Astăzi rușii își aleg deputații. SUA și România nu vor recunoaște rezultatele alegerilor din Crimeea
În Rusia au loc, duminică, alegeri pentru Duma de stat, iar Statele Unite au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele alegerilor din pensinsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în martie 2014. „Poziția noastră este clară", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. „Peninsula rămâne o parte din Ucraina. Iar sancțtiunile provocate de anexare vor rămâne valabile până ce Rusia cedează Crimeea Ucrainei".
România a reacționat în același mod și a spus că nici ea nu va recunoaște alegerile.
Departamentul de stat al SUA și-a exprimat de asemenea îngrijorarea față de situația drepturilor omului în Crimeea, mai ales cea a minorității tătare, pe fundalul relatărilor despre „dispariții suspecte și violări ale drepturilor fundamentale”. Vineri, președintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat Rusia că ar fi făcut din Crimeea un „lagăr de concentrare”. Acuzație la care președintele rus Vladimir Putin a replicat, la summitul CSI de la Bișkek, că peninsula Crimeea s-a „reunificat” cu Rusia, scrie europalibera.org.
La alegerile pentru cele 450 de locuri în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, s-au înscris peste 6500 de candidați, reprezentând 14 partide. Ei își dispută voturile a aproximativ 110 milioane de alegători.
Marele favorit este partidul Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin, care domină Duma și în actuala legislatură. Popularitatea șefului statului este în jur de 80%. În aceste condiții, campania electorală nu a trezit prea mare interes. Organizația neguvernamentală Golos, care militează pentru drepturile alegătorilor, a afirmat într-un raport că a fost "cea mai lipsită de vlagă și inactivă campanie din ultimii 10 ani".
Putin a cerut rușilor sâmbătă, într-o alocuțiune televizată, să se prezinte la vot "pentru Rusia". Pentru aceste alegeri, el a numit-o la conducerea comisiei electorale centrale fosta delegată la Kremlin pentru drepturile omului, Ela Pamfilova, în locul lui Vladimir Ciurov, acuzat de opoziție că a manipulat rezultatele mai multor alegeri. La ultimele alegeri parlamentare, în septembrie 2011, sute de mii de manifestanți au protestat împotriva fraudelor electorale.