Prim-ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă, este așteptat astăzi la Chișinău. În ajunul vizitei, șeful Executivului de la București a avut amabilitatea de a acorda un interviu portalului de știri Deschide.MD, în cadrul căruia a vorbit despre relațiile dintre Republica Moldova și România, efectele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, dar și sprijinul acordat de autoritățile de la București în efortul de apropiere și aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre războiul hibrid pornit de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova, precum și perspectivele relațiilor bilaterale moldo-române.

Deschide.MD: Stimate domnule Prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă, relațiile dintre Republica Moldova și România se află în ultima perioadă într-o dinamică ridicată, iar vizitele reciproce sunt multiple. Care sunt prioritățile vizitei dumneavoastră de această dată în Republica Moldova?

Nicolae Ionel Ciucă: După vizita oficială a premierului Recean la București, actuala vizită este menită să purtăm discuții la fața locului despre relațiile bilaterale, situația economică, situația de securitate și modul exemplar, până în acest moment, în care autoritățile de la Chișinău, cu largul sprijin internațional, au reușit să gestioneze provocările deosebit de complexe de până acum. Asigur, și cu această ocazie, că România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, indiferent de natura și greutatea temelor economice și de securitate la care va fi supusă.

Apoi este vorba despre o discuție deschisă pe tema consilierilor europeni care vor sprijini realizarea celor 7 obiective care vor face din Republica Moldova nu numai un stat candidat la admiterea în Uniunea Europeană, ci un stat care să deschidă deja negocierile de aderare la UE, în tandem cu Ucraina. Sunt multe de făcut, pașii nu sunt simpli și numai cursul reformei justiției arată cât de dificil este de a reforma unele sectoare sensibile ale Republicii Moldova.

Sunt sigur că o mare parte a discuțiilor de la Chișinău vor viza și sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova.

Situația fondului de 100 milioane de euro și a proiectelor aferente primei tranșe, sprijinul în domeniul energetic, sprijinul privind ridicarea plafoanelor europene pentru comerț liber asimetric cu Uniunea Europeană, pe care îl susținem la nivelul Bruxellesului, alături de rezolvarea problemelor europene a tarifelor la roaming.

Nu în ultimul rând, dorim să salutăm punerea în acord a legilor din Republica Moldova cu Hotărârea Curții Constituționale vizând denumirea limbii, limba română, așa cum este menționată în Declarația de Independență pe baza căreia a fost recunoscut statul Republica Moldova. Și vom mulțumi, de asemenea, pentru recunoașterea statutului Mitropoliei reactivate a Basarabiei, aparținând Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, o biserică ce a fost subiectul represiunilor și spolierii staliniste în toată perioada sovietică și ai căror enoriași trebuie să aibă aceleași drepturi cu credincioșii Mitropoliei Moldovei.

Deschide.MD: O dată cu declanșarea războiului din Ucraina efectele asupra Republicii Moldova au fost unele ce au afectat profund palierul energetic și economic. Cum s-a văzut de la București criza de la Chișinău și care a fost sprijinul concret al României pentru Republica Moldova în această perioadă?

Nicolae Ionel Ciucă: România a făcut tot ceea ce putea, dincolo de orice reglementare curentă, pentru a fi alături de Republica Moldova. De la sprijinul acordat pentru refugiații găzduiți în stânga Prutului, la preluarea unei mari părți a lor direct în România, atunci când Republica Moldova nu a făcut față, la sprijinul financiar bugetar direct de 10 milioane de euro, la sprijinul cu produse energetice, gaz natural și energie electrică, lemn de foc, păcură, toate au sosit la Chișinău și au constituit un ajutor direct. Trebuie spus că am reușit într-o singură jumătate de zi să livrăm 80% din necesarul de curent electric al Republicii Moldova, atunci când au intervenit penele de curent și blocarea aprovizionării din cauza bombardării infrastructurii energetice critice de către Rusia. Am contribuit și la Platformele de sprijin pentru Republica Moldova, una organizată chiar la București, pentru a obține fonduri de reechilibrare a bugetului. Am susținut constant cauza Republicii Moldova în fața oricărui partener extern. Nu există întâlnire în care tema Republicii Moldova să nu fie punct de agendă a mea sau a președintelui Klaus Iohannis sau a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu. Și lista foarte lungă poate continua, nu în ultimul rând cu cele 100 milioane de euro granturi pentru proiecte pe care le derulăm.

Deschide.MD: De foarte mult timp România joacă rolul de avocat în procesul de integrare al Republicii Moldova. Ce presupune acest lucru și cum s-a materializat concret sprijinul României pentru Republica Moldova în efortul ei de apropiere și aderare la Uniunea Europeană?

Nicolae Ionel Ciucă: România a invitat și a sprijinit invitarea Republicii Moldova la fiecare reuniune internațională vizând proiecte europene. Sprijinul politic constant la nivelul Uniunii Europene și menținerea pe agenda UE în parte egală cu Ucraina este tot rezultatul eforturilor României. Concret, contează politicile și sprijinul pentru îndeplinirea condiționalităților de care pomeneam anterior. Concretă este și asistența constantă a unui număr de consilieri români pentru diferitele autorități din Republica Moldova.

Putem sublinia, aici, și că răspunsul originar la chestionarul UE în momentul discuțiilor privind statutul de candidat a avut contribuția românească, ca și susținerea pentru dobândirea acestui statut odată cu Ucraina. În timp, sprijinul s-a multiplicat la nivelul UE pentru utilizarea fondurilor destinate dotării armatei și structurilor de securitate, iar sprijinul NATO cu armament neletal și echipamente este și rezultatul demersurilor României.

Sunt multe, și nu aș vrea să fac din interviu o listă de modalități de sprijin de către România. Aceste formule sunt, în cea mai mare parte, recunoscute de către autoritățile de la Chișinău și acest lucru este cel mai important pentru noi și pentru contribuabilul român.

Deschide.MD: Este cunoscut faptul că Republica Moldova se află într-un deficit major de securitate și este supusă zilnic unui război hibrid din partea Federației Ruse ce își dorește schimbarea vectorului pro-vestic de politică externă. Ce face și ce intenționează România să facă pentru întărirea rezilienței Republicii Moldova astfel încât să poată face față provocărilor cu care se confruntă?

Nicolae Ionel Ciucă: Centrul Euro-atlantic pentru Reziliență de la București este unul dintre sponsorii direcți ai evoluțiilor în sensul creșterii rezilienței Republicii Moldova. Acordăm sprijin bilateral în pregătire și know-how la nivelul instituțiilor de securitate implicate în protejarea cetățenilor și a teritoriului Republica Moldova.

Desigur, suntem cel mai preocupați de reziliența în domeniul războiului informațional, pentru contracararea propagandei și a fake-news-urilor. Și aici e mult de lucru, iar instituțiile statului din Republica Moldova, în primul rând pe linie audiovizuală și cele care supraveghează și pot interveni în chestiunea site-urilor de propagandă, trebuie să fie mult mai active. Le sprijinim cu tot ceea ce putem.

Trebuie spus că ajutorul este foarte clar, multi-fațetat și pe multiple dimensiuni. Însă măsurile sunt luate direct de autoritățile Republicii Moldova, tot așa cum și ajutorul vine, de fiecare dată, pe temele solicitate de către Chișinău, de la cele mai înalte niveluri, Președinte și Premier. Este formula clară și indubitabilă a recunoașterii suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova pe care România a recunoscut-o prima, încă de la lansarea Declarației de independență, la 27 august 1991.

Deschide.MD: Evoluțiile pozitive dintre cele două state, redinamizate de către președintele Maia Sandu și președintele Klaus Iohannis, au intrat pe un vector extrem de prietenos. Care sunt perspectivele acestei relații bilaterale în contextul regional actual dominat de război și impredictibilitate?

Nicolae Ionel Ciucă: Cred că așa fac prietenii și vecinii. Relația cu Republica Moldova, în special cu cetățenii săi, a fost întotdeauna una specială. Însă aici resursele necesare sunt mult mai mari. România acționează ca un partener de încredere, serios, deschis, transparent, dezinteresat în avantaje directe, dar interesat în soliditatea și drumul european al Republicii Moldova. Am acționat astfel și atunci când președinte la Chișinău era Igor Dodon, care primea ajutoarele pe sub poduri, în spații improprii, cât mai marginale și invizibile, clamând ajutorul venit din alte direcții. Astăzi, acele momente sunt depășite, iar domnul președinte Klaus Iohannis a acordat o atenție deosebită relației și sprijinului pe care îl poate acorda Republicii Moldova și colaborării cu doamna președinte Maia Sandu și de asemenea, guvernele succesive pro-europene precum cel condus de domnul Recean au tot sprijinul nostru pentru drumul pe care și l-au propus de apropiere și integrare în Uniunea Europeană. Care, iată, este unul real, contrar unor nenumărate opinii sceptice, atât la nivel european cât și la nivelul propagandei pro-ruse din Republica Moldova.

Deschide.MD: Vă mulțumim!