Măsurile adoptate de Donald Trump în primele zece zile în fruntea cele mai mari puteri a lumii, stat care a cunoscut doar un singur tip de regim politic în istoria sa – democrația, au condus la apariția în rândul presei americane, dar și la nivel global, a scenariilor și ipotezelor prin care nou instalatul lider de la Casa Albă poate fi destituit din funcție dacă se dovedește incapacitatea sa de a-și exercita mandatul.

Într-un demers care ar determina intrarea Statelor Unite într-o criză politică – înlăturarea unui președinte aflat (și) la început de mandat –  procedura de impeachment (n.r. – a pune sub acuzare un oficial pentru un comportament necorespunzător funcției) s-a transformat într-un fenomen atractiv de dezbatere în prim-planul mediei și societății americane, dar și în rândul opiniei publice internaționale.

Ce presupune procedura impeachment-ului în SUA?

Președintele, Vicepreședintele și toți ofițerii civili din Statele Unite vor fi destituiți din funcție prin punere sub acuzare și condamnare pentru trădare, mită și alte infracțiuni și delicte majore”, prevede articolul 2, secțiunea 4 din Constituția SUA.

Constituția oferă Camerei Reprezentanților puterea exclusivă să pună sub acuzare un oficial și transformă Senatul în singura curte care va gestiona procesul aferent.

Ce se întâmplă în Camera Reprezentanților în cadrul acestei proceduri?

1) Comisia juridică din Camera Reprezentanților decide în baza articolului 2, secțiunea 4 din Constituția SUA dacă declanșează procedura de punere sub acuzare.

2) În cazul în care aceasta este activată, președintele Comisiei juridice va propune o rezoluție prin care cere Comisiei în speță să înceapă o anchetă formală privind punerea sub acuzare. 

3) În baza anchetei, Comisia juridică va trimite o altă rezoluție către plenul Camerei Reprezentanților prin care fie cere punerea sub acuzare (motivată de articolele aferente), fie nu găsește motive în acest sens.

4) În cazul în care unul dintre articolele privind punerea sub acuzare întocmite de Comisia juridică este votat printr-o majoritate simplă, atunci președintele va fi pus sub acuzare.

Care este rolul Senatului în procedura de punere sub acuzare?

1) Senatul SUA primește articolele punerii sub acuzare din partea Camerei Reprezentanților.

2) Senatul formulează regulile și procedurile pentru organizarea unui proces.

3) În cadrul procesului care se declanșează, președintele va fi reprezentat de avocații săi. ”Boxa acuzaților” va fi reprezentată de un grup de membri din Camera Reprezentanților. Procesul va fi prezidat de președintele Curții Supreme, iar cei 100 de senatori vor reprezenta juriul.

4) Senatul se va reuni în sesiune privată pentru a dezbate asupra verdictului.

5) Senatul, în sesiune publică, va vota asupra verdictului, fiind necesară o majoritate de două treimi din senatori pentru condamnarea președintelui.

6) Senatul va vota apoi înlăturarea din funcție a președintelui.

7) Senatul ar putea, de asemenea, să voteze printr-o majoritate simplă o prevedere care să-i interzică președintelui să mai dețină o funcție publică în viitor.

Mai multe detalii despre această procedură pot fi consultate aici, aici și aici.

Procedura, care provine din istoria constituțională britanică, a condus la punerea sub acuzare a doi președinți SUA în întreaga istorie a statului federal, dar niciunul nu a fost condamnat în acest sens: Andrew Johnson și Bill Clinton. În cazul lui Richard Nixon, acesta și-a dat demisia în 1974 înainte de a fi pus sub acuzare.

Care este succesiunea la funcția prezidențială după înlăturarea șefului statului?

În SUA, potrivit amendamentului 25 din Constituția SUA adoptat în 1967, succesiunea la funcția prezidențială îi permite vicepreședintelui (în prezent, Mike Pence) să preia atribuțiile poziției de președinte al Statelor Unite. În sens extins, ordinea succesorală până la următoarele alegeri mai prevede că în cazul în care nici vicepreședintele nu poate exercita funcția prezidențială, atunci aceasta este preluată de președintele Camerei Reprezentanților (în prezent, Paul Ryan) și, în ultimă instanță, de secretarul de stat (în prezent fiind neconfirmată numirea lui Rex Tillerson).

Dintre măsurile adoptate de Donald Trump prin ordine executive în primele zece zile de mandat – suspendarea Obamacare, retragerea SUA din TPP sau interzicerea imigranților din șapte state majoritar musulmane să intre pe teritoriul Statelor Unite – ultima a alimentat un val ridicat de proteste publice, inclusiv opuneri din partea unor oficiali guvernamentali de a se supune acestei decizii.

În acest context, procurorul general Sally Yates a fost demisă și criticată de Donald Trump pentru că ”a trădat Departamentul de Justiție”, în vreme ce mai mulți diplomați care nu sunt de acord cu aplicarea acestui ordin au fost avertizați prin vocea purtătorului de cuvânt al Casei Albe că ”fie acceptă programul, fie pleacă din funcție”.

Donald Trump a fost învestit în funcția de cel de-al 45-lea președinte al SUA pe 20 ianuarie 2017.