarea incidentului, dar acolo Lavrov „nu-l eticheta pe nimeni”.
Ministerul Afacerilor Enterne al Federaţiei Ruse: Polonia nu-şi îndeplineşte promisiunile făcute Rusiei
Polonia nu-şi îndeplineşte promisiunile făcute Moscovei. Nu are loc decongelarea formatelor de dialog, nu e reluată colaborarea, a menţionat Ministerul rus de Externe, informează IZVESTIA.
S-a menţionat, de asemenea, că situaţia relaţiilor dintre cele două ţărti „se înrăutăţeşte”, transmite GAZETA.RU.
Ministerul Justiţiei a admis excluderea Centrului „Levada” din registrul „agenţilor străini”
Ministerul Justiţiei este gata să examineze chestiunea excluderii centrului analitic al lui Iuri Levada din registrul agenţilor străini, dacă reprezentanţii organizaţiei vor depune demersul de rigoare, informează INTERFAX cu referire la serviciul de presă al Ministerului Justiţiei.
Centrul „Levada” a fost inclus în registrul agenţilor străini în septembrie 2016. Drept temei a fost finanţarea din partea Universtăţii Wisconsin din Madison, care colaborează cu Ministerul Apărării al SUA, reaminteşte DOJDI.
În ajun, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut că problema privind decizia de a recunoaşte drept agent străin Centrul „Levada”, într-adevăr, există, transmite EHO MOSCVÎ.
Duma de Stat a adoptat bugetul Rusiei până în anul 2019
Duma de Stat a Federaţiei Ruse a adoptat, în lectură finală, Legea cu privire la bugetul federal pentru anul 2017 şi perioada planificată 2018-2019, informează DOJDI.
Bugetul pentru anul 2017 este aprobat cu un deficit de 2,75 trilioane de ruble (circa 44,1 miliarde de dolari) sau cu 2% din PIB, informează MEDUZA. Inflaţia, după cum se presupune, nu va depăşi 4 la sută. Preţul mediu la petrol, în baza căruia este întocmit bugetul, e de 40 de dolari per baril.
Drept surse de finanţare a deficitului din bugetul federal în anul viitor vor fi Fondul de Rezervă şi Fondul Bunăstării Naţionale. Ca urmare, Fondul de Rezervă va fi epuizat complet în 2017, menţionează FORBES.
Armata a costat-o pe Rusia de ori mai mult decât celelalte structuri sale de forţă ale sale
RBC a efectuat o anchetă potrivit căreia cheltuielile pentru armată în bugetul federal depăşesc de mai bine de două ori cheltuielile pe care le implică celelalte structuri de forţă.
Potrivit datelor publicaţiei, în anul 2016 pentru cheltuielile la rubrica „Forţele Armate” au fost prevăzute 2,9 trilioane de ruble (circa 46,5 miliarde de dolari). Pentru cheltuielile comune pentru MAI, Rosgvardia, Procuratura Generală şi Comitetul de Anchetă au fost prevăzute aproximativ 1,3 trilioane de ruble (circa 20,8 miliarde de dolari).
„Rostelecom” a anunţat respingerea unui atac cibernetic asupra a cinci bănci
Compania „Rostelecom” a anunţat că la 5 decembrie a respins atacuri DDoS asupra a cinci bănci mari. Anterior, FSB avertiza că serviciile speciale străine vor ataca sistemul financiar al Federaţiei Ruse, informează RBC.
La începutul lunii decembrie, FSB avertiza că hackerii occidentali pregătesc un atac asupra băncilor din Federaţia Rusă. Atunci s-a menţionat că punctele de comandă ale serviciilor speciale străine se află în Olanda, transmite KP.
SOCEITATE
WADA a publicat cea de-a doua parte a raportului cu privire la dopajul în Federaţia Rusă
Comisia independentă a Agenţiei Internaţionale Antidoping (WADA), condusă de Richard McLaren, a publicat cea de-a doua parte a raportului privind folosirea de doping de către atleţii ruşi, informează VEDOMOSTI.
S-a aflat că sunt implicaţi mai bine de o mie de sportivi ruşi, transmite DOJDI. Este vorba de perioada 2011-2015.
La Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra dopingul a fost depistat în testele a 15 dintre 78 medaliaţi ruşi. La Olimpiada din Soci din 2014 s-au dopat 12 sportivi ruşi, care au primit medalii.
McLaren susţine, de asemenea, că fostul ministrul al Sporturilor, Vitali Mutko, care exercită actualmente funcţia de vicepremier, ştia de sistemul doping. El a menţionat că „dovezi directe” ale implicării lui Mutko nu are, transmite MEDUZA.
Kremlinul va studia cu atenţie cea de-a doua parte a raportului WADA, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov. După spusele sale, „nişte reflecţii ipotetice aici sunt nepotrivite”, transmite RIA NOVOSTI.
Ministrul Transporturilor din Nauru a fost găsit mort la Moscova
La Moscova, într-un hotel, şi-a găsit sfârşitul ministrul Transporturilor din Nauru, Doviygo Valdon Stanley, informează RBC cu referire la Agenţia MOSCVA şi sursele acesteia în organele de drept.
Poliţia a aflat că străinul suferea de diabet zaharat şi de insuficienţă renală, transmite ROSBALT.
Republica Nauru e un stat minuscul de pe insula omonimă din zona de Vest a Oceanului Pacific, cu o suprafaţă de 21,3 km şi având o populaţie de 10 mii de oameni.
Mihalkov: Centrul „Elţîn” distruge conştiinţa naţională
Preşedintele Fondului rus al Culturii, Nikita Mihalkov, a propus schimbarea caracterului activităţii Centrului „Elţîn” din Ekaterinburg, informează INTERFAX. Potrivit afirmaţiilor sale, în centrul respectiv, la cel mai înalt nivel tehnologic, se implementează unul dintre cele mai puternice programe, care distruge reprezentarea reală a oamenilor despre ceea ce este istoria Federaţiei Ruse.
Activitatea Centrului „Elţî” corespunde în totalitate sarcinilor de statut şi legislaţiei ruse, a declarat Serviciul de presă al Centrului amintit, transmite KOMMERSANT. Potrivit sursei citate, critica lui Nikita Mihalkov se înscrie în tradiţia „n-am citit, dar condamn”.
MOLDOVA
În Transnistria au început a sosit observatorii internaţionali
În Transnistria au început a sosi observatorii internaţionali, care vor urmări alegerile din regiune. Delegaţia din Nagorno-Karabah a luat astăzi dimineaţă cunoştinţă de modul în care decurge procesul votării anticipate, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.
Lavrov: noi sperăm să activizăm formatul 5+2
Moscova speră că, după alegerile din Moldova şi Transnistria, vor fi activizate negocierile privind reglementarea transnistreană, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la conferinţa de presă din Hamburg, informează RIA NOVOSTI.
Centrul „Lev Gumiliov”: în anarhia în care s-au afundat Replica Moldova şi Ucraina trebuie preţuită stabilitatea Transnistriei
Eurasiaticii din Rusia şi CSI sunt îngrijoraţi serios cu privire la viitorul Transnistriei, se spune în declaraţia directorului Centrului „Lev Gumiliov”, publicată pe site-ul oficial al Centrului, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.
Potrivit afirmaţiilor sale, „în marea de anarhie, în care s-a afundat Moldova şi Ucraina, trebuie preţuită stabilitatea Transnitriei” şi „păstrată cetatea noastră rusească pe Nistru în haosul din jur”. http://novostipmr.com/
RISE MOLDOVA: întreprinderile din Transnistria „au pompat” din buget 200 de milioane de dolari
În condiţiile deficitul bugetar cronic al Transnistriei, ce depăşeşte anual 20%, administraţia regiunii a oferit în ultimii trei ani, unor întreprinderi locale, un suport de mai bine de 200 de milioane de dolari, informează IPN cu referire la ancheta de presă „Spintecătorii bugetului transnistrean”, desfăşurată de RISE MOLDOVA.
În articol se spune că „printre întreprinderile beneficiare sunt destule companii ce aparţin sau sunt conduse de către deputaţi ai Consiliului Suprem”.