Fostul ambasador al R.Moldova la Moscova, Andrei Neguța, ar fi victimă și un țap ispășitor în dosarul „anabolizantelor”, iar cei care s-ar afla în spatele acestui caz au scăpat basma curată. De această părere este fostul președinte al Republicii Moldova și președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin. În cadrul unui interviu pentru Deschide.MD liderul PCRM a vorbit despre rezultatele Maiei Sandu în primele zile de la preluarea mandatului, despre necesitatea dizolvării Parlamentului, sesizările depuse la Curtea Constituțională, situația pandemică din țară, dar și despre relațiile cu fostul ambasador Andrei Neguța.

Deschide.MD: Domnule președinte, o primă întrebare pe care doresc să vă adresez ține de dosarul „anabolizantelor” în care este implicat ex-ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța. Zilele trecute instanța a dispus transferarea lui din arest la domiciliu în izolator. Considerați că diplomatul ar putea fi implicat în acest caz sau este o acțiune înscenată împotriva lui?

Vladimir Voronin: Andrei Neguța a fost unul dintre fondatorii Partidului Comuniștilor. A fost secretar al Comitetului Central, a fost ales din partea PCRM în funcția de deputat în Parlament, l-am promovat în funcția de ambasador în Franța și Rusia. Regret situația creată în jurul lui. El este un om foarte disciplinat, foarte atent. Niciodată nu am observat în perioada când comunicam ca el să se implice în careva ilegalități. Sincer, îmi pare că Andrei Neguța astăzi este o victimă a acestor afaceri legate de anabolizante. Cineva a avut nevoie ca Andrei Neguța să devină țap ispășitor și să fie acuzat în această afacere.

Deschide.MD: Considerați că este nevinovat?

Vladimir Voronin: Problema este dacă acest microbuz ar fi fost oprit pe teritoriul Ucrainei sau la hotarul cu Rusia, eu aș avea o altă opinie, dar acesta a fost reținut la hotarele R.Moldova cu Ucraina și aici apar alte întrebări: La indicația cui a fost reținut acest microbuz și de ce toată răspunderea o poartă Neguța? Oare Neguța a încărcat aceste anabolizante în microbuz? Aceste anabolizante îi aparțin sau poate el este intermediar? Întrebările respective trebuie să le adreseze Procuratura și să investigheze cazul.

În cazul în care el doar a asigurat transportul, atunci există probabilitatea că el nici nu a cunoscut ce urma să transporte acesta. Nu exclud că cineva s-a adresat la el cu o solicitare să ajute cu transportul, iar Neguța, ca om blajin la suflet, a acceptat, fără a cunoaște.

Deschide.MD: Respectiv, cine ar avea nevoie ca Neguța să ajungă în această situație?

Vladimir Voronin: Repet, vreau să cred că el este victimă a intereselor altor persoane, iar cei care stau în spatele acestui caz au dat vina pe ambasador. Nu știu cât de tare este implicat. A pus la dispoziție transportul sau chiar a fost implicat. Istoria aceasta cu anabolizantele nu-i pornită de ieri și nu de la Neguța. Poate eu doresc să cred pentru că am colaborat cu el și am avut încredere, dar să vedem ce se va depista în cadrul anchetei. Poate se dorește să se ajungă la Dodon sau la alții, folosindu-l pe Neguța. Nu cunosc.

Dar este și o altă întrebare. Unde au ajuns aceste anabolizante? Că nu e primul transport. Această cauză se documenta o perioadă îndelungată, au fost și alte microbuze. Priviți, Procuratura spune că ei nu pot deschide dosar pe domnul „Kuliok” (Igor Dodon – nota red.) pentru că nu au fost atunci, nu cunosc ce a fost în acel pachet. Dacă ei nu pot afla ce a fost în „kuliok” aici, în Moldova, atunci cum pot ei afla destinatarul acelor anabolizante. Au ajuns în ambasadă sau într-o organizație neguvernamentală din Moscova? E nevoie de colaborare cu organele din Federația Rusă și Ucraina pe acest caz. Cine știe care a fost destinația finală? Rusia sau Ucraina?

Deschide.MD: Să discutăm și situația politică. Republica Moldova are un nou președinte, doamna Maia Sandu. Cum vedeți aceste primele zile, primele acțiuni ale domniei sale?

Vladimir Voronin: Nu a avut prea multe acțiuni în această perioadă. Totuși ea a intrat în exercițiul funcției la data de 24 decembrie. Dar, din ce am observat eu, în campania electorală ea a vorbit mult despre lupta cu corupția. Respectiv, eu apreciez pozitiv primele întrevederi pe care le-a avut cu conducerea instituțiilor de stat care sunt menite să contracareze corupția. Totodată, am observat că ea este atentă în declarații. Nu o ia gura pe dinainte. Acționează chibzuit.

Deschide.MD: Dar dacă e să discutăm despre relații cu partenerii externi. R.Moldova a fost vizitată de președintele României, Klaus Iohannis, iar recent, Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Ucraina la invitația lui Vladimir Zelensky.

Vladimir Voronin: Din punct de vedere al relațiilor noastre cu vecinii, apreciez ca normal vizita în Ucraina. Deja din punct de vedere al agendei, aici trebuie de vorbit nu atât despre Maia Sandu, ci despre echipa prezidențială. Pentru că noi cu Ucraina avem o mulțime de probleme care ani de zile se tot amână. Totodată, vedem că în ultimii ani a apărut o problemă enormă legată de râul Nistru. Respectiv, partea oficială, declarațiile pe care cei doi au avut, sunt parte protocolară, una generală, iar ce au discutat „tête-à-tête”, nu cunoaștem. Dar, dacă noi nu hotărâm problema râului Nistru, dacă nu rezolvăm problema demarcării hotarelor RM-Ucraina, inclusiv pe segmentul transnistrean, atunci o să avem în continuare mari probleme. Ceea ce privește proprietatea statului – se poate de hotărât. Ambele state au bandiți și mafioți. Aici deja se vor lămuri instituțiile abilitate pe aceste cazuri.

Relațiile bilaterale cu vecinii s-au început cu vizita președintelui României, Klaus Iohannis, lucru, la fel, apreciat. Chiar dacă vizita lui Iohannis a fost mai mult de formă, una protocolară, ea a avut loc și este un lucru important.

Referitor la deplasarea la Bruxelles care va avea loc, cred că, tot este necesar. Pe parcursul ultimului an Dodon se pregătea de al doilea mandat și a uitat de toate. Se observă că avem probleme mari în relațiile cu Uniunea Europeană și instituțiile europene pe dimensiunea realizării planului de acțiuni RM-UE. Vedeți că ne-am stopat. Nu merge reforma justiției, nicio reformă pe nicio dimensiune. Dacă scopul vizitei este deblocarea acestor relații, atunci acest lucru este foarte necesar și important.

Deschide.MD: Un alt subiect pe care dorim să-l discutăm ține de ultimele evenimente politice, în mod special, adresarea deputaților PAS la Curtea Constituțională cu privire la procedura de autodizolvare a Parlamentului. Reieșind din decizia magistraților am putea avea o nouă modalitate de dizolvare a forului suprem...

Vladimir Voronin: Cred că motivul invocat de deputați în sesizare este greșit. Dacă eu m-aș fi adresat la CCM cu propunerea de autodizolvare, eu aș fi făcut o analiză amplă a situației din țară și rolul Parlamentului în rezolvarea acelor probleme cu care se confruntă statul. Aș menționa că Parlamentul nu este capabil să le rezolve din cauza că este corupt, mafiot. Că toate aceste probleme pot duce la o situație absolut imprevizibile ce pot ataca suveranitatea, independența țării noastră, în cazul în care acest Parlament își va continua activitatea.

Aceste argumente trebuie de pus la bază, că acest Parlament este incapabil, este bolnav, corupt, mafiot. Că acolo nu se discută problemele cetățenilor, combaterea sărăciei și lupta cu pandemia, dar se discută interese personale ale deputaților după principiul «Eu votez proiectul tău, dar tu pe al meu». Avem legi cumpărate, vândute, cu interese personale. Astfel trebuia de argumentat sesizarea. Atunci, Curtea Constituțională, în calitate de excepție, pentru a salva situația din țară, ar putea adopta o decizie pozitivă.

Deschide.MD: Dar am putea avea un nou caz când Constituția este modificată prin ocolirea Parlamentului...

Vladimir Voronin: Din acest motiv eu aș fi propus o modificare în Constituție, astfel încât deciziile Curții Constituționale ce țin de modificarea Legii Supreme să fie reconfirmate obligatoriu de Parlament cu 2/3 din voturile. Atunci ar fi totul în regulă în R.Moldova.Dar așa s-au adunat șase oameni care decid ce doresc. Dar deputații în Parlament, aleși de popor, stau ca niște proști.

Deschide.MD: Dacă tot discutăm despre Curtea Constituțională. Peste o săptămână magistrații vor examina o sesizare privind proiectul care oferă limbii ruse un statut special. Chiar atât de necesară este această lege elaborată de PSRM, sau e populism? Pentru că și acum funcționarii răspund în limba în care li se adresează.

Vladimir Voronin: Cu părere de rău, foarte multe întrebări care nu țin de competența Curții Constituționale ajung pe masa judecătorilor Înaltei Curți. Acest proiect nu ține de Curte. De ea țin normele constituționale și acțiunile care pot afecta Constituția. Magistrații nu trebuie să examineze tot ce propun deputații, pentru că cei din urmă nu fac altceva decât să se ascundă după fusta Curții. Observ că în ultimul timp orice întrebare se transmite la Curte. Și gata, ne-am spălat pe mâini. Dar ce ei sunt, apostoli, cei de la Curtea Constituțională? Sunt specialiști în toate domeniile? Trebuie să întoarcă astfel de sesizări înapoi în Parlament, să le hotărască deputații, dar nu Curtea.

Revenind la acest proiect, dacă este populism sau nu. Patru ani socialiștii nu au făcut nimic, iar după ce Dodon a primit „knockout”, ei și-au amintit de această lege privind funcționarea limbilor. Astfel de prevederi au fost introduse de noi încă vreo 15 ani în urmă. Se menționa despre rolul limbii ruse. De ce le-a trebuit socialiștilor din nou să amintească populației de acest subiect?.

Deschide.MD: Referitor la situația pandemică din R.Moldova. Reușesc autoritățile să facă față acestor provocări?

Vladimir Voronin: Autoritățile trebuie să se ocupe cât se poate de urgent de procesul de vaccinare a cetățenilor. Israelul deja și-a vaccinat jumătate din populație, dar noi nici nu cunoaștem care vaccin și când va începe procesul. Dodon spunea povești despre vaccinul Sputnik, iar acum nu mai cunoaștem nimic. Această este cea mai importantă problemă. Trebuie să scoatem lumea din spaimă, din frică, șoc.

Deschide.MD: Ministerul Sănătății a anunțat că din februarie va începe vaccinarea...

Vladimir Voronin: S-a anunțat din decembrie, apoi din ianuarie, acum din februarie. Toată această tărăgănare este o problemă. În fiecare zi avem zeci de cazuri de decese provocate de noul coronavirus. Avem deja peste 3 mii de cazuri. Această problemă trebuie hotărâtă. Care vaccin va fi folosit, de unde îl procurăm, cât ne va costa acest vaccin? Trebuie să fim pregătiți de toate aceste lucruri.

Deschide.MD: Domnule președinte, sunteți gata să vă administrați vaccinul anti-COVID?

Vladimir Voronin: Moral – da. Dar, la concret, să vedem care va fi vaccinul. Avem posibilitatea să citim care vaccin este mai efectiv, care sunt reacțiile adverse. De aceea, trebuie să vedem ce vor propune autoritățile.

Deschide.MD: Vă mulțumim mult!