INTERVIU // Ministru ucrainean, despre o catastrofă nucleară la centrala de la Zaporojie: Estul Europei va fi deșert radioactiv timp de 100 ani
O eventuală scurgere radioactivă la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care este sub controlul ocupanților ruși și este folosită de Moscova pentru a șantaja Kievul și Occidentul, ar provoca o tragedie de șase ori mai mare decât cea de la Cernobîl. Declarația a fost făcută de ministrul Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, Ruslan Streleț, în cadrul unui interviu pentru Deschide.MD. Potrivit lui, tot estul Europei se va transforma într-un deșert radioactiv pentru cel puțin 100 de ani.
DESCHIDE.MD: Domnule ministru Streleț, bună ziua și bine ați venit la Chișinău! Care a fost scopul vizitei dumneavoastră și cum ați fost primit în R. Moldova?
Ruslan STRELEȚ: Am planificat această vizită acum ceva timp împreună cu colegul meu, ministrul Mediului din R. Moldova. Principalul scop al vizitei mele a fost să discutăm cum să continuăm implementarea Punctului 8 din Formula de Pace a președintelui Zelenski, deoarece R. Moldova s-a alăturat la Punctul 8 din Formula de Pace și suntem în strânsă cooperare pe această temă. Următorul subiect a fost discutarea parcursului nostru comun de integrare europeană. Echipele noastre lucrează foarte strâns în fiecare zi și cred că Ucraina poate sprijini R. Moldova, iar R. Moldova poate sprijini Ucraina în acest parcurs comun. De asemenea, am discutat despre situația râului Nistru. Ați văzut informațiile apărute zilele trecute despre scăderea nivelului apei în Nistru și am discutat cum să găsim calea corectă pentru a aduce apa în râu cât mai repede posibil. Și cred că, după colectarea datelor corecte de la experți și obținerea informațiilor, vom lua o decizie comună corectă despre cum să facem acest lucru și cum să-l implementăm la nivel guvernamental în R. Moldova și în Ucraina. Am discutat și despre cooperarea în anumite comisii și am vorbit despre viitoarea vizită a ministrului din R. Moldova la Kiev. Cred că va fi în viitorul apropiat.
DESCHIDE.MD: Kievul insistă că războiul poate fi încheiat numai dacă rușii vor accepta Formula de Pace a președintelui Zelenski, formată din 10 puncte. Al optulea punct pune accent pe prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei. Cum poate fi pus acesta în aplicare și care trebuie să fie aportul comunității internaționale la îndeplinirea acestui punct?
Ruslan STRELEȚ: În primul rând, aș dori să spun că Formula de Pace a lui Vladimir Zelenski este un plan eficient pentru realizarea păcii. Punctul 8 se referă la conservarea mediului, combinând eforturile pentru a preveni noi războaie în viitor și creând un mecanism eficient pentru a depăși consecințele asupra mediului cauzate de invazia rusă. Sub umbrela Formulei de Pace avem multe documente interesante. Unul dintre aceste documente este Compactul de Mediu pentru Ucraina. Acesta este un document dezvoltat de un grup de lucru de înalt nivel. Co-președintele acestui grup de lucru a fost șeful biroului președintelui Andrei Ermak și Margot Wallström, fostul ministrul de Externe al Suediei și fost comisar european pentru mediu. Acest document include 50 de recomandări. 35 din cele 50 de recomandări sunt ca Ucraina să efectueze schimbări în legislația sa. Și 15 puncte sunt pentru parteneri, iar R. Moldova este unul dintre partenerii Ucrainei. Cred cu adevărat că aderarea la Compactul de Mediu este o modalitate de a ajuta Ucraina să oprească războiul, dar și să realizeze o reconstrucție post-război a Ucrainei mai verde și mai durabilă. Și aceasta este una dintre modalitățile de a arăta întregii lumi civilizate că războiul este costisitor. Și toți viitorii agresori trebuie să înțeleagă în viitor că războiul este costisitor nu doar din cauza costului militar. Războiul este costisitor și din cauza costului naturii distruse. Din cauza costului crimelor de mediu. Pentru că din prima zi a invaziei la scară largă am colectat toate datele despre crimele de mediu și acum înțelegem că pierderile și daunele Ucrainei de astăzi se ridică la mai mult de 60 de miliarde de dolari americani. Am înregistrat peste 4 000 de cazuri de crime de mediu. Acestea sunt cazuri de ecocid. Și, din păcate, colectarea acestor date continuă, pentru că războiul nu s-a încheiat. Acum înțelegem că, în unele cazuri, distrugerea mediului nostru reprezintă o pierdere chiar mai mare decât infrastructura distrusă.
DESCHIDE.MD: Vedem cum Rusia atacă sistematic infrastructura energetică a Ucrainei. Pe lângă implicațiile de natură economică, aceste bombardamente reprezintă și un pericol ecologic și umanitar. Faptul că rachetele rusești țintesc hidrocentralele de pe râul Nistru pot duce la o catastrofă care să afecteze și teritoriul R. Moldova. Care ar fi urmările dacă invadatorii reușesc să distrugă barajul de la Novodnestrovsk, de exemplu?
Ruslan STRELEȚ: Este foarte greu de prezis. Nu vreau să vorbesc despre un caz care nu aș vrea să se realizeze. Trebuie să știți că distrugerea barajului de la Kahovka a fost cel mai mare act de ecocid de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Pierderile ecologice provocate de distrugerea barajului de la Kahovka însumează peste 147 miliarde de hrivne (aprox. 3,35 miliarde de euro, n.r.). Ucraina a pierdut atunci 14 kilometri cubi de apă potabilă, apă suficientă pentru a aproviziona toată populația globului pământesc timp de două zile. Am pierdut această cantitate de apă în două zile. Așa că, dacă vor distruge vreun alt baraj, vom avea aceeași situație. Și este foarte greu de calculat care vor fi costurile. Dar nu este problema principală cât va costa. Problema principală este cum să o restaurăm. Pentru că, de exemplu, din cauza rușilor au ars sau au fost afectate 30% din pădurile Ucrainei. Suprafață pădurilor arse în Ucraina mai mare decât suprafața totală a Ciprului sau ca două treimi din suprafața R. Moldova. Noi calculăm costurile. Dar spuneți cum să refacem copacul care a crescut 80 de ani, 100 de ani? Cum să-l refacem într-o zi? Câți bani trebuie să plătim pentru a-l reface într-o zi? Nicio sumă de bani nu poate repara aceste pierderi.
DESCHIDE.MD: Ar trebui să fie îngrijorați moldovenii în cazul în care se întâmplă ceva cu barajul de la Novodnestrovsk? Pentru că, pe lângă pierderea apei potabile, putem avea inundații devastatoare.
Ruslan STRELEȚ: Dacă vor distruge unul dintre barajele de pe râul Nistru, în următoarele două-trei zile vor fi inundații uriașe, vor fi foarte mari stricăciuni, multe pierderi materiale, multe case luate de ape. Dar și mai grav e că, după asta, nu veți avea apă potabilă pentru populație, așa cum este acum situația în regiunea Herson. Noi, din păcate, trecem prin această experiență, trebuie să modificăm infrastructura pentru a putea aproviziona localnicii cu apă, trebuie să săpăm fântâni, etc. E o problemă foarte complicată, credeți-mă. Din acest motiv, cred că R. Moldova trebuie să se alăture apelurilor către partenerii internaționali să închidă cerul deasupra Ucrainei și să ofere sisteme Patriot. Toate aceste obiecte infrastructurale de importanță strategică ar trebui să fie protejate de sisteme de apărare aeriană.
DESCHIDE.MD: Rusia a ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, și folosește șantajul nuclear pentru a pune presiuni pe Ucraina și pe aliații săi. Ați făcut anumite calcule, dacă se produce o scurgere de radiație la această centrală, pe ce suprafață se va extinde norul radioactiv? Ar fi o catastrofă comparabilă cu cea de la Cernobîl?
Ruslan STRELEȚ: Pot doar să spun că această catastrofă va fi mult mai mare decât catastrofa de la Cernobîl din 1986. Pentru că centrala nucleară de la Cernobîl avea doar un reactor. Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și are șase reactoare. Nici nu pot să-m imaginez ce teritoriu va fi afectat. Orașele mari, adică Zaporojie, Kirovograd, Dnipro, Nikolaev, Herson, după care R. Moldova, estul Poloniei, Slovacia, România, Bulgaria. O mare parte din Marea Neagră. Toate aceste teritorii ar putea fi afectate. Noi și acum, după 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, simțim urmările. Dar dacă puteți multiplica aceste urmări de șase ori, va fi afectat un teritoriu foarte mare. Și va fi o poluare radioactivă care va ține 100 de ani.
DESCHIDE.MD: Teritoriul Ucrainei este împânzit de explozibili, care prezintă un pericol pentru cetățenii voștri, dar și pentru mediul ambiant. Minele, rachetele, bombele și obuzele nedetonate pot provoca și mai multe pierderi în orice moment și trebuie să fie dezamorsate. De ce ajutor aveți nevoie în procesul anevoios de deminare a țării?
Ruslan STRELEȚ: Este una dintre cele mai dificile misiuni nu doar pentru Ucraina, dar și pentru întreaga lume. Ucraina este acum cea mai minată țară din lume. După calculele noastre, având în vedere capacitățile noastre curente, vom demina aceste teritorii în următorii 700 de ani. Totuși, Guvernul Ucrainei a luat mai multe măsuri și am găsit unele soluții. Și, astfel Guvernul Ucrainei a lansat procesul creării unei piețe de deminare, în care să atragem mai multe companii. Avem companii naționale ucrainene și am chemat și companii străine în această piață. Acum, datorită acestor acțiuni, termenul de deminare a Ucrainei a scăzut la 70 de ani. Dar obiectivul nostru final este să suplimentăm numărul de echipamente pentru deminare și să facem deminarea Ucrainei posibilă într-un termen de 7 ani. Acest lucru este absolut posibil. Ne mișcăm înainte cu acest plan și comunicăm cu partenerii, cărora le cerem să sprijine Ucraina în acest proces și să ne ajute cu echipamentele necesare. Peste două zile, voi fi la Baku la un Forum dedicat procesului de deminare. Și sper că vom putea să adunăm mai mulți parteneri pentru Ucraina, mai mult sprijin pentru deminare. Toți membrii guvernului Ucrainei lucrează la această problemă, pentru că nu putem vorbi despre siguranța mediului restaurarea mediului înainte de deminare.
DESCHIDE.MD: Vă mulțumesc mult pentru interviu, domnule Streleț!
Ruslan STRELEȚ: Eu vă mulțumesc!