INTERVIU // Viorel Morari: Condamnarea definitivă a lui V.Filat - un rezultat care merită apreciat!
Ieri CSJ a respins recursurile avocaților și procurorilor în dosarul Filat, asta însemnând că sentința Curții de Apel rămâne definitivă. Potrivit ei, Vlad Filat va plăti pentru acțiunile sale de corupție cu 9 ani de pușcărie și bunuri confiscate în valoare totală de peste 130 de milioane de lei. Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, procurorii invocând faptul că informațiile de pe dosarul lui Filat ar putea afecta alte cauze penale. La rândul lor, avocații au declarat în toată această perioadă că ”secretizarea” procesului l-a lipsit pe Filat de dreptul la un proces echitabil. Astăzi, apărarea a calificat decizia CSJ drept ilegală și spune că vor merge la CtEDO. Am încercat să aflăm și opinia Procuraturii Anticorupție la acest subiect, într-un scurt interviu cu procurorul șef, Viorel Morari.
- Este primul dosar de răsunet în care avem o condamnare definitivă. În numele echipei pe care o conduceți, sunteți mândru de rezultat?
- Este un rezultat care merită apreciere, dar el nu este al meu personal, ci al întregului colectiv al Procuraturii Anticorupție. Spun asta pentru că atunci când am fost numit în funcție, dosarul respectiv deja se afla în instanța de judecată. Personal, regret faptul că persoana condamnată a săvârșit acțiuni penale, dar în egală măsură mă bucur pentru faptul că infracțiunea fost descoperită și investigată de Procuratura Anticorupție în comun cu CNA, astfel încât să puntem vorbi astăzi despre tragerea la răspundere penală a persoanei vinovate. Anume acest fapt merită a fi apreciat!
- In opinia Dvs. decizia argumentată a Curții de Apel trebuie să fie publicata? Când?
- Evident că trebuie, dar nu mai devreme decât încetarea temeiurilor în baza cărora ședințele de judecată au fost închise. Repet cele spuse anterior: unele capitole din dosarul Filat se regăsesc în acheta privind frauda bancară care este în plină desfășurare. Publicarea dosarului ar putea pereclita urmărire penală în acheta respectivă.
- Bunurile sechestrate de la Filat. Cine se ocupă de vânzarea lor. Unde vor merge banii?
- Executarea hotărârilor judecătorești este reglementată de Codul de procedură penală. Instanța de judecată, în baza sentinței pronunțate, emite titlul executoriu, care este transmis executorului judecătoresc conform domiciliului inculpatului sau aflării bunurilor ce urmează a fi vândute. Ulterior, executorul judecătoresc conducîndu-se de prevederile Codului de executare, transmite bunurile către Inspectoratul Fiscal de Stat, cel din urmă le scoate la licitații, iar banii sunt transferați în bugetul de stat.
- În ce condiții Vlad Filat ar putea fi eliberat mai devreme decât expirarea termenului de condamnare?
- Potrivit Codului de procedură penală, persoana condamnată, executând pedeapsa, poate solicita organului care asigură executarea sentinței sau, după caz, instanței de judecată schimbarea în executarea hotărîrii de condamnare, şi anume:
1) liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen (în condițiile art.91 din Codul penal);
2) înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă (în condițiile art.92 din Codul penal);
3) liberarea de la executarea pedepsei penale a persoanelor grav bolnave (în condițiile art.95 din Codul penal);
4) reabilitarea judecătorească (în condițiile art.112 din Codul penal);
5) schimbarea categoriei penitenciarului (în condițiile art.72 din Codul penal);
6) liberarea de pedeapsă sau uşurarea pedepsei în temeiul adoptării unei legi care are efect retroactiv ori ameliorarea, în alt mod, a situaţiei (în condițiile art.10 şi 101 din Codul penal), precum şi excluderii din hotărîrea de condamnare a unor capete de acuzare dacă persoana condamnată a fost extrădată;
7) liberarea de pedeapsă în temeiul actului amnistiei sau stingerea executării pedepsei (în condițiile art.295 din Codul de executare);
8) liberarea de executare a pedepsei în legătură cu expirarea termenelor de prescripţie ale executării sentinţei de condamnare (în condițiile art.97 din Codul penal);
Schimbarea executării hotărîrii în cazul unui condamnat presupune verificare întrunirii condițiilor prevăzute de lege (Codul penal sau/și Codul de executare) pentru fiecare modalitate în parte.
- Ați pomenit de ancheta extinsă pe frauda bancară. În contextul ei, ce probabilitate există ca Vlad Filat să fie cercetat penal și pe alte capete de acuzare?
- Investigația pe frauda bancară este în desfășurare și nu aș vrea să mă pronunț asupra acestui subiect pentru a nu genera interpretări eronate. Am spus mai sus că unele capitole din dosarul Filat au tangență cu acheta privind frauda bancară care este în plină desfășurare. Reieșind din asta, nu exclud probabilitatea a ceea ce m-ați întrebat, dar este prematur să vorbim despre ceva mai exact. Pot sa vă asigur doar că Procuratura Anticorupție întreprinde toate măsurile prevăzute de lege pentru a cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă, a circumstanțelor fraudei bancare, astfel încât să asigurăm atât tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, cât și certitudinea că nicio persoană nevinovată să nu fie urmărită neîntemeiat.
- Care este cel mai vulnerabil aspect din acest dosar pentru Procuratura Anticorupție, în cazul în care apararea va mege la CtEDO?
- Procuratura anticorupție a depus tot efortul pentru a asigura drepturile și libertățile condamnatului. Evident, au fost și momente care - în lipsa de prea multă informație - puteau fi interpretate negativ de societatea civilă. E firesc pentru că o ședință cu ușile închise tot timpul va trezi suspiciunui. Eu, însă, vă pot da asigurări că toate acțiunile procurorilor au fost analizate, iar deciziile luate au fost în strictă conformitatea cu legea și cu interesul organului de urmărire penală în alte dosare. De regulă, la CtEDO, în cadrul unor proceduri penale, se invocă încălcarea art.3 - interzicerea torturii, art.5 - dreptul la libertatea și la siguranța, art.6 - dreptul la un proces echitabil și art.8 - dreptul la respectarea vieții private și de familie din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Partea apărării poate invoca aceste articole, dar asta nu înseamnă că CtEDO va constata încălcarea propriu-zisă.