Astăzi se împlinește un an de la înființarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, prilej cu care procuroul șef interimar, Nicolae Chitoroagă a avut amabilitatea să acorde un interviu pentru portalul Deschide.MD. Din discuție aflăm că există un dosar penal pe cazul Șevciuk, aflăm detalii despre cazul Bolboceanu și fenomenul spionajului în R. Moldova, dar și detalii despre tentativa de omor a lui Vlad Plahotniuc, inclusiv conexiunile lui Veaceslav Platon cu acest dosar. De asemenea, discutăm despre afacerile cu droguri aflate sub protecția „epoleților”, despre integritatea procurorilor și cazurile când aceștia merg cu microbuzele de rută în raioane pentru a participa la ședințe de judecată. Abordăm și subiectul riscurilor teroriste în R. Moldova, activitatea de mercenariat, copii puși să cerșească de cei care coboară din Mercedes-uri și persoanele care cântă imnul României în limba rusă atunci când cerșesc beți în trecerile subterane de la Unic. Pe final, discutăm despre cumetrii din organele Procuraturii și despre concursul pentru suplinirea funcției de procuror-șef al PCCOCS - competiție la care participă și intervievatul nostru.

- Mâine se împlinește un an de când a intrat în vigoare Noua Lege a Procuraturii, respectiv un an de când funcționează PCCOCS. Probabil v-ați făcut deja niște concluzii despre ce merge bine și ce nu. Care sunt ele?

- Scopul formării procuraturilor specializate a fost de a specializa procurorii și ceilalți actori implicați în efectuarea, conducerea urmării penale. Anterior, procurorii din raioane, din procuraturile specializate care au fost până la 1 august 2016, din Procuratura Generală - puteau gestiona orice tip de infracțiune. Acum procurorii investighează strict cazurile care le revin după competență, iar aceasta e o realizare extraordinar de importantă. Spun asta pentru că înainte aveam exemple concrete când unele dosare pe cazuri de contrabandă, pe evaziuni fiscale, crimă organizată - ne păreau ceva ieșit din comun, însă acum sunt pentru noi niște dosare ordinare. 

Vă mai dau un exemplu: atunci când s-a înființat, PCCOCS a primit moștenire din alte procuraturi în jur de 200 de dosare numai de fraudă fiscală. Acestea erau pornite pe evenimente petrecute în perioada 2000-2011. Respectiv, infracțiunile trebuiau cercetate pe urme calde și vă dați seama că în 2016 șansele de acumulare a probelor, erau deja eșuate. Evident, că noi acele dosare le-am suspendat, altă soluție nu am avut. Însă, în urma analizei acestor dosare - care apropo: toate împreună aduceau prejudicii de zeci și sute de milioane - am stabilit că toate aceste infracțiuni au fost săvârșite de 4-5 grupuri bine organizate. Mai târziu am descoperit legături directe ale acestor grupări cu unele dosare proaspete pornite de noi. 

- Reiese că aceste 4-5 grupări sunt active și astăzi?

- Erau până în luna noiembrie-ianuarie, anul trecut. Vreau să vă spun că una dintre cele mai serioase grupări a întors prejudiciu de 37 de milioane de lei în bugetul de stat. Aceste grupări erau oganizate de 4-5 persoane, iar specificul lor erau evaziunile fiscale prin lichefierea banilor. Tot în schemă erau conectați cei mai importanți contrabandiști. Un alt specific al acestor grupări era faptul că săvârșeau infracțiuni în baza documentelor unor persoane nevinovate care habar nu aveau în ce sunt implicate: mă refer la acte de identitate furate, la studenți care-și predau actele pentru sume mici de bani, la persoane vulnerabile care încredințau actele lor unor persoane necunoscute ... Toate persoanele care se ocupau cu  aceste scheme au fost reținute, arestate, iar dosarele pe contrabandă și evaziune fiscală au fost trimise în judecată. Pe o parte dintre ele deja avem sentințe. 

- Conform legii, PCCOCS este specializată în combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii: Ce investigați cel mai mult? Există riscuri de natură teroristă în R.Moldova? Există vreun dosar pornit pe acest articol? Dar pe spionaj?

- Ați menționat corect competențele care ne revin prin lege, dar ați omis un domeniu care pentru noi este printre cele mai importante: traficul de persoane. Asta este o prioritate la nivel de țară și în acest sens am avut zeci de ședințe cu instituții interne și internaționale care se ocupă de combaterea acestui  fenomen. În acest domeniu noi am selectat 4-5 procurori - cei mai buni - care conduc urmărirea penală pe astfel de dosare. Mă deranjează și fraudele fiscale, dar mai mult decât orice mă deranjează infracțiunile care „ne omoară” copiii. Mă doare extrem de mult atunci când, începând cu str. Ciuflea și terminând cu bd. Dacia văd copii  cerșind. Și ei nu cerșesc de bună voie, ci fiind impuși de cei care coboară din Mercedes-uri. Eu personal, am făcut mai multe sesizări în adresa IGP ca să se întreprindă măsuri în acest sens. Astăzi am mai semnat una. L-am chemat la mine pe șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane și l-am întrebat ce-i cu oamenii, copiii aceia care împânzesc subteranele de la Unic și cântă beți imnul României în limba rusă? I-am mai spus că o fi importante și fetele care prestează servicii sexuale prin hoteluri și pe urmă se plâng că nu le-au  achitat 200 de euro, ci numai 150, dar pe mine copii mă interesează mult mai mult. Am cerut ca până în luna noiembrie să se întreprindă măsuri și să se vină cu rezultate concrete.

O altă prioritate pentru noi, reieșită din prioritățile societății, este combaterea circuitului ilegal de droguri. R.Moldova este o țara de tranzit: de obicei, din occident și din nordul Africii merge spre Rusia, hașișul, iar din țările asiatice și Rusia - spre vest, se transportă cocaina. La noi în țară, cel mai mult se consumă marihuana pentru că este mai ieftină, dar nu se consumă în așa proporții cum se  consumă în alte țări. Nu vă pot descrie trăirile mele când ne ducem la dealeri de droguri și găsim pachețele împărțite pe vârstă. Cât voi fi eu în Procuratura, voi lupta în primul rând cu infracțiunile care - așa cum am mai spus - „ne omoară” copiii!

Ce ține de securitatea statului, lucrăm foarte productiv cu SIS, dar nu pot vorbi prea multe la acest subiect. Vă pot spune că dosarul „Bolboceanu” a reieșit din alte dosare gestionate de noi. În aceste dosare sunt vizate mai multe persoane atât din țară cât și din afară, dar care activează pe teritoriul R.Moldova nu cu cele mai bune intenții. Aceste dosare sunt calificate sub două aspecte juridice: trădare de patrie și spionaj. Totodată, vreau să vă spun că de când sunt în funcție, am constatat că serviciile speciale țin situația sub control. 

De terorism, Slava Domnului, acest fenomen ne ocolește! Nu exclud că sunt grupări de religie islamică care au gânduri rele, dar ele sunt în permanență sub controlul serviciilor. Aproximativ două săptămâni am înregistrat un caz când aceste grupări au atras cetățeni moldoveni cu scopul de a le impune confesiunea, inclusiv aspectele de tentă teroristă, și pe acest caz noi pornim dosar penal. 

- Cu mercenariatul cum stăm?

- Stăm foarte bine. În ghilimele. Fenomenul este mult mai larg decât ceea ce cunoaștem noi și Dvs, inclusiv din cazurile mediatizate în presă. Probabil SIS deține mai multă informație la acest capitol, dar nu am purces deocamdată la investigații penale masive în acest sens. Cunoaștem, per general că cei care se încadrează în astfel de activități în estul Ucrainei o fac pentru bani, iar cei care se încadrează în grupările islamice, luptă pentru o idee.

- Tot timpul s-a vorbit despre faptul că traficanții de droguri își desfășoară activitatea cu implicarea, sau sub protecția angajaților MAI. Confirmați fenomenul? Câți polițiști aveți cercetați pentru astfel de infracțiuni?

- Nu am să confirm și nici nu am să infirm, dar am să vă dau un exemplu din care vă veți face singuri concluzii. Deschid o  paranteză: eu nu recunosc dosarele pe droguri decât dacă-s pe comercializare (nu pe consum). Prin urmare vin la noi colaboratorii anti-drog din cadrul INI și ne spun:

- În clubul X se vând droguri.
- Foarte bine, dar tot orașul știe că acolo se vând droguri.

Pornim dosar și peste două luni se vine cu rezultat:

- Noi am aflat cine le vine: două fete care dansează la bară.
- Foarte bine, dar nu ne oprim aici!

Când le-am spus că nu ne limităm la „fetele de la bară”, au dispărut. La cei care coordonează afacerea nu vor să ajungă și asta mă face să fiu convins că multe scheme sunt dirijate. Parcă la număr suntem „ok”, avem dosare suficiente, dar faptul că ele se rezumă la niște comercianți mici lasă de înțeles că se lucrează pentru a demonstra că avem dosare multe. Atât. 

Diferența dintre perioadele anterioare (2000, 2005, 2010) și ceea ce avem în prezent, este faptul că cei care sunt la conducerea Ministerului și la conducerea subdiviziunilor speciale nu mai protejează aceste fenomene. Marea majoritate a colaboratorilor implicați în astfel de afaceri au fost identificați cu ajutorul colaboratorilor SPIA. Înainte fenomenul nu era atins nici măcar de procurori pentru că era totul foarte bine camuflat. 

- Dar există monopol pe „piața” drogurilor din R. Moldova? Există capi mari care dirijează aceste afaceri, sau de regulă se practică „comerțul cu amănuntul”?

- Eu cred că există, dar deocamdată noi nu putem ajunge la ei din cauza a ceea ce v-am spus mai sus cu „fetele de la bară”. 

- Despre dosarele pe fraudă fiscală: tot mai mulți agenți economici cercetați penal, cad la pace și întorc prejudiciul la stat. Asta e strategia? Să nu ajungă la închisoare dacă întorc ce-au furat...?!

- Noi nu discutăm cu nimeni, asta e datoria avocaților să-și convingă clienții că e mai bine să întoarcă prejudiciul. Aceste lucruri se înscriu de obicei în categoria factorilor atenuanți în care a fost comisă infracțiunea și pedeapsa devine mai blândă. În schimb vă pot spune că avem tot mai multe cazuri când procurorul intra la percheziții în casa, sau în biroul agentului economic și cel din urmă doar întreabă: Cât și unde trebuie să plătesc? (Evident, se referă la prejudiciu cauzat statului).

Săptămâna trecută a fost la mine șeful FISC, domnul Pușcuță care mi-a zis că au creșteri la buget cu 38% comparativ cu perioada similară din 2016. Același lucru mi-l spune domnul Vrabie de la Serviciul Vamal - creșteri de peste 20%.  Sunt sigur că aceste creșteri se datorează conlucrării dintre PCCOCS cu FISC, SV și MAI. 

Evident, persoanele care se ocupă de fraude fiscale nu prezintă pericol pentru integritatea fizică a societății. Aceste persoane sunt și foarte inteligente, de aceea eu nu văd rostul să-l ții ani de zile în pușcărie și să-l hrănești din contul statului, când îl poți pedepsi penal, apoi trimite-l înapoi ca să muncească în interesul statului. Să investească, să creeze locuri de muncă... Important este ca aceste persoane să înțeleagă că nu se poate de călcat pe aceeași greblă. 

- Dacă e să cântărim activitatea PCCOCS în cifre, dosare pornite și dosare trimise în judecată: Cum arată ele? Apropo cu efectivul cum stați? Aveți procurori suficienți?

În primul rând vreau să vă spun că noi nu avem nicio cauză penală recalificată. Or recalificarea, de multe ori, se face de la un articol mai dur la unul mai blând. Nu avem nici cazuri de încetarea a urmăririi penale venite la noi cu propunere de judecată. Aceste lucruri vorbesc despre calitate! 

În această perioadă procurorii PCCOCS au pornit 237 de dosare penale, dar au avut în gestiune peste 2 300 de cauze penale cu un efectiv de 44 de procurori. De asemenea, pe parcursul acestui an, în cadrul urmăririi penale au fost puse sub sechestru, în scopul confiscării şi restituirii către părţile vătămate, bunuri în sumă de 65 456 211 lei.  Procurorii PCCOCS au expediat în judecată 375 de cauze penale, în privința a 692 de persoane și 456 de episoade. Totodată, au fost pronunţate sentinţe pe 205 dosare în privința a 290 persoane. Avem doar trei sentințe de achitare și toate trei au fost contestate la Apel. 

Vreau să mă opresc un pic la cei 9 procurori din cei 44, care reprezintă învinuirea de stat în instanță. Ei au participat pe 539 de cauze penale și vreau să vă zic că avem multe cazuri când acești procurori merg la ședințele de judecată din raioane, cu microbuzele de rută. Prin oraș se deplasează cu troleibuzul pentru că noi, în total la PCCOCS avem trei mașini și doi șoferi. Restul își folosesc mașinile persoanele, dacă le au, iar bani de benzină când pun din buzunarul lor, când ni se mai dau niște tichete de alimentare... Vă mai pot spune că circa 20 de procurori, zi de zi, lucrează la calculatoarele lor personale. Și cum să nu te enervezi când îi vezi pe cei care stau lângă căldărușa cu cafea și care socot milioanele date pentru reforme. La PCCOCS nu a ajuns niciodată nici măcar o foaie, sau un toc din alți bani decât cei de la stat. 

Și vreau să mai precizez un lucru foarte important: o bună parte din rezultatele noastre se datorează colaborării dintre PCCOCS și organele centrale ale MAI, IGP, INI. Noi avem 10 procurori care conduc urmărirea penală și vă dați seama că este un volum enorm de lucru. Pentru investigarea unei grupări, putem avea 10-12 rețineri, vreo 60 de percheziții, sute de polițiști implicați în desfășurarea lor, iar după aceea încep demersurile pentru arest, contestări, prelungiri și tot așa.  

- În acest an PCCOCS s-a impus în spațiul public prin câteva dosare de rezonanță: Aș vrea să ne spuneți la ce etapă și ce detalii noi aveți pe dosarul pornit pe trădarea de patrie în care figurează fostul deputat Iurie Bolboceanu? Își recunoaște vinovăția?

- Nu voi deschide multe paranteze reieșind din specificul acestui dosar. Vă pot spune că până la sfârșitul acestei săptămâni dosarul va fi trimis în judecată. Probele acumulate pe parcursul urmăriii penale ne conving că dânsul a comis această infracțiune. El într-un episod își recunoaște vinovăția, în altul își schimbă poziția. Vă spuneam mai sus că acest dosar a reieșit din alte cauze penale pe care le avem în gestiune în care figurează persoane care nu vor bine țării noastre, persoane care prin tacticile serviciilor altor țări încearcă să se impună și să găsească persoane care să-i ajute. 

- Domnul Bolboceanu nu vroia bine țării noastre, sau își asigura existența prin acțiunile care i se incriminează?

- Posibil și una și alta. Având în vedere funcțiile pe care le-a deținut până la săvârșirea infracțiunii, sunt sigur că Domnul Bolboceanu își dădea seama de binele sau răul pe care îl face țării atunci când furniza aceste informații. De regulă, el colecta și furniza informații cu grif SECRET.

- Dar dosarul privind tentativa de omor a lui Vlad Plahotniuc, la ce etapa se află? Persoanele reținute se mai află în arest?

- Vă aduc la cunoștință că la începutul lunii iulie procurorii noștri au fost la colegii noștri din Ucraina, unde în baza comisiilor rogatorii au acumulat probe noi foarte importante. Toate persoanele reținute se află în continuare în arest. Înafară de cei opt, mai sunt trei persoane cu cetățenie ucraineană în privința cărora noi acum pregătim materialele necesare pentru a transmite urmărirea penală colegilor noștri din țara vecină. Vreau să vă spun că probatoriul este suficient pentru a adopta o sentință de condamnare pe toți figuranții din dosar. Și nu mă refer doar la tentativa de omor, dar și la alte infracțiuni conexe: păstrarea ilegală de arme, organizarea și trecere  ilegală a frontierei de stat. O parte dintre învinuiți își recunosc vinovăția parțial, o parte și-o recunosc integral. Avem un singur învinuit - care de fapt era capul lor și cel mai apropiat om al lui Karamalak - care nu își recunoaște vina.

- Dvs personal ați vorbit cu domnul Plahotniuc pe acest caz reieșind din rolul lui de „țintă”?

- Nici pe acest caz, la fel cum nici pe un alt dosar din gestiunea PCCOCS nu am vorbit cu domnul Plahotniuc. 

- Dar haideți să nu ne ascundem „după deget” pentru că nu credem că domnul Plahotniuc a aflat din presă despre tentativa de omor planificată împotriva sa. Până la urmă era firească o discuție cu el, dacă nu o audiere ...

- Repet: personal, pe mine și pe colegii mei nu ne-a sunat cu nicio întrebare. Eu personal am dirijat operațiunea până la flagrant și vreau să vă spun sincer că până în ultimul moment credeam că pe noi ne joacă. Credeam că e un joc fie al serviciilor altui stat, fie o încercare a interlopilor. 

- Dar s-a stabilit până la urmă legătura lui Platon în planificarea/comandarea acestui omor?

- Eu cred că da. Mesajele decodificate stocate din telefonul său denotă faptul că lumea se grăbea. Și modul cum a fost planificată realizarea coincide întru totul cu această grabă. Până la sfârșitul lunii august noi vom trimite acest dosar în judecată și până atunci ne vom aprecia dacă persoana la care v-ați referit va avea sau nu un statut. 

- Recent PCCOCS a confirmat o anchetă pe marginea cazului Șevciuk. La ce etapă se află ea. Ce declarații face fostul lider separatist?

- Eu am ocolit până acum acest subiect, dar vă spun: Pe data de 17 iulie, PCCOCS a pornit urmărirea penală pe faptul pregătirii de omor și răpirea domnului Șevciuk și a membrilor familiei lui. Temei pentru pornirea urmării penale a servit cererea depusă de către domnul Șevciuk. Vreau să vă spun că pericolul pe care l-a sesizat el este absolut real, prin urmare el și familia lui sunt protejați de legile R. Moldova ca orice cetățean care se află pe teritoriul R.Moldova. Noi suntem obligați să asigurăm sănătatea și integritatea acestor persoane. 

- El are cetățenia R. Moldova? În calitate de ce fel de cetățean a semnat plângerea?

- În bazele de date el nu figurează ca cetățean al R. Moldova, mai bine zis nu și-a perfectat niciodată niciun act de identitatea moldovenesc. El s-a identificat ca cetățean al Federației Ruse. 

- Sunt multe voci din societatea civilă care insistă pe ideea că Șevciuk trebuie cercetat penal pentru trădare de patrie. Există premise pentru inițierea unui astfel de dosar?

- Ar putea să fie, dar la momentul actual noi nu avem sesizări în acest sens.

- Pentru ce v-ar trebui sesizări? În baza tuturor acțiunilor sale în perioada cât a fost lider al regiunii separatiste, care logic, erau făcute inclusiv în coordonare cu servicii speciale, altele decât cele de la Chișinău, nu este posibilă și firească o autosesizare?

- Întrebarea am înțeles-o. Noi lucrăm la aspectul dat din momentul când a apărut în vizorul nostru. Atât vă pot spune. 

- Ministrul de Interne, sau șeful DIP au recunoscut în interviurile pe care ni le-au acordat că angajații lor iau mită fiind impuși de sărăcie și salarii mici. Dar procurorii cum stau la capitolul integritate?

- Colectivul PCCOCS este unul nou. 80% dintre procurorii pe care îi avem astăzi la noi, au fost selectați din diferite sectoare, raioane ale țării. La selectarea lor, unul dintre criteriile de bază a fost competența, onestitatea și integritatea. Eu sunt sigur că procurorii din cadrul PCCOCS nu fac acțiuni care depășesc cadrul legal. În privința aceasta discutăm în permanență la nivelul cel mai serios. În același timp li se recomandă să-și selecteze și oameni pe potrivă în anturajul lor, pentru că modul de viață te reprezintă. 

Am avut un singur caz când în privința unui procuror delegat, la un moment dat, a început să planeze suspiciunea că el nu respectă cele trei principii pe care le-am spus mai sus. Și.... (n.r pauză) în timp de cinci minute el a decis să nu mai facă parte din echipa de procurori. 

- Dacă am rămâne tot în zona integrității, există fenomenul cumetrismului în procuratură? De exemplu, este adevărat că Dvs sunteți nașul lui Igor Popa, actualul şef adjunct al Procuraturii Generale, dar şi cumetru ex-procurorului general, Valeriu Gurbulea.

- Nu voi confirma și nici nu voi infirma relațiile mele de cumetrism pentru că eu niciodată nu port discuții pe aspecte ce țin de viața personală. Dar cumetri avem cu toții pentru că așa e specificul moldovenilor. Un lucru vă spun: toți cumetrii mei sunt oameni cu care eu nu regret că am intrat în biserică. Sunt oameni cu demnitate și integritate la nivelul cel mai înalt. Nu-mi rămâne decât să le doresc tuturor fini, cumetri, nănași cu care eu am onoarea să mă aflu la sărbători. 

- Sunteți unul dintre candidații la șefia PCCOCS, concurs la care Colegiul de selectare v-a acordat cel mai mare punctaj. În cazul în care rămâneți să conduceți această instituție mai departe, ce direcții prioritare se vor regăsi în activitatea Dvs?

-   O spun din start că dacă voi deveni șef al PCCOCS, nu vor fi schimbări în abordare. Toată activitatea mea va fi dictată de cele trei principii competența, onestitatea și integritatea și voi încerca să impun aceste principii și colegilor mei. Un conducător nu poate cere de la subalterni ceea ce el nu poate întruni. Cât ține de priorități vor fi cele la care m-am referit în discuția cu Dvs: traficul de persoane și circuitul drogurilor. La nivel organizatoric va trebui să ne detașăm ofițeri de investigație și ofițeri de urmărire penală, să ne stabilim bugetul și să convingem acei specialiști pe care „punem ochiul” să vină la noi în colectiv.

Vreau să vă zic că atunci când vorbim de procurori eu nu cred în expresia „băiat bun”. Anul trecut, de Sf. Nicolae au venit colegii să mă felicite. Știți ce mi-au adus? O ciubotă de Crăciun cu un spin boieresc în ea. La început am fost indignat, dar când am luat ciubota, am găsit înăuntru o sticlă bună de coniac și multe bomboane. Asta este o abordare corectă: spin boieresc, bomboane și o sticlă bună. Asta înseamnă că este foarte simplu de lucrat cu mine, cu cei onești care își fac bine meseria. Eu nu umblu să văd la ce oră ies și pleacă acasă, îi las la bunul simț și nu cred că greșesc. Îi simt pe cei care sunt altfel decât vrem noi să fim per general.