INTERVIU // Cristina Balan: SUA vor depune eforturi pentru a-și extinde influența pozitivă în regiunea noastră
Statele Unite reprezintă pentru R.Moldova unul dintre cei mai importanți parteneri strategici, iar poziția pe care o adoptă Washingtonul față de statul nostru este una determinantă pentru întreaga politică externă promovată la Chișinău. Reporterii Deschide.MD au vrut să afle cum se vede în capitala SUA blocajul politic în care au ajuns partidele parlamentare și în ce măsură acesta afectează relația bilaterală dintre cele două state. În acest sens i-am solicitat un scurt interviu Ambasadorului R.Moldova la Washington, doamna Cristina Balan.
- Mult stimată doamnă Ambasador, cum apreciați actuala relația dintre R. Moldova și SUA?
- Relația noastră bilaterală este în continuă creștere, ca angajament și rezultate. La capitolul relațiilor comercial-economice, marcăm în mod constant progrese importante. Câteva luni în urmă, a avut la în Washington D.C. reuniunea comisiei inter-guvernamentale, în cadrul căreia am trasat priorități pentru cooperare. Ca rezultat, săptămâna trecută a venit la Chișinău prima misiune economică americană din ultimii zece ani, formată din peste 20 de companii și oficiali din Departamentul Comerțului din SUA. Pe 12 aprilie a fost anunțată deschiderea oficiului comercial american la Chișinău, ceea ce înseamnă că guvernul american va putea să acorde asistență sporită companiilor din SUA care urmăresc extinderea activităților în Republica Moldova.
În domeniul securității și al apărării, avem o colaborare eficientă între Ministerul Apărării din Republica Moldova și Departamentul de Apărare al SUA. Nu există o altă țară care să ne susțină mai mult la acest capitol. În plus, Republica Moldova are un parteneriat productiv și de lungă durată cu Garda Națională a Carolinei de Nord, care susține dezvoltarea capacităților militare a Republicii Moldova la nivel de instruire, dotare și echipare.
Parteneriatul nostru cu statul Carolina de Nord împlinește în curând 20 de ani și este considerat drept unul dintre cele mai de succes din SUA, pentru că livrează cu adevărat. Există multiple capitole de cooperare la nivel de universități, biblioteci, grupuri profesionale. Oamenii din Carolina de Nord sunt atașați de țara noastră și depun eforturi colosale pentru a arăta sprijinul lor, fără alte interese decât acela de a ajuta.
În Congresul SUA avem prieteni și susținători, o serie de congresmeni și senatori care urmăresc îndeaproape evoluțiile din Republica Moldova și susțin calea către Occident a țării noastre. Un alt capitol despre care putem vorbi cu mândrie este cel al relațiilor puternice cu liderii tuturor organizațiilor evreiești din SUA, care apreciază realizările noastre în raport cu comunitatea evreilor din Republica Moldova, eforturile noastre de conservare a patrimoniului evreiesc și susținerea noastră pe plan extern. Acestea sunt doar câteva exemple de succes, ce reflectă o parte din munca Ambasadei Republicii Moldova la Washington D.C.
- Cum este văzută la Washington criza politică de la Chișinău și cât de mult contează R. Moldova în politica regională a Statelor Unite?
- Factorii decizionali din Washington D.C. percep în mod obiectiv situația din Republica Moldova. Acesta este unul dintre principiile la care ținem atunci când ne reprezentăm țara - să vorbim despre fapte și rezultate, nu despre certuri politice. Este mult spus “criză politică”. Tot ce se întâmplă în țara noastră nu se deosebește cu mult de procese democratice similare din alte țări, inclusiv SUA. Și aici există opoziție și concurență politica, canale media care susțin unele ideologii politice în detrimentul altora. Și aici se lansează acuzații împotriva Administrației, care după investigații se dovedesc nefondate.
Modul în care partidele din Republica Moldova se manifestă în raport cu competitorii lor nu intră în atenția Washington-ului, cât timp nu sunt încălcate standarde democratice sau legale. De aceea, datoria noastră este să înțelegem că suntem parte dintr-un proces, iar pentru contactul cu partenerii americani trebuie să ne alegem cât mai bine prioritățile.
Referitor la politica regională, conform Strategiei de Securitate Națională elaborată de Administrația Trump, SUA înțelege ca suntem expuși unei competiții ale marilor puteri ale lumii și va depune eforturi pentru a-și extinde influență pozitivă în regiunea noastră. Noi avem nevoie de o alternativă puternică. Totodată, SUA respectă independența și suveranitatea aliaților săi și se așteaptă, în mod rezonabil, la același tratament de la alții.
- Care sunt prioritățile relației R. Moldova - SUA pentru 2019?
- Pe lângă sporirea vizibilității Republicii Moldova în Washington DC, ne vom extinde activitățile pe întreg teritoriul SUA. Vom organiza prezentări de țară și întruniri cu mediul de afaceri pe Coasta de Vest, pentru a atrage companii americane din sectorul TIC. În Houston vom continua eforturile de a avansa parteneriate pentru securitate energetică și cooperare în domeniul agriculturii și al educației. Vom intensifica în plus cooperarea în domeniul economic cu prietenii Republicii Moldova din Carolina de Nord. Vom organiza o serie de prezentări pentru a iniția parteneriate în New York și, dacă timpul ne va permite, ne vom deplasa și în alte orașe. Promovarea identității noastre culturale va fi o componentă importantă în toate activitățile noastre.
De asemenea, planificăm să extindem Grupul de Prietenie SUA-Moldova din Congres, și multe altele. Avem un plan bine conturat cu obiective destul de ambițioase, din care vom realiza cea mai mare parte, aducând relațiile dintre Republica Moldova și SUA la un nivel fără precedent.
- Există restanțe în relația dintre R. Moldova și SUA? Care sunt principalele recomandări/ solicitări de la Washington adresate Chișinăului în această perioadă?
- Mereu există loc de mai bine. Nu suntem la fel de avansați în relația cu SUA cum sunt alte state din regiune, cum ar fi Georgia, dar avem punctele noastre forte și este important să venim către Washington cu propuneri constructive și priorități sănătoase.
Prioritățile SUA în raport cu noi, pe relația bilaterală, se împart pe dosare separate pe care am dezvoltat parteneriate. Un parteneriat presupune contribuția ambelor părți, așadar datoria noastră este să livrăm rezultate, să ne asumăm valori și principii vestice la nivelul faptelor, să creștem calitatea democrației și să fim un partener de nădejde în regiune. Pentru ca SUA să își poată promova influența constructivă în regiune și pentru a putea trimite către noi investitori, avem nevoie să menținem stabilitatea și să ne păstrăm deschiderea.
Acestea sunt câteva linii mari și așteptările firești, pentru că modul în care ne administrăm intern depinde de noi și trebuie să se concentreze în primul rând pe binele cetățenilor, prin continuarea reformelor, întărirea statului de drept, consolidarea aspirațiilor europene și menținerea unor relații bune în vecinătate.
- Comparativ cu (prima jumătate a anului) 2018, constatăm un absenteism evident în ceea ce privește vizitele demnitarilor/ politicienilor moldoveni la Washington. Cum explicați acest lucru?
- În ultima perioadă i-am găzduit în SUA de câteva ori pe Speakerul Andrian Candu, Premierul Pavel Filip - în luna iunie 2018, împreună cu Ministrul Chiril Gaburici, Ministrul Eugen Sturza și alții. Au mai fost în vizită Ministrul Afacerilor Externe Tudor Ulianovschi, Ministrul de Finanțe Ion Chicu, Guvernatorul Octavian Armașu și secretari de stat. Exponenții politici nu au fost în vizite în SUA în ultima perioadă pentru ca s-au aflat în campanie electorală și nu s-a evitat crearea percepției că oficialii americani ar susține pe cineva. Odată cu formarea coaliției și a noului Guvern, vizitele la toate nivele vor fi continuate sau reluate.
- Vă mulțumim!