INTERVIU // Vasile Botnari, noul șef al „Moldovagaz”: Cred că pot aduce schimbarea așteptată
La 9 februarie ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, a fost ales în calitate de președinte al Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz”. O decizie criticată de mai mulți politicieni și chiar numită drept un acord secret între conducerea Partidului Democrat și președintele RM, Igor Dodon. Despre prioritățile și planurile de viitor în cadrul întreprinderii, de ce a lăsat funcția de membru al Executivului, dar și despre modul cum a ajuns la șefia „Moldovagaz” ne vorbește Vasile Botnari în cadrul unui interviu, acordat în exclusivitate pentru Deschide.MD.
Reporter: Domnule Botnari, ați devenit președinte al Consiliului de Administrare SA „MoldovaGaz” într-o perioadă mai puțin plăcută pentru companie. Acum un an, la „MoldovaTransGaz” au avut loc percheziţii soldate cu dosare penale pentru escrocherie, spălare de bani, uz de fals, delicte care au făcut, apoi, obiectul mai multor materiale de presă. Cum de v-aţi decis să preluaţi conducerea în asemenea condiţii?
Vasile Botnari: Nu am căutat niciodată căi ușoare în cariera profesională și nici greutățile nu mă sperie. Dimpotrivă, am primit această desemnare ca pe o provocare şi, în acelaşi timp, ca pe o şansă de a-mi pune în valoarea cunoștințele și experiența acumulate pentru a contribui la îmbunătățirea situației în acest important domeniu. „Moldovagaz” nu e o simplă întreprindere: este unul dintre cei mai mari agenți economici din țară, o întreprindere-cheie, de care depinde securitatea economică a țării și chiar bunăstarea socială a populației. Sunt, fireşte, conștient că nu va fi ușor şi că am de făcut faţă unor aşteptări mari. Dar nu avem altă soluţie mai bună decât munca perseverentă şi randamentul.
Reporter: Apropo, cât de bine cunoașteți domeniul? Şi de când datează propunerea de a fi înaintată candidatura dvs. la această funcţie?
Vasile Botnari: În orice domeniu am activat, am confirmat faptul ca experiența în management este un element cheie pentru succesul unei companii. Faptul că nu am avut tangențe cu domeniul gazelor naturale este mai degrabă un avantaj pentru mine: nu sunt împovărat de soluţii depăşite, pot propune viziuni noi, pot aduce, cred, schimbarea aşteptată. Sper, în orice caz. În ceea ce ține de înaintarea candidaturii mele la funcția de președinte al Consiliului de administrare, propunerea a venit de la Ministerul Economiei la începutul lunii decembrie 2016, în momentul în care se pregăteau dosarele candidaților pentru a fi prezentate acționarului majoritar Gazprom.
Reporter: Că tot veni vorba, cum comentați, domnule Botnari, declaraţiile unor politicieni potrivit cărora aţi fost numit director la „MoldovaGaz” prin intervenţia președintelui Dodon?
Vasile Botnari: Am urmărit și eu cum politicienii, dar mai ales pseudopoliticienii s-au întrecut în a-şi da cu părerea în acest sens. Ce pot să spun? Cred că, pentru unii, a fost un fericit prilej de a mai ieşi în evidenţă, pentru că altfel îşi dau seama bine că sunt dați uitării. Moldova, din păcate, are destule astfel de personaje care, neavând nimic concret de propus, inventează şi speculează. Există, am impresia, și o castă care este gata să multiplice orice informații, oricât de neverosimile ar fi, doar să mai arunce un pumn de noroi în direcţia democraților, din echipa cărora fac parte, după cum ştiţi. Dar timpul o să dezumfle toate bulele acestea și va arăta cine și ce reprezintă: principalul criteriu de apreciere vor fi rezultatele.
Reporter: Ce viitor ar putea să aibă Ministerul Tehnologiilor şi Informaţiilor – pe care tocmai l-aţi părăsit – ca urmare a reformei Guvernului? Ce şanse are să dispară, conform unor scenarii apărute in spațiul public?
Vasile Botnari: Ministerul are sarcina de a crea politicile și cadrul necesar dezvoltării unui sector al economiei cu un potențial mare de creștere. Pentru a stimula investițiile în IT și, respectiv, pentru dezvoltarea companiilor locale, este nevoie, evident, de un mediu de afaceri favorabil. Este şi miza reformelor pe care le-am iniţiat pe când eram ministru. Cât despre „dispariţie”: continuitatea proiectelor importante pentru țară este una dintre condițiile de bază pentru reușita guvernării. Chiar dacă va fi luată decizia de a comasa MTIC cu alt minister, am ferma convingere că reformele la care fac referire vor fi duse la bun sfârșit, pentru că sunt absolut necesare și așteptate de oameni.
Reporter: La MTIC, de altfel, ați pornit un război împotriva a ceea ce s-ar putea numi drept „fenomenul cumpărării permiselor”. Ați declanşat și o reformă amplă în acest sens, reformă care, din păcate, nu a fost finalizată. Mai există voinţă în a face ordine în acest domeniu sau, odată cu plecarea dvs., se va renunța la inovațiile propuse?
Vasile Botnari: Nu s-a renunțat, chiar dacă există exponenți ai sistemului, care se opun puternic acestor măsuri și doresc cu ardoare să-și păstreze schemele. Pot să vă spun că există voinţă la nivel de Guvern de a înfrunta sistemul și de a face ordine în domeniu. E un adevăr binecunoscut că a recunoaşte existenţa unei probleme contribuie în mare parte la identificarea soluțiilor. Cu regret, fenomenul corupției s-a înrădăcinat în această sferă de ani buni, poate chiar de la Independență. Asta ne poate afecta direct, pe fiecare: cineva care a obținut permisul de conducere prin fraudă riscă să accidenteze un pieton sau un alt participant la trafic. Conceptul de reformare a sistemului de pregătire a conducătorilor auto a fost consultat pe larg cu societatea civilă și, în mare parte, a fost acceptat, urmarea fiind un proiect de hotărâre de Guvern, menită să asigure implementarea celor propuse. Proiectul este deja avizat de instituţiile abilitate şi, în momentul de faţă, se află în Executiv spre aprobare. Sper că va fi pus în discuție în timpul apropiat și va avea susținerea colegilor.
Reporter: Cine va prelua șefia acestei instituții în locul Dvs.?
Vasile Botnari: Urmează, în scurt timp, să fie desemnată o persoană. Am încrederea că va fi persoană competentă, care va face față sarcinilor stabilite de Guvern.
Reporter: Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă azi „MoldovaGaz” și cum vedeți rezolvarea lor, care sunt prioritățile imediate?
Vasile Botnari: Prioritățile sunt, practic, aceleași. În primul rând, livrarea neîntreruptă a gazelor naturale către consumatori, asigurarea tranzitului în volume depline. Există și alte sarcini importante, ţinând, inclusiv, de infrastructură: reparația capitală a conductelor magistrale de gaze. Trebuie să continuăm şi gazificarea țării, spre a le oferi consumatorilor din Republica Moldova posibilitatea de a se conecta la rețele de gaze. Nu în ultimul rând, mă voi concentra și pe crearea unui sistem de management eficient, ca să fie reduse pierderile. Problema datoriilor este, la fel, pe ordinea de zi.
Reporter: Unii experți susțin că tariful la gaze naturale pentru consumatorii finali ar putea fi micșorat, dacă managementul întreprinderii va fi îmbunătățit. Cât de realistă e această ipoteză?
Vasile Botnari: Tariful pentru consumatori este stabilit de ANRE, în baza unei metodologii de calcul care ia în considerare costul de achiziție și cheltuielile aferente distribuției. Calitatea managementului nu reprezintă o componentă din structura tarifului, aptă să influenţeze direct sau indirect mărimea finală a tarifului. Fapt e că, în 2017, tariful nu va fi majorat, asta o pot spune cu încredere.
Reporter: Cât de calitativ credeţi că este gazul care ajunge la consumatorii finali? Cât de motivate sunt acuzațiile precum că gazul în Republica Moldova este amestecat cu aer sau cu anumite substanțe?
Vasile Botnari: Ca și mulţi alţii, folosesc şi eu gazul acasă și pot spune că nu am obiecții cu privire la calitatea sa. Ca şef al „Moldovagaz”, însă, vă asigur că, tehnic, este imposibil ca gazul natural să conțină aer. Unica substanță care este amestecată este mercaptanul, care dă acel miros de gaz pe care îl cunoaștem cu toții. Calitatea gazului se măsoară în mod automat, la fiecare 5 secunde, atât la stațiile de măsurare din Ucraina, cât și din Republica Moldova. În baza acestor măsurări, la fiecare 24 de ore se emite pașaportul de calitate.
Reporter: Dacă tot ați vorbit de casă, presa a scris că aţi fi trişat când aţi depus declarațiile de proprietate: nu ați fi declarat casa în care locuiți cu familia. Plus veniturile le-aţi fi obţinut de la nişte întreprinderi.
Vasile Botnari: Aceste acuzații se înscriu în șirul de presiuni care se fac asupra mea din momentul în care s-a anunțat candidatura la conducerea Moldovagaz. Vă asigur că, din acest punct de vedere, nu sunt șantajabil și nu am încălcat nimic, iar declarațiile de venit și proprietate mi-au fost verificate de către CNI și sunt în conformitate cu legea. În ceea ce priveşte casa, am răspuns nu o dată, inclusiv presei: este o locuință de familie, ridicată dintr-o casă veche, procurată de către părinții soției. Am investit în renovare cu toții: atât eu cu soția, cât și socrii. Nu am considerat și nu consider că este corect să cer să-mi fie transmisă în proprietate doar pentru că unii pot interpreta asta speculativ. Firmele despre care vorbiți nu au avut, practic, activitate economică și de mai mulți ani figurează doar în acte. Am arătat asta şi în declarațiile pe care le-am prezentat.
Reporter: Presa de la Moscova a scris că Gazprom-ul a respins propunerea premierului Filip privind restructurarea datoriei istorice la gaz. Dvs. cum vedeți soluţia? Cine credeţi că este obligat să achite, de jure și de facto, datoria Transnistriei?
Vasile Botnari: Problema datoriilor este complexă. Nu a apărut de un an sau doi, deci nu ne putem aștepta că soluția va fi găsită într-o zi. Suntem în continuă discuție pentru identificarea căilor de soluționare a problemei respective. Din aceste considerente, îmi pare bizară informația difuzată de unele mijloace de informare în masă despre refuzul Gazpromului privind restructurarea. Mai mult decât atât, urmărind și declarațiile unor personaje în legătură cu acest subiect, îţi face impresia că se dorește păstrarea status quo-lui actual sau chiar agravarea situației, doar ca ulterior să poată veni cu noi „statusuri” pe Facebook... Dar nu este pentru prima dată când populismul prevalează asupra interesului țării.
Reporter: „MoldovaTransGaz” este, acum, fără conducere. Când și cum veți numi un șef acolo?
Vasile Botnari: La „MoldovaTransGaz” a fost numit nu demult – până la desemnarea mea – un nou director. În zilele ce urmează îi voi convoca, pe rând, pe toți conducătorii de întreprinderi, pentru a stabili anumite sarcini și vom începe lucrul.
Reporter: Și pe final. Valerian Mânzat continuă să activeze în calitate de jurist al SA „MoldovaGaz”?
Vasile Botnari: Mânzat este un personaj căruia i se acordă prea multă atenție. Ca să curmăm speculaţiile: Valerian Mânzat niciodată nu a fost angajat al SA „Moldovagaz”. Din câte ştiu, a prestat anumite servicii juridice în bază de contract, care, de altfel, nu mai este valabil.
Reporter: Vă mulțumesc pentru interviu!