La 15 ani de la cel mai sângeros atac din istoria Statelor Unine, cel asupra Turnurilor Gemene ale World Trade Center din New York şi asupra Pentagonului, lumea continuă să suporte consecinţele, iar terorismul nu a fost învins.

Cincisprezece ani se împlinesc duminică de la cel mai sângeros (2.977 de morţi) atac terorist din istoria Statelor Unite, care vizat Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia. Cu această ocazie, Huffington Post trece în revistă zece lucruri care s-au schimbat după acest atac coordonat care rămas întipărit adânc în memoria nu numai a americanilor, ci a întregii lumi.

1. O nouă eră

11 septembrie reprezintă un moment de plecare, începutul unei noi epoci. Acest lucru poate fi observat în discursurile susţinute după atentate care au mai avut loc între timp. Se spune, de exemplu: «Nimic nu va mai fi ca înainte»“, afirmă pentru Huffington Post jurnalistul francez Nicolas Hénin, un fost ostatic al grupării jihadiste Statul Islamic.

11 septembrie 2001 reprezintă data de începere a unui război de lungă durată între Occident şi terorişti. Învingerea terorismului este o provocare serioasă şi ambiţioasă, consideră Hénin. În opinia sa, ţările occidentale trebuie să se aştepte să fie vizate de alte atacuri teroriste în următorii ani.

2. Numărul atentatelor, în creştere

61.000 de atacuri teroriste au avut loc în perioada 2000-2014, soldate cu 140.000 de morţi. Atentatele din ultimul timp sunt îndreptate tot mai mult asupra civililor, constată Charles-Philippe David, de la centrul strategic Chaire Raoul-Dandurand al Universităţii Québec din Montréal.

Anterior, atacurile erau concentrate împotriva simbolurilor politice, judiciare şi poliţiste“, explică el.

Pericolul permanent de producere a unui atentat a determinat numeroase autorităţi să ia măsuri severe de securitate.

3. Terorismul, miza politică numărul unu

În prezent, securitatea este o preocupare majoră şi prioritară pentru guvernele occidentale, subliniază Charles-Philippe David. „Nimeni nu vorbea despre securitatea internă înainte de 2001, cu toate că aveau loc atentate şi în anii '70, '80 şi '90“, atrage atenţia el.

Occidentul intervine militar tot mai mult în Orientul Mijlociu, măsurile de securitate sunt tot mai înăsprite pe aeroporturi şi la frontiere. Totuşi, deciziile politice ale unor lideri occidentali au favorizat mai degrabă creşterea terorismului, şi nu eradicarea acestui fenoment, notează Huffington Post.

4. Colaborarea între forţele de ordine, mai mare

Atacul terorist din 11 septembrie a semnalat existenţa unei breşe importante, şi anume lipsa de comunicare între diferitele organisme şi agenţii de securitate.

Foarte rapid, după 11 septembrie, a fost făcută ordine între organisme, au fost înfiinţate departamente, precum Homeland Security“, explică Stéphane Berthomet, director al Observatorului asupra radicalizării şi propagării extremismului violent.

Noile măsuri au contribuit într-o oarecare măsură la dejucarea unor atentate. Totuşi, comunicarea încă necesită îmbunătăţiri, aşa cum relevă atentatele comise recent în Occident.

5. Războaiele post 11 septembrie, consecinţe grave

Răspunsul după 11 septembrie - invaziile din Afganistan şi din Irak, deschiderea închisorii de la Guantanamo, cursa pentru capturarea şi uciderea lui Ossama ben Laden - „a constituit probabil cea mai gravă eroare a Statelor Unite“, crede Charles-Philippe David. În opinia sa, Statele Unite au reacţionat paranoic şi exagerat şi au eşuat în cele din urmă.

Şi Stéphane Berthomet este de părere că Occidentul a subestimat consecinţele pe termen mediu şi lung ale acţiunilor din Irak şi din Afganistan. Intervenţiile militare din cele două ţări „au amplificat terorismul“, apreciază el.

6. Deciziile politice au amplificat terorismul

„Alegerile dezastruoase“ făcute de Statele Unite şi de alte ţări occidentale care au fost implicate militar în Irak şi în Afganistan au creat condiţii mai propice terorismului.

Aceste decizii au pus pietrele de temelie pentru starea de ameninţare teroristă de astăzi“, consideră Nicolas Hénin.

7. Creşterea numărului de combatanţi străini

Înainte de 11 septembrie, fenomenul combatanţilor străini era nesemnificativ. „Se vorbea de câteva sute“ pentru toate conflictele din lume, spune Nicolas Hénin. „Astăzi, acest fenomen are o amploare inedită“, adaugă el. Creşterea numărului de combatanţi străini reprezintă un risc pentru securitatea din Occident, subliniază Hénin.

8. Tot mai multe ziduri în Europa

Este ciudat, dar nu au mai existat până acum atât de mulţi pereţi în Europa încă de la dărâmarea Zidului Berlinului“, estimează Charles-Philippe David.

Unele bariere au fost ridicate din motive de securitate, altele pentru a opri valul de migranţi din ţările afectate de războaie.

9. Creşterea xenofobiei

Teama de islamismul radical a sporit prezenţa unor mişcări xenofobe în lume. În opinia lui Rachida Azdouz, psiholog şi specialist în relaţii interculturale la Universitatea Québec din Montréal, s-a ajuns până acolo încât migranţii au devenit „ostatici“ în ţările gazdă.

Chiar şi politica americană a căzut în capcana xenofobiei, afirmă Charles-Philippe David, dând ca exemplu discursul lui Donald Trump.

10. Cheltuieli pe securitate, fără rezultate notorii

Potrivit lui Michel Juneau-Katsuya, un expert în securitate naţională, Statele Unite au cheltuit peste 7.000 de miliarde de dolari pentru securitate.

Un lucru aberant, ce depăşeşte orice imaginaţie, mai ales că populaţia nu se mai simte în siguranţă“, deplânge el.

Juneau-Katsuya şi Stéphane Berthomet denunţă faptul că guvernele au aprobat bugete prea mari pentru măsurile de reprimare, în timp ce măsurile de prevenire au fost subestimate.

Sursa: Adevărul