DESCHIDE.MD // Revista mass-media ruse din 3-4 septembrie 2016
OPINII
Interviul lui Daniel Fried, coordonatorul Departamentului de Stat al SUA pentru sancţiuni
Pe fundalul faptului că SUA şi-au extins sancţiunile împotriva Rusiei, MEDUZA i-a solicitat un intrerviu coordonatorului Departamentului SUA pentru sancţiuni, Daniel Fried. Potrivit afirmaţiilor sale, scopul principal al sancţiunilor este de a se obţine respectarea acordurilor de la Minsk şi apărarea suveranităţii Ucrainei. În opinia sa, fără sancţiuni, situaţia din Ucraina ar fi fost mult mai rea.
Fried a adăugat că „sancţiunile nu atât au dăunat economiei ruse, cât au scos în evidenţă părţile ei vulnerabile”. Potrivit afirmaţiilor sale, sancţiunile „au fost concepute nu pentru a prejudicia Rusia într-un mod iremediabil; s-a scontat ca Rusiei să-i fie rentabil a lua loc la masa tratativelor”.
Uimirea lui Fried a fot suscitată de embargoul „alimentar” din partea Federaţiei Ruse. În opinia sa, Rusia a decis „să reproducă un sistem absolut sovietic în esenţă”. În afară de asta, el a remarcat că Rusia şi SUA ar fi putut deveni „nişte aliaţi minunaţi”, „noi avem atâtea problemele comune”, însă Rusia face o altă alegere.
El a observat, de asemenea, că „Rusia va încerca să compromită unitatea noastră [cu UE], acesta e logic şi firesc. Interesant e altceva: UE, în ciuda tuturor divergenţelor interne, e unită ca mai înainte”.
Şeful diplomaţiei ucrainene: Federaţia Rusă foloseşte Donbasul pentru destabilizarea ţării
Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Klimkin, într-un interviu pentru EHO MOSCVÎ, a exprimat opinia potrivit căreia Rusia nu are nevoie de Donbas, ea îl foloseşte pentru destabilizarea Ucrainei nu doar ca stat, ci şi ca societate care se formează în logica valorilor democratice şi europene.
El consideră că ceea ce are loc în prezent denotă nedorinţa totală a Rusiei de a face măcar ceva în domeniul securităţii. În calitate de exemplu el a adus faptul că Rusia nu doreşte să transmită, în Donbasa, măcar o parte din control OSCE, precum şi „intimidarea permanentă a OSCE, doborârea dronelor şi privarea OSCE de orice mijloace de monitorizare a situaţiei”.
Klimkin a declarat, de asemenea, că „alegerile în Rusia sunt nelegitime, deoarece au loc pe teritoriul Crimeii ocupate”. În afară de asta, el s-a referit la numirea ambasadorului Federaţiei Ruse în Ucraina. Potrivit afirmaţiilor sale, Kievul nu a primit demersul respectiv. Klimkin a remarcat că, „fără o dinamică pozitivă în ceea ce priveşte Minskul”, numirea ambasadorilor nu are sens.
Ilia Iaşin a adunat informaţii cu privire la criminalii din Rusia Unită
Politicianul opozant Ilia Iaşin a prezentat un nou raport cu genericul „Partidul Rusia Criminală”. În raport se relatează despre membrii Partidului Rusia Unită, care fie că deja sunt condamnaţi pentru diferite crime, fie pot implicaţi în crime, deşi nu sunt acuzaţi oficial, informează MEDUZA.
Primul caz – guvernatorii. Şeful republicii Komi a fost liderul unei grupări criminale, un altul a fost arestat pentru mită. Cel de-al treilea a fost suspectat de atac asupra unui ziarist, deşi nu i s-au adus acuzaţii.
Cazul al doilea – miniştrii. Fostul şef al Ministerului agriculturii, pe care Iaşin l-a acuzat că a făcut maşinaţiuni cu contracte de închiriere şi ca atare a câştigat pentru genţi de 35 de dolari şi ceasuri de 50 de mii de euro. Fostul ministru al Apărării este amintit în raport în legătură cu un scandal de corupţie – instituţia a vândut proprietăţi la preţuri micşorate.
Cazul al treilea – deputaţii în Duma de Stat. Unul din ei este suspectat în Spania de implicare în spălarea de bani ai mafiei ruse, altul – Adam Delimhanov – este considerat un călău: anume el ar sta la baza asasinatului lui Boris Nemţov.
NOUTĂŢI
Kremlinul a rugat agenţiile de presă să omită imaginile lui Putin cu studenţii de la Eaton
Agenţiile de presă TASS şi RIA NOVOSTI au omis, la rugămintea Kremlinului, din arhivele lor imaginile de la întrevederea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu studenţii colegiului britanic Eaton, informează BBC RUSSIAN, cu referire la purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov.
Potrivit THE GUARDIAN, săptămâna trecută, Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu 11 studenţi de la cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ din Marea Britanie, Eaton, transmite KOMMERSANT. Întâlnirea a durat aproximativ două ore şi a purtat un caracter confidenţial.
Un videoblogger a fost trimis în izolator pentru faptul că a încercat să prindă pokemoni în biserică
În Ekaterinburg, videoblogerul Ruslan Sokolovski a fost arestat pentru două luni sub acuzaţia de extremism şi lezare a sentimentelor credincioşilor, informează MEDUZA. Drept motiv pentru intentarea dosarului penal a servit un filmuleţ în care el merge prin biserică şi joacă Pokemon Go. Ruslan Sokolovski riscă cinci ani de închisoare.
MOLDOVA
România va primi 300 de mii de euro pentru un meci amical cu selecţionata Rusiei la fotbal
Naţionalele Federaţiei Ruse şi României vor susţine un meci amical la propunerea părţii ruse. Potrivit SPORT FM, cu referire la GSP.RO, părţile au convenit desfăşurarea meciului la 14 noiembrie, în Soci. România va primi pentru meci 300 de mii de euro.
Ponta: Rusia şi SUA au ajuns la un nou acord cu privire la Moldova, ocolind România
SUA şi Rusia au ajuns la un anumit acord cu privire la Moldova, ocolind România. Potrivit NOI.MD, cu referire la INFOTAG, declaraţia a fost făcută de fostul premier al României, Victor Ponta, în direct la postul de televiziune B1.
În opinia sa, afirmaţiile ambasadorului SUA James Pettit despre faptul că „Moldova nu e România” denotă că „în cazul Moldovei a avut loc o înţelegere, părerea noastră nu contează, noi suntem prea mici. Puternicii lumii au luat o hotărâre în privinţa Moldovei”.
Ce a spus Shor despre participarea lui Platon la maşinaţiunile bancare
Portalul OMEGA a publicat depoziţiile lui Ilan Shor în baza cărora Veaceslav Platon a fost dat în căutare şi ca atare arestat, informează NEWSMAKER. Depoziţiie sunt făcute în limba română.
Din procesul-verbal rezultă că în noiembrie 2014 la Ilan Shor (pe atunci şeful Consiliului de administraţie al BEM) a apelat „vechiul său cunoscut”, Veaceslav Platon, care l-a rugat pe Shor să lichideze datoria în cazul unui credit de la Victoriabank. În afară de returnarea mijloacelor, Platon a promis că va plăti şi penalizările pentru credite. În acelaşi timp, potrivit afirmaţiilor lui Shor, Platon l-a rugat să expedieze mijloacele financiare nu direct companiilor debitoare Victoriabank, ci companiilor nerezidente, dirijate de Shor.
Unul dintre avocaţii lui Veacesvla Platon, Eduard Rudenko, a declarat pentru NM că în materialele dosarului sunt, într-adevăr, mărturiile lui Ilan Shor. Potrivit afirmaţiilor avocatului, Shor le-a făcut în limba rusă. El a refuzat să comenteze despre ce anume este vorba, invocând secretul anchetei.