Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a oferit un interviu pentru Deschide.MD în contextul vizitei sale oficiale la Chișinău. Diplomatul ucrainean a declarat că relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova vor fi foarte calde în continuare, că nu a avut o întrevedere cu Igor Dodon, deoarece el se vede cu oficiali care respectă integritatea Ucrainei. Totodată, ministrul este convins că Rusia se va retrage din teritoriile ocupate din regiune - Crimeea, Donbas și Transnistria, iar înghețarea conflictului în Donbas după modelul celui transnistrean ar fi cel mai prost scenariu pentru Kiev.

Domnule Kuleba, cum apreciați relațiile viitoare ale Ucrainei cu R. Moldova în contextul victoriei Maiei Sandu la alegerile prezidențiale? Putem vorbi despre relații mai calde?

Eu cred că noi putem să vorbim nu doar despre relații mai calde, dar despre relații foarte calde. Acest lucru l-am simțit în cadrul întâlnirii cu doamna Sandu, am văzut deschiderea ei, predispunerea de a dezvolta relațiile. Este foarte important că asemenea atitudine am întâlnit și în cadrul Guvernului RM. De aceea noi vrem să mergem înainte cu Moldova și să dezvoltăm proiecte reciproc avantajoase..

Cum Ucraina vede realizare procesului de evacuare a trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Este dispusă Ucraina să ofere un coridor verde pentru această evacuare?

Deja au fost frânte toate sulițele în jurul retragerii trupelor ruse din Transnistria, dar ele tot nu sunt retrase. Când va fi luată decizia finală de evacuare, sunt convins că Ucraina va oferi întreg suportul pentru realizarea acestui proiect și pentru restabilirea integrității teritoriale. Acum este prematur să discutăm anumite detalii tehnice, deoarece un asemenea proces logistic cum ar fi retragerea trupelor necesită atenția asupra celor mai mici detalii.

Această decizie privind rezolvarea conflictului depinde în primul rând de Moscova, iar în al doilea rând de Chișinău și de capitalele care-i sunt prietenoase, care sunt dispuse să-i ajute pentru restabilirea integrității teritoriale.

Ați avut o întâlnire cu președintele actual Igor Dodon, și dacă nu, de ce?

Nu, nu am avut un asemenea punct în agenda mea. Eu am o atitudine de respect față de alegerea poporului moldovean, oricare ar fi aceasta, însă pentru mine este foarte important ca oricine ar fi ales de către poporul moldovean, acest om să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Să nu pună niciodată la dubiu apartenența Crimeei la Ucraina, dar și a părților ocupate ale regiunilor Donețk și Lugansk.

Noi suntem dispuși să dezvoltăm relațiile cu toate forțele politice care au o asemenea abordare.

Ce rămâne nerezolvat în relațiile moldo-ucrainene și vă așteptați la un progres în acest sens în timpul președinției Maiei Sandu? Se va implementa în continuare proiectul privind controlul comun la granița moldo-ucraineană?

Am văzut astăzi la Chișinău disponibilitatea partenerilor noștri nu doar pentru a rezolva problemele existente, dar și să intrăm împreună în anumite proiecte ambițioase din domeniul infrastructurii, din domeniul comerțului, energeticii și a integrării europene. De aceea, trebuie să lucrăm asupra acestora. E una să anunți dorința și alta este să treci de la dorință la realizare. Dar noi azi am trecut peste întreg spectrul de întrebări, începând de la securitate și energie și terminând cu turismul. Ne-am înțeles asupra reluării activității comisiei guvernamentale bilaterale, care va trece pe întreg spectrul de probleme în mod obiectiv.

Ceea ce ține de controlul comun la graniță, noi suntem pregătiți să dezvoltăm acest aspect și astăzi am vorbit despre asta.

Putin a promulgat legea care pune Constituția Federației Ruse deasupra legilor internaționale. Iar ultimele declarații ale lui Lavrov, Peskov, Zaharova, care au venit în apărarea forțelor armate ruse din Transnistria, demonstrează că Rusia nu are de gând să plece din Moldova. Există acum anumite pârghii internaționale care ar putea impune Rusia să-și scoată armata din Transnistria, regiunile Donețk și Lugansk sau să întoarcă Crimeea?

Dacă noi vom considera că asemenea pârghii nu există și aceasta este o ocupație fără sorți de izbândă, atunci noi de unii singuri ne vom preda în captivitatea intereselor ruse. Eu sunt absolut convins că Rusia va pleca din Crimeea, că Rusia va pleca din Transnistria, că Rusia va pleca din Donbas. Eu aș fi foarte fericit dacă eu, în calitate de ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei, voi reuși să aduc un aport considerabil în aceste procese. Rusia trebuie să plece din simplul motiv că acestea nu sunt pământurile ei. Nu are niciun drept să se afle pe aceste pământuri. Trebuie să lucrăm fără întrerupere și niciodată să nu ne permitem nouă înșine sau prietenilor noștri să punem la îndoială izbânda definitivă în acest sens, oricât timp ar trebui pentru asta.

Există posibilitatea ca regiunile din Donețk și Lugansk temporar ocupate să devină un conflict înghețat după exemplul Transnistriei și care este poziția Kievului în acest sens?

Noi facem tot ce stă în puterile noastre pentru a nu permite înghețarea conflictului în regiunile Donețk și Lugansk. Acesta este cel mai prost scenariu - înghețarea conflictului. Pentru că vom intra într-un proces îndelungat de reglementare, iar exemplele în lume, inclusiv în Transnistria, demonstrează că cu cât mai mult timp trece, cu atât e mai complicat să soluționezi. Mă repet, nu am niciun dubiu că vom învinge, și voi și noi, dar cel mai bine să o facem plătind un preț mai mic pentru asta.

Ce presupune în sine Platforma pentru Crimeea la care ați invitat să adere și Republica Moldova? Și care a fost reacția oficialilor noștri la această invitație?

Încercarea Rusiei de a legitimiza anexarea ilegală a Crimeei a suferit un eșec în lume. Marea majoritate a statelor lumii nu recunosc faptul că Crimeea ar devenit parte a Rusiei în bază legitimă. Fiecare stat are politica sa în ceea ce privește ocuparea Crimeei, însă există multe probleme de sistem care necesită soluționări sistematice. De exemplu politica de sancționare. Noi avem sancțiuni împotriva Rusiei. În principiu ele funcționează, însă, uneori apar exemple de ocolire a regimului de sancțiuni. Această problemă nu poate fi rezolvată în regim de unilateral, să suni într-o țară și să spui că cutare și cutare companie nu respectă sancțiunile. Această problemă trebui rezolvată în mod sistemic - ca să existe o notă generală a eficienței sancțiunilor, un mecanism comun de stopare a ocolirii sancțiunilor și un mecanism comun de penitență în cazul în care a avut loc o asemenea ocolire. Deci, există un șir de probleme de acest fel care necesită coordonarea internațională. Dacă vom coordona acțiunile noastre față de aceste probleme, atunci politica noastră de nerecunoaștere a ocupațiilor ilegale va fi mult mai eficientă și va apropia o rezolvare. De aceea, Platforma Crimeea înseamnă să aduni toate statele, actorii internaționali și ONG-urile care sunt de acord cu ocuparea Crimeei, să consolidezi coordonarea eforturilor lor și să apropii deocuparea Crimeei.

Cred că ideea a fost întâmpinată pozitiv la Chișinău. Vom efectua un lucru suplimentar de clarificare. Vom explica colegilor din Moldova în detalii despre ce este vorba și vom lucra în continuare. Dar ar fi fost surprinzător dacă această idee ar fi fost percepută negativ, în contextul existenței problemei transnistrene.

Cum apreciați situația în regiune și la ce provocări Kievul se așteaptă în continuare?

Situația în regiune este alarmantă, lipsește un sistem de securitate. Există toate condițiile pentru un joc liber din partea Federației Ruse. În fâșia subregiunii noastre avem Donbasul, Transnistria, Crimeea, avem Belarusul slăbit de contradicțiile interne, avem o Uniune Europeană preocupată de problemele sale interne și care nu se poate concentra pe problemele statelor din vecinătate. Avem multă instabilitate, iar în aceste condiții trebuie să fim foarte precauți. Dar cel mai bine este atunci când suntem precauți împreună cu prietenii și partenerii noștri. Eu vreau ca Republica Moldova și Ucraina să fie prieteni în acest sens.