Peste câteva zile cetățenii R.Moldova vor ieși la vot pentru a-și alege președintele. În toată această perioadă, Partidul Comuniștilor condus de fostul președinte al R.Moldova, Vladimir Voronin, a îndemnat alegătorii să boicoteze scrutinul, motivându-și decizia prin faptul că scrutinul este unul neconstituțional. Totuși, ce așteptări are liderul PCRM de la acest scrutin, care este opinia lui Vladimir Voronin despre cei doi candidați, în special despre Igor Dodon, cum vede ultimele remanieri guvernamentale, ce spune despre relațiile cu Uniunea Europeană, dar și viziunea privind politicile de reintegrare și cele de susținere a diasporei moldovenești, citiți în interviul de mai jos.

Deschide.MD: Domnule președinte, în această duminică va avea loc turul II al alegerilor prezidențiale. De această dată, cunoașteți că, indiferent de numărul celor care vor ieși la vot, scrutinul oricum va fi declarat valabil. Respectiv, boicotarea și prezența redusă a cetățenilor la urnele de vot nu ar mai reprezenta un impediment pentru ca scrutinul să fie anulat sau amânat. Cu ce poziție vine PCRM de această dată? Ce veți îndemda alegătorii?

Vladimir Voronin: Din punct de vedere al Legii, al normelor, aveți perfectă dreptate. Dar, există partea politică și partea morală. Când noi am luat decizia de a boicota alegerile, nu am vorbit de turul I sau turul II. Să fie și zece tururi, noi oricum boicotăm acest scrutin. Participarea sau mai bine zis, neparticiparea cetățenilor reflectă o pondere a acestui președinte, cu câte voturi el va fi ales în turul II. Dacă e să analizăm turul I, fără votanții din diasporă, doar cei din R.Moldova, au votat puțin peste 28% din alegători, ceea ce înseamnă că turul I, după toate normele, ar urma să fie declarat nevalabil. În total, în turul I au participat 42% (1,214 mln.) din alegători. La un candidat îi revin 36% din această cifră, altui – 32%.

În turul II câți vor ieși la alegeri? Cu ce susținere politică și morală din partea alegătorilor va fi ales acest președinte? Cu 10% din numărul total de alegători? Cu 16%? Iată de ce noi prelungim boicotul. Cu cât mai puțină lume, cu atât mai nereprezentantiv este acest președinte.

Susținerea alegătorilor pentru noi are o importanță deosebită. Un lucru când tu ești votat de 60-70% din populație, iar altă situație – când ești votat de doar 10% - 15%.

Deschide.MD: Comparați cu alegerile parlamentare pe circumscripții când unii deputați au ajuns în Legislativ cu doar 1-2 mii de voturi?

Vladimir Voronin: Exact. Iată ce pondere au acești deputați. Tot așa va fi și cu acest președinte. De aceea noi continuăm să chemăm cetățenii să boicoteze scrutinul.

Deschide.MD: Domnule președinte, vor unii sau nu, sunteți președintele care a lansat ideea integrării R.Moldova cu UE, vorbim inclusiv de semnarea și implementarea acordului asimetric cu UE. Totodată, ați întreținut relații amicale cu conducerea NATO...

Vladimir Voronin: Nu doar am lansat, dar și am promovat. Am rezolvat foarte multe probleme. Lui Leancă doar i-a rămas să semneze. După ce am plecat de la guvernare, aici, în sediul partidului, l-am invitat pe Luc Devigne, negociatorul principal al UE pentru Acordul de Liber Schimb cu R.Moldova, cu care am discutat două zile. Din 48 de obiective din Acord cu care noi nu am fost de acord, Devigne a acceptat 43 din ele. Am expediat rezultatele discuțiilor noastre la Guvern, însă premierul de atunci, Iurie Leancă, nu a întreprins nimic. Nici până astăzi nu s-a făcut nimic, niciun Guvern.

Referitor la NATO, împreună cu Jaap de Hoop Scheffer (secretar general NATO, 2004-2009 – nota red.) am avut un program special pentru R.Moldova. Ne-am ocupat de utilizarea pesticidelor, combustibilului pentru rachete. Am fost prima țară în Europa care cu ajutorul NATO am neutralizat toate minele anti-personal din Moldova. Cu ajutorul NATO am construit școli, multe lucruri s-au făcut. Noi lucram pe dimensiunea „Parteneriatul pentru Pace”.

Deschide.MD: ... La acest subiect, cum ați caracteriza politica externă a lui Dodon și cât a contribuit el la apropierea de UE și standardele Uniunii Europene dar și pentru dezvoltarea relațiilor externe cu alte state?

Vladimir Voronin: Dvs. prea tare accentuați cuvântul „politica”. Nu a existat nicio politică, și nu doar cea externă. Pe nicio dimensiune. Nu a existat nicio politică de stat în toți acești ani de guvernare a lui Dodon. Pe dimensiunea europeană cea mai bună caracteristică a dat-o șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care de multe ori a atras atenția guvernării asupra neajunsurilor, lipsei de acțiuni pe segmentul reformei justiției, luptei cu corupția. Structurile europene au atras atenția că nu se execută nimic din prevederile Acordului de Asociere. Aceasta nu-i politică. Este o bătaie de joc.

Pentru autorități, acest Acord de Asociere reprezintă doar o posibilitate de a cerși granturi și credite. Aceasta numesc ei „relații cu UE” și „executarea Acordului de Asociere”. Mai exact, ei nu fac nimic.

Deschide.MD: Totuși, cât a ajutat această „politică echilibrată” a lui Dodon Republica Moldova?

Vladimir Voronin: Nu s-a făcut nimic, nici pe un domeniu. Nicio reformă.

Deschide.MD: Cel puțin în ultimul an, Igor Dodon a deținut puterea totală în Republica Moldova. Făcând o paralelă cu perioada ultimului an de guvernare a PCRM și a lui Vladimir Voronin ca președinte, cum ați aprecia activitatea lui Dodon și a Guvernului său?

Vladimir Voronin: O apreciază cetățenii. Eu aș putea fi subiectiv în a da aprecieri. Dar, per general: Fiecare președinte vine cu un program de activitate, fiind candidat. Din programul propus de Dodon nu a fost executat nimic. O analiză în acest sens a fost făcută de mai mulți experți. Dodon, dar și alții, se trezesc în ajunul campaniei electorale, fac diferite promisiuni, dar nimic concret. În toți acești ani el doar pleca în vacanță, deplasări fără rezultat. Nu-mi aduc aminte de tratate internaționale semnate de acest președinte, de tratate bilaterale cu țările cu care noi tradițional avem relații. Am văzut doar schimbarea miniștrilor, ambasadorilor.

Deschide.MD: Totuși, Dodon declara că sunteți cel mai puternic politician și chiar un exemplu pentru el. Când ultima dată ați discutat?

Vladimir Voronin: Vreau să vă spun că nu am vorbit cu el în toți acești ani. Nu ne-am întâlnit, nu am discutat la telefon, nici măcar prin intermediari. Au fost câteva încercări, dar eu pe toate le-am respins.

În acești patru ani de zile, Dodon a știut că este un președinte neconstituțional. Întradevăr, el nu are mari împuterniciri, dar are drept la inițiativă legislativă. De ce nu a venit cu propunerea de a organiza un referendum sau nu a prezentat un proiecte de lege în Parlament?

Deschide.MD: Dacă tot ați menționat de „schimbarea miniștrilor”, zilele trecute am asistat cu toții la noi remanieri guvernamentale. Cum vi se par noii miniștri?

Vladimir Voronin: Sincer, nu am înțeles această grabă. Chiar nu au putut aștepta o săptămână și să numească miniștrii după alegeri? Mai mult ca atât, care a fost necesitatea stringentă de a numi miniștrii, doar există secretarii de stat? Ce se putea întâmpla într-o săptămână, două? Ce nu făceau ministerele nici până acum, nu ar fi făcut nici în următoarele două săptămâni. Nu văd logica în aceste remanieri. Care a fost nemulțumirea? Că acei membri ai Guvernului reprezentau Partidul Democrat? Dar atunci când au fost investiți în funcție, eu au jurat credință Republicii Moldova, nu Partidului Democrat.

Deschide.MD: Dacă să vorbim de persoanele numite în funcții. Îl vedem pe Victor Gaiciuc, dat afară de Dvs pentru multiple încălcări depistate în cadrul Forțelor Armate. Iată că el revine la șefia Ministerului Apărării.

Vladimir Voronin: Vedeți că el umblă dintr-o parte în alta. Ba consilier la președinte, ba ministru. Ulterior a revenit la Președinție, acum din nou este numit ministru. Dacă se va schimba guvernarea, din nou va pleca din funcție. Nu știu, chiar îi este comod, din punct de vedere moral, că cineva să se joace așa cu el, precum cu o „doamnă de companie”? El este un general, nu-i un om simplu.

Deschide.MD: Dar ce părere aveți despre noul vicepremier pentru Reintegrare? Este un subiect foarte sensibil, iar responsabil de dialog cu Tiraspolul a fost numită o tânără de 28 de ani cu cetățenia rusă.

Vladimir Voronin: Nu știu de unde a apărut și la insistența cui a fost promovată în această funcție. Nu o cunoaște nimeni. Aici se află interesul cuiva la mijloc. Astfel de minuni la noi nu au mai fost.

Deschide.MD: Apropo, despre decizia PDM. Am văzut că doamna Monica Babuc a declarat recent că Dumitru Diacov ar fi fost unul dintre liderii partidului care s-au împotrivit retragerii de la guvernare.

Vladimir Voronin: Diacov are uneori și semințe pozitive. A judecat din punct de vedere că ar trebui de văzut cu ce se vor termina alegerile. Nu cred că a fost o decizie corectă ca PDM să se retragă. Pavel Filip a spus că motivul de retragere de la guvernare ține de necesitatea de o reconfigurare în Parlament. Acum, PSRM se grăbește să creeze o nouă majoritate, poartă negocieri. Dar nu cred că le va reuși. Acești deputați sunt așa de trădători... Dacă Maia Sandu ajunge președinte, atunci cei care azi cântă în jurul lui Dodon „Aleluia”, vor pleca a doua zi. Vor merge după treucă. Această problemă am avut-o și noi, când multe persoane au plecat din echipă, ne-au trădat din cauza banilor sau a unor interese.

Deschide.MD: Să revenim la subiectul privind relațiile cu Tiraspolul. Cu toții am văzut acele imagini de la secțiile de votare deschise pentru alegătorii transnistreni. Au fost lansate mai multe acuzații precum că acești cetățeni au fost aduși contra unor sume de bani. Cum apreciați astfel de declarații și acțiuni?

Vladimir Voronin: Nu cunosc care este situația acolo, cine le dă și cât. Dar, vreau să menționez că în perioada când ne-am aflat la guvernare ei aproape nu participau la alegerile noastre. Respectiv, faptul că ei acum participă la alegeri, eu salut acest lucru. Mă deranjează faptul că cu aceasta se limitează implicarea cetățenilor din regiunea transnistreană în activitățile de pe malul drept al Nistrului. Nu vedem alte rezultate concrete după contactele lui Dodon cu Krasnoselski. De exemplu, situația cu Oleg Horjan (unul dintre liderii opoziției de la Tiraspol – nota red.), el de patru ani stă în pușcărie. Câte întrevederi o avut „garantul suveranității și independenței R.Moldova și a cetățenilor țării noastre”, așa-numitul președinte neconstituțional Dodon cu Vadim Krasnoselski? Însă, problema cu Oleg Horjan nu este hotărâtă.

Cu părere de rău, în toți acești ani noi nu avem un program de activitate sau plan de acțiuni cu Transnistria. Se întâlnește Krasnoselski cu Dodon și atât. Dar ce facem noi pe dimensiunea educațională, sănătății? Pe dimensiunile sociale? Sunt o mulțime de probleme ce țin de viața fiecărui cetățean. Fiind la guvernare, am avut opt programe diferite, pe diferite dimensiuni, de conlucrare cu Transnistria. Să vă spun cu ce am început eu, care a fost primul program? Chiar dacă noi am venit în 2001, când situația a fost catastrofală, R.Moldova avea datorii extraordinare, noi am finanțat reconstrucția Centrului de Transfuzie a Sângelui din Tiraspol. Am făcut lucruri concrete. Dar acum ce avem? Doar vorbe și mai mult nimic.

Deschide.MD: Am văzut pe parcursul ultimelor zile că Igor Dodon, dar și unii din consilierii săi, au lansat mai multe acuze la adresa diasporei dar și un adevărat șantaj la adresa diasporei moldovenești din Rusia, amenințându-i că de amnistia migrațională vor beneficia doar cei care vor vota. Ca fost președinte al R.Moldova, cum comentați acest șantaj? Ce reacție ar trebui să aibă cetățenii noștri din Rusia față de Dodon?

Vladimir Voronin: Cetățenii noștri sunt nevoiți să plece din Moldova pentru a-și asigura un nivel de viață mai decent, decât noi, statul moldovenesc, le putem asigura. Cu părere de rău, aceasta este realitatea. Sincer să vă spun, mă bucură prezența numeroasă de această dată a cetățenilor R.Moldova aflați în străinătate. Am spus și anterior că aceasta reprezintă o demonstrație a patriotismului, a unei atitudini responsabile cu privire la ceea ce se întâmplă în R.Moldova. Ei retrăiesc, vor ca situația să se schimbe spre bine pentru a se întoarce la părinți, la copii, acasă. Cu aceasta se explică votarea masivă a cetățenilor noștri aflați peste hotare.

Cu părere de rău, autoritățile își amintesc de cetățenii din diasporă doar în ajun de alegeri. Ar fi bine ca și pe această dimensiune autoritățile să aibă un program de activitate. În primul rând e vorba despre evidența, să aibă grijă de familiile celor care au plecat în străinătate. Uitați-vă, copii celor plecați în alte state rămân aici cu buneii și avem foarte multe cazuri neplăcute.

Nu văd o problemă dacă responsabilul de relația cu Transnistria se va ocupa și de subiectul privind cetățenii aflați în străinătate. Acest post de viceprim-ministru eu l-am întrodus pentru a sublinia cât este de importantă pentru noi reintegrarea țării, cât este de important să conlucrăm în fiecare zi cu cetățenii din Transnistria.

Deschide.MD: Să vorbim și despre cel de-al doilea concurent electoral. Cum vi s-a părut rezultatul Maiei Sandu, obținut în primul tur? V-a surprins?

Vladimir Voronin: Nu, nu m-a surprins. A fost un vot de protest. Alegătorii au votat împotriva la toată lenevia aceasta, care în toți acești patru ani a fost promovată de trântorul Dodon. Oamenii înțeleg ce reprezintă candidatul Maia Sandu. Ea este poziționată mai mult pe dreapta, și multe acțiuni ale ei nu puteau încuraja cei cu viziuni de centru sau de stânga, dar, cetățenii au susținut-o în semn de protest pentru că acest Dodon în patru ani nu a făcut nimic.

Deschide.MD: Credeți că ar putea ea fi un președinte mai bun decât Dodon?

Vladimir Voronin: Va fi foarte complicat pentru ea. Maia Sandu nu are o echipă și nu are experiență. Faptul că a fost câteva luni premier, vreo doi ani ministru al Educației – aceasta nu reprezintă o experiență. Apare o problemă când tu sari peste trepte, ieri nu te știa nimeni, iar azi deții una din cele mai importante funcții în stat. Exact ca în cazul acestui nou vicepremier pentru Reintegrare.

Nu vreau să fiu acum profesor pentru Maia Sandu. Am fost profesor pentru Dodon, dar la el nu a ajuns ceea ce am vrut să-l învăț. Știți, profesorul citește lecția pentru toată clasa, unul înțelege și învață, iar altul nu ascultă. Așa am pățit-o eu cu acest Dodon și mulți alții.

Formarea echipei nu ține de o zi. Este un lucru foarte, foarte complicat. Președintele fără echipă nu poate realiza nimic. Rolul președintelui este de a fi generator de idei, de propuneri, de planuri, de activitate.

Președintele trebuie, prin intermediul consilierilor săi să monitorizeze situația din țară. Președintele trebuie să se implice în soluționarea problemelor stringente, să vină cu idei și propuneri în adresa Guvernului și Parlamentului. Președintele trebuie să fie coordonator al tuturor activităților care nu se execută. În cele care se execută nici nu trebuie să se implice. Să nu-i încurce celor care activează și au rezultate. Aceste instituții și structuri se vor clarifica singuri, fără președinte.

Revenind la Maia Sandu, nu vă pot răspunde dacă va reuși sau nu. Trebuie să ai imaginație, să vezi situația din toate punctele de vedere. Trebuie să ai experiență, trebuie să ai practică.

Vreau să precizez că atât timp cât aparatul Președinției sau guvernele vor fi formate strict din membri de partid, nu vom avea rezultate. În țară sunt mai mulți oameni pregătiți, decât cei care sunt membri de partid. Când am venit la guvernare, cu 71 de mandate, în Guvernul investit am avut aproape doi ani doar un membru de partid. Am avut atunci probleme în cadrul formațiunii, au fost voci care susțineau că trebuie să delegăm mai mulți membri de partid în Executiv. Eu am spus atunci, membrii de partid au fost delegați în Parlament, dar cetățenii nu ne-au votat în funcția de ministru, în această funcție trebuie să fie numite persoane pregătite, responsabile, care cunosc domeniul. Niciodată nu am fi numit ministru Sănătății pe o persoană care nu are tangențe cu domeniul sănătății. Fix așa am procedat și în alte cazuri.

Deschide.MD: O întrebare pe final. Domnule președinte, ce sfat ați da viitorului președinte al R.Moldova?

Vladimir Voronin: Credeți că mă vor asculta? Dodon dacă obține al doilea mandat, va deveni imprevizibil. El până acum nu a înțeles cu ce s-a ocupat, iar pe viitor ar putea să asistăm la lucruri și mai stranii.

În campania electorală toți vor să arate că sunt patrioți, sunt pentru țară, pentru popor. Vin cu promisiuni, dar când ajung la guvernare uită de tot. Aș dori ca ei să nu uite cine i-a numit în această funcție. Fotoliul Președintelui nu-i aparține lui. El aparține poporului R.Moldova. Când președintele depune jurământul, el jură să apere drepturile și libertățile tuturor cetățenilor, nu doar a celor care l-au votat. El trebuie să lucreze pentru toată Moldova.

Totodată, viitorul președinte să nu uite că în prima sa zi în funcție se începe și numărătoarea inversă a zilei când el trebuie să părăsească acest fotoliu. Să țină minte mereu aceste două momente.

Deschide.MD: Vă mulțumim!