Guvernarea nu are încă maturitatea să trateze subiectul deschiderii negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană ca pe unul de strategie națională, dar îl folosește mai mult în context de PR. De această părere este fostul ministru de Interne, Andrei Năstase. În cadrul unui interviu pentru Deschide.MD, politicianul a vorbit despre situația curentă din Republica Moldova, relațiile cu partenerii externi și sprijinul acordat Chișinăului, ingerințele Rusiei în treburile interne ale statului nostru, precum și despre participarea la viitoarele alegeri prezidențiale.

Deschide.MD: Domnule Năstase, acest an pentru Republica Moldova este unul foarte important. Peste câteva săptămâni va avea loc conferința interguvernamentală, în cadrul căreia se va discuta deschiderea negocierilor de aderare. Cât de pregătiți suntem pentru acest exercițiu și care sunt restanțele, cele mai stringente probleme?

Andrei Năstase: Eu salut orice progres pe care Republica Moldova îl înregistrează pe calea integrării europene, indiferent dacă este unul contextual. Dacă este să vorbim însă despre realitatea de la noi, să lăsăm la o parte situația aceasta dramatică legată de războiul pe care îl avem în regiune, desigur că noi nu doar că nu suntem pregătiți pentru a începe serios aceste negocieri, dar problema cea mai mare este că guvernanții noștri nu au încă maturitatea să trateze acest subiect ca pe unul de strategie națională, dar îl folosesc mai mult în context de PR și din această cauză acțiunile lor sunt lipsite de conținut, se bazează doar pe “prieteniile” cu partenerii externi, le confundă în mod infantil ca fiind relații personale, se întrec în declarații populiste, în loc să se concentreze pe rezolvarea principalelor probleme interne care au legătură directă cu succesul acestor negocieri, cum ar fi justiția. Or, negocierile cu UE se deschid și se închid cu justiția, domeniu în care Maia Sandu și PAS nu au nici competență, nici viziune. Domeniul justiției nu este doar o restanță a actualei guvernări, dar este un mega eșec, unul rușinos pentru actuala guvernare, care l-a conservat așa cum l-a preluat de la Dodon și Plahotniuc, doar cu mici încercări cosmetice de schimbare, până și acelea eșuate.

Problema nu e dacă începem sau nu negocierile, problema e dacă avem ce negocia. Cu așa instituții slabe cum avem acum nimeni nu va crede nimic din ce vom spune în acele negocieri, pentru că e clar că nu suntem în stare să facem nimic. Moldova are un uriaș credit politic de la partenerii externi, dar exista o uriașă lipsă de încredere în ceea ce privește capacitatea actualei guvernări de a face reforme. Iar lipsa aceasta de încredere vine din lipsa de rezultate din acești 4 ani.

Deschide.MD: Cum vedeți rezolvarea acestor probleme?

Andrei Năstase: Așa cum a făcut Romania începând cu anul 2004, bunăoară. Când a venit dreapta la putere, nu au sărit direct să demoleze instituțiile și să-și pună oameni politici în funcții, așa cum a făcut PAS la noi. Ei întâi au atras instituțiile într-un plan de curățare și reformare, care s-a pornit real în câțiva ani de negocieri interne și schimbări etapizate, a existat o strategie pe care s-a lucrat. Desigur, în România am avut un președinte puternic care a avut curaj să facă asta. Dar noi avem o președintă care se joacă de-a ministrul de externe și bagă capul în nisip când i se arată problemele interne din țară. La noi nu a existat nici o strategie și nici nu există una, PAS și-a instalat oamenii în fruntea instituțiilor de drept, aceia sunt ignorați de sistem, apoi ajung chiar să se certe între ei și avem aceste polemici penibile între doamna Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție și Președintă, susținută de cei din PAS, sau tot felul de alte conflicte care arată cât de haotic este gestionată reforma justiției. Problema celor de la PAS este că sunt aroganți și nu vor să asculte nimic, dar în același timp sunt și incompetenți. De aceea și ratează totul, iar când văd că nu au rezultate încep să facă improvizații legislative abuzive, măcar să pară că fac niște schimbări. Nu poți nici măcar să fii aspirant la a avea negocieri serioase cu Uniunea Europeană când ești atât de desprins de realitate și nu înțelegi nimic din ceea ce se întâmplă în tara ta. La negocieri nu se discută cu factorii politici din UE și nu se merge pe așa-zise prietenii, acolo se negociază cu experți, cu oameni pricepuți, care nu pot fi păcăliți.

Deschide.MD: Recent, mai multe partide proeuropene au semnat „Pactul pentru Europa”. Ce părere aveți despre acest document,dar și despre partidele-semnatare? Vedeți posibilitatea unei colaborări cu aceste forțe politice și în ce modalitate?

Andrei Năstase: Ce părerea poți să ai despre o acțiune la care până și Maia Sandu, Igor Grosu sau alți lideri de dreapta s-au rușinat să participe și să-și pună semnătura? A fost o acțiune de PR ieftin, prin care s-a încercat să se facă ceva să pară că se întâmplă lucruri în Moldova. Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar a fost o parodie a ceea ce România a făcut în trecut foarte frumos prin acel pact de la Snagov. Dar acolo au fost oameni care au negociat întâi cu partidele, s-a lucrat la acel proiect serios, acolo a semnat chiar și cel mai important partid de stânga. Dar la noi ce semnificație a avut semnarea acelui document? Zero, așa cum s-a semnat așa a dispărut, nu este urmat de nimic, fix ca viitorul referendum, o găselniță electorală. Iată așa fac ei și lucrurile în țară, o poză cu partenerii externi, vorbit despre un sprijin financiar mare, după care oamenii rămân la fel de săraci. Pentru că totul se transformă doar într-o propagandă ieftină a unor incompetenți cărora oricâte milioane de euro le-ar da partenerii externi pe mână, nu sunt în stare să-i gestioneze în proiecte pentru oameni. Și știți de ce? Pentru că ei, în frunte cu Maia Sandu, nu știu ce e aia empatie, nu simt nevoile oamenilor, ei operează doar cu slogane și șabloane, dar nu știu ce să facă la modul concret pentru oameni. Iar diagnoza asta o pun nu doar din ce văd că fac la guvernare, eu am cunoscut politicienii ăștia când i-am chemat lângă mine în stradă, în fața sutelor de mii de oameni și am văzut cât de puțin înțeleg și simt nevoile oamenilor. Doar că i-am urcat atunci pe valul de emoții puternice care era și au profitat de acel val, de munca și lupta a mii de oameni onești.

Deschide.MD: Republica Moldova beneficiază de un sprijin enorm din partea Occidentului. Totuși, dacă e să întrebăm cetățenii de rând despre acest sprijin constant acordat de partenerii occidentali, majoritatea ar spune că nu simt o mare diferență față de situația de acum câțiva ani. Cum credeți, din ce motiv?

Andrei Năstase: Partenerii externi, aș putea spune fără să greșesc, sprijină moldovenii mai mult decât o fac actualii guvernanți. Dar ei au nevoie de un plan al guvernanților noștri pe care să-l finanțeze, iar acest plan trebuie să fie unul bazat pe nevoile reale ale oamenilor, astfel că ei sa ajungă să simtă beneficii. Dar guvernanții noștri sunt complet în afara înțelegerii nevoilor oamenilor și de aceea ei nu știu ce să ceară din extern, iar când primesc ceva, nu știu cum să implementeze așa încât oamenii să vadă beneficii. Primim atâția banii de pe extern, dar oamenii nu văd schimbări, așa cum o ărată  și rezultatele evaluărilor sociologice, ei spun că acest ajutor este în sprijinul politic al guvernanților.

Deschide.MD: Atunci, la ce ar trebui să atragă atenția partenerii străini când lansează noi programe și oferă diverse granturi și credite?

Andrei Năstase: Cred că partenerii externi ar trebui să fie mult mai exigenți cu guvernarea și să ceară proiecte clare și rezultate, să măsoare foarte riguros rezultatele fiecărui proiect implementat la noi, dar nu prin ONG-urile PAS așa cum se face de multe ori, dar prin experți independenți, care să le prezinte realitatea din țară și exact cum percep oamenii simpli ajutorul care vine de pe extern. Și cred că nu ar mai trebui să le permită celor din PAS să folosească electoral acest sprijin, așa cum se întâmplă acum, să-și amintească că au călcat o data pe greblă cu PLDM și se poate ajunge în același punct dramatic. Eu știu foarte bine câte finanțări vin spre Moldova, dar ele sunt direcționate haotic și implementate deficitar de actuala guvernare, iar tot ce văd oamenii e nu cum UE ajută Moldova, dar cum PAS se laudă electoral cu eforturile partenerilor externi, iar asta irită populația pe bună dreptate. Nu înțeleg de ce partenerii externi permit asta și de ce nu își doresc ca moldovenii să se bucure de acești bani și să știe de unde sunt și cum îi ajută, dar îi lasă pe cei din PAS să facă show electoral pe banii cetățenilor europeni.

Deschide.MD: Cel mai mare și cel mai de încredere partener al R.Moldova este România. Cum putem noi răspunde Bucureștiului la acest ajutor și sprijin, oferit de-a lungul anilor?

Andrei Năstase: În primul rând prin recunoștință, o apreciere mai vocală, nu așa cum o fac cei din PAS, uneori în șoaptă, de parcă se rușinează să spună că e ajutor primit din România. Este vizibilă uneori o atitudine duplicitară și urâtă a celor din PAS în relația cu sprijinul venit din Romania, au fost mai multe situații ciudate în acești ani pe această direcție. În opinia mea, modul în care România sprijină Republica Moldova a devenit unul tot mai pragmatic și mai clar orientat, asta pentru că au cercetat nevoile moldovenilor și au identificat care sunt acestea. România face studii sociologice, consultă experți, se implică mult în înțelegerea situației din țara noastră, ceea ce cred că este foarte bine și a făcut sprijinul oferit mai vizibil și sper că mai clar simțit de cetățeni. În plus, din ce cunosc, România își evaluează proiectele de la noi cu experți independenți, nu apelează la ONG-urile partidului de guvernare și de asta cred că viziunea e mai clară.

Cred că noi trebuie să le răspundem românilor pentru ajutorul primit cu mai multă onestitate și recunoștință, să arătăm cum știm să utilizăm acest sprijin cât mai eficient pentru moldoveni, nu pentru diferiți profitori politici de la guvernare.

Deschide.MD: În ultima perioadă vedem cum Rusia încearcă din ce în ce mai mult să se implice în treburile interne ale R.Moldova. Practic, în fiecare zi, oficialii de la Moscova lansează noi acuzațiila adresa Chișinăului, iar promovarea prin instituțiile media de stat ruse a grupărilor criminale, precum cea condusă de Șor, se vede cu ochiul liber. De ce Rusia este atât de interesată în a menține Republica Moldova în sfera sa de influență, inclusiv prin șantaj și amenințări permanente?

Andrei Năstase: Rusia vede că se poate profita de situația socială foarte rea din țară și de incompetența actualei puteri și speculează orice moment pentru a lansa atacuri și dezinformări. Mai mult, o serie de abuzuri legislative și tot felul de mișcări infantile legate de desfășurarea alegerilor făcute de actualii guvernați le dau multe idei rușilor și să nu vă mirați dacă vor folosi aceste lucruri înainte, în timpul și după alegeri, pentru a crea tensiuni și a influența rezultatul final. Rusia nu ar fi atât de activă dacă noi am avea o situație mai bună în țară și niște guvernanți competenți, e greu să construiască ceva aici dacă nu există o anumită nemulțumire socială. Dar când Moldova stă pe o bombă socială care se amorsează tot mai tare, e clar că interesul rușilor e să detoneze această bombă. Iar modul în care PAS încearcă să falsifice alegerile, prin tot mai multe trucuri, ar putea genera tensiuni foarte urâte pentru Republica Moldova. Cei din PAS fac asta pentru că știu că nu au rezultate și riscă să piardă președinția dacă nu apelează la trucuri electorale, iar acest lucru e adevărat, dar cu siguranță soluția nu e să dai foc la casă și apoi sa fugi și tu în SUA ca oligarhii dinainte sau prin alte țări.

Deschide.MD: Credeți că ar fi nevoie de a adopta o poziție mai dură și măsuri mai concrete față de Moscova pentru a face față acestor provocări și tentative de destabilizare? Care ar fi aceste măsuri?

Andrei Năstase: În primul rând cred că ar trebui făcut ceva pe intern pentru a fi mai puțin vulnerabili, începând cu viața cetățenilor, cu situația lor socială, cu inechitatea socială, cu dezastrul din justiție. Noi suntem vulnerabili pentru că suntem săraci, frustrați, dezamăgiți de actuala guvernare, oamenii sunt fără speranță și pe un astfel de teren e ușor să vii cu manipulări și tehnici de genul celor folosite de Rusia. Câtă vreme nu ne întărim pe intern, nu avem nici o șansă să fim cu adevărat puternici în fața agresiunilor externe din partea Rusiei. Câtă vreme actualii guvernanți nu sunt în stare nici măcar să oprească fluxurile financiare care vin zilnic din Rusia, asta arată că avem instituții slabe și corupție așa cum a fost, extrem de răspândită, cum a remarcat și Departamentul de Stat al SUA. Răspunsuri din astea doar prin declarații, replici verbale infantile date rușilor, nu rezolvă problema cu siguranță, dimpotrivă, arată doar neputința actualei puteri.

Deschide.MD: Apropo, într-un sondaj publicat recent am văzut că peste 40% dintre cetățenii R.Moldova ar susține o eventuală ieșire din CSI. Dvs. ce părere aveți despre această structură? Mai este ea una care ne ajută la dezvoltarea economică, așa cum se planifica inițial, sau a devenit o ancoră de care trebuie să ne debarasăm?

Andrei Năstase: Noi avem un alt drum, este cel spre integrarea europeană, avem alte valori și obiective în ceea ce privește dezvoltarea noastră economică, deci e clar că ele nu mai sunt potrivite cu ceea ce promovează CSI. Dar acest lucru trebuie făcut având la bază un plan strategic serios, nu din nou doar ca propagandă. Problema guvernanților e că ei și dacă au intenția să facă ceva bun, comunică asta atât de prost că iese total anapoda. Cred că avem guvernarea cu cea mai proastă comunicare din ultimii ani, iar asta se vede și în percepția cetățenilor.

Deschide.MD: Mai devreme am vorbit despre promovarea exagerată a fugarului Ilan Șor și acoliților săi în presa de stat rusă. Șor a devenit principala portavoce a Kremlinului. Zilnic, acesta lansează noi falsuri și invadează spațiul public cu diverse declarații războinice. Totuși, la ce ar trebui să se aștepte cetățenii noștri de la acest personaj? Ce ar însemna o Republică Moldova, condusă de așa oameni?

Andrei Năstase: Eu nici nu pot să mă gândesc la o țară condusă de acești oameni, asta ar însemna că statul nostru a eșuat complet și nu avem decât să ne căutam de treabă toți. Problema este însă modul în care acești oameni pătrund în instituțiile noastre și încă le controlează exact ca pe vremea lui Plahotniuc și Dodon. Iar asta se întâmplă pentru că multe din schemele ilegale din trecut funcționează și astăzi, doar că acum oligarhii lucrează cu oamenii PAS-ului. Așa se și explică probabil de unde sunt atâția bani băgați de ei în politică și de ce instituțiile nu intervin să oprească decisiv aceste fluxuri financiare. Pot ei să tot închidă instituțiile media și partidele lui Șor câtă vreme nu închid aceste fluxuri financiare atât de pe interior, cât și de pe exterior. Acești oameni nu fac decât să profite de vulnerabilitatea instituțiilor statului și probabil de interesul unora din PAS pentru a păstra schemele vechi de corupție. E trist, dar nu s-a schimbat nimic în 4 ani în această privință și sutele de mii de oameni pe care i-am scos în stradă ca să alungăm oligarhii sunt extrem de dezamăgiți.

Deschide.MD: În toamnă ne așteaptă alegerile prezidențiale, dar și referendumul constituțional privind integrarea în UE. Andrei Năstase va participa în cursa pentru prezidențiale? În calitate de candidat cu acte în regulă sau va susține un alt concurent?

Andrei Năstase: De 4 ani le spun oamenilor care au ieșit cu mine în stradă să aibă răbdare, să așteptăm finalul mandatului actualului președinte și apoi să evaluăm rezultatele. Poate unii s-au supărat pe mine pentru asta, ar fi vrut să reacționez mai devreme, să sancționez derapajele guvernării, dar eu așa am considerat că e corect. Dacă aș fi știut că vor eșua în halul ăsta poate nu aș fi așteptat, dar am considerat tot timpul că poate măcar ceva rezultate vor apărea. Acum avem ce avem, o guvernare eșuată, o președintă complet desprinsă de realitățile din țară, iar viteza cu care ne îndreptăm spre a fi un stat eșuat e una foarte rapidă, de aceea trebuie să ne implicăm decisiv. Voi candida la președinție, o voi face în numele tuturor oamenilor dezamăgiți de PAS, a celor cu care am ieșit în stradă pentru a-i alunga pe oligarhi, dar și pentru oamenii care sunt dezamăgiți de partidele de stânga și care vor un președinte care să-i înțeleagă și să-i reprezinte cu adevărat. O voi face în numele tuturor moldovenilor din țară sau diasporă care vor să le fie redată speranța, le-o voi reda din nou așa cum am făcut-o anterior, iar acum nu voi mai ceda nimic și nimănui, mă voi implica activ în treburile țării. Cred că este și o datorie a mea să fac asta pentru toți oamenii cărora le-am spus acuma 4 ani să o susțină pe actuala președintă și acum s-a dovedit că aceasta a eșuat complet si că nu ii pasă de oameni și de problemele lor. Ne vom lua țara înapoi, așa cum am mai făcut-o.

Deschide.MD: Participarea în alegeri este un lucru costisitor. În cazul în care candidați la prezidențiale, de unde veți lua bani?

Andrei Năstase: Nu pentru toți e costisitor, să fie clar. Noi am reușit să câștigăm alegerile și să-i alungam pe oligarhi fără a avea prea mulți bani. Atunci când nemulțumirea e mare în țară, ceea ce trebuie să faci este să le oferi oamenilor o alternativă umană serioasă, în care să se poată încrede, nu să faci campanii electorale scumpe sau să le dai bani. Știu modelul Șor de finanțare ilegală, îl cunosc și pe cel al PAS, cred că îl vedeți cu toții, dar eu am mai demonstrat o dată că alegerile nu se câștigă cu bani. La bani apelează doar cei de la putere când nu au rezultate și cumpără în diferite feluri alegătorii sau oligarhii din afară, la bani apelează doar cei de la Moscova care vor să deturneze alegerile. Eu voi câștiga aceste alegeri redând speranța și demnitatea moldovenilor, reîntorcând țara spre un model de conducere construit pe interesul pentru problemele interne ale oamenilor și rezolvarea lor, nu pe propagandă și amăgire, așa cum face actuala guvernare și actuala președintă. Cu toții trăim o mare dezamăgire și chiar regret că am cedat totul pentru acest om care s-a dovedit total dezinteresat de moldoveni și de viața lor.

În ce ne privește, știm că sunt mulți moldoveni din diasporă, din business, care sunt gata să susțină un proiect de renaștere națională, pe ei mă bazez și pe numărul uriaș de oameni care sunt gata să investească din nou energia lor în acest obiectiv, așa cum și eu sunt gata să o fac.

Deschide.MD: Peste câteva zile se vor desfășura alegerile europarlamentare. Cât de important este acest scrutin pentru cetățenii R.Moldova?Veți ieși la vot? Ce mesaj aveți pentru cetățenii R.Moldova pentru a participa la acest exercițiu și ce partide ar trebui să susțină?

Andrei Năstase: Urmăresc cu interes aceste alegeri și campania electorală. Cred că este un moment foarte important și pentru noi, pentru că de viitoarea configurație a Parlamentului European va depinde viitorul UE și parcursul nostru de integrare, de aceea e important ca acolo să meargă oamenii de o calitate cât mai bună. Cu siguranță voi merge la vot. Și îndemn toată lumea să facă la fel.

Deschide.MD: Vă mulțumim!