INTERVIU // Ambasadorul Franței la Chișinău, Pascal le Deunff: Sperăm la o majoritate care va implementa Acordul de Asociere cu UE
Într-un interviu acordat portalului Deschide.MD, cu ocazia Zilei Europei, ambasadorul Franței la Chișinău, Excelența Sa Pascal le Deunff a declarat că Franța speră că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 vor avea loc în condiții libere, corecte și oneste. Speră, de asemenea, că aceste alegeri vor duce la formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern stabil, care se vor porni ferm pe calea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE.
Stimate domnule ambasador Pascal le Deunff, Excelență, la începutul acestui an, Președinta R. Moldova, doamna Maia Sandu a făcut o vizita de stat în Franța. Cum ați aprecia acum, după vizita doamnei Sandu, relațiile moldo-franceze?
Relațiile dintre Franța și Republica Moldova sunt marcate de noi și foarte pozitive evoluții, care sunt promițătoare, cu condiția ca autoritățile moldovene să urmeze calea reformelor.
Într-adevăr, vizita de pe 3 și 4 februarie la Paris a Președintei Sandu a fost prima sa vizită de lucru într-o țară a Uniunii Europene, în afara de cea efectuată la Bruxelles. Președintele Macron a invitat-o pe doamna președinte pentru a evidenția suportul din partea Franței pentru ambițiosul program de reforme pe care l-a propus cetățenilor moldoveni în timpul campaniei sale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, în special crearea unui adevărat stat de drept și a justiției independente, consolidarea democrației, intensificarea luptei împotriva corupției și dezvoltarea economiei.
Relațiile politice și economice dintre Franța și Republica Moldova, care sunt destul de intense și dinamice, vor rămâne un element al consolidării legăturilor dintre UE și Republica Moldova, urmând direcția trasată de Parteneriatul Estic, Acordul de Asociere și Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător. Franța ține la aplicarea pe deplin și în mod concret a acestor acorduri, care au scopul de a face din Republica Moldova o țară democratică, stabilă, prosperă și suverană în vecinătatea apropiată a Uniunii.
Franța va continua să acorde o importanță deosebită continuării în Republica Moldova a reformelor care vizează construirea unei justiții independente și a unui adevărat stat de drept.
Criza Covid-19 și încălzirea globală confirmă că protejarea sănătății și respectarea mediului trebuie să fie prioritățile majore pentru umanitate în secolul XXI. Țara mea va continua să-i propună Republicii Moldova oportunități de cooperare concretă în aceste domenii.
Franța va susține, de asemenea, inițiativele care vizează dezvoltarea conectivității și a infrastructurii de calitate (transport, energetică, sector digital etc.) între Republica Moldova și UE. Franța își dorește să dezvolte în continuare parteneriate destinate tinerilor moldoveni în domeniul educației și învățării limbii franceze. De altfel, succesul cooperării dintre autoritățile locale franceze și moldovenești mă determină să prezic un viitor frumos în acest domeniu.
La nivel comercial, schimburile dintre Franța și Republica Moldova, care se ridică la 120 de milioane de euro pe an, pot și trebuie să crească în continuare. Franța este printre primii investitori străini în Moldova și mai multe companii franceze preconizează efectuarea unor noi investiții, în special în domeniile turismului, distribuției, energiei, apei și transporturilor.
Care ar fi restanțele la acest moment în relațiile bilaterale?
La Paris, pe 4 februarie, președintele Macron și președinta Sandu au explorat mai multe piste, în special:
-Măsurile care ar facilita viața diasporei moldovenești în Franța și relațiile dintre țările noastre: în timpul vizitei președintei Sandu la Paris, a fost finalizat un nou acord fiscal bilateral, care va permite evitarea dublei impozitări și va promova, prin urmare, fluxurile comerciale și de investiții dintre țările noastre. În prezent, lucrăm în vederea ratificării acestui document de către parlamentele francez și moldovean. De altfel, la îndemnul președintelui Macron, pe 16 iunie vor începe negocierile privind acordul de securitate socială dintre cele două țări. Acest acord va permite acțiuni de coordonare dintre autoritățile din domeniul securității sociale din cele două țări la calcularea și plata pensiilor salariaților care au lucrat în Franța și Moldova. În plus, vom populariza condițiile simplificate de obținere a permisului de conducere francez de care beneficiază cetățenii moldoveni care au reședința în Franța și care dețin un permis de conducere moldovenesc.
-Consolidarea suportului francez pentru realizarea reformelor în Moldova și modernizarea țării. Președintele Macron a solicitat Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD) să întreprindă o misiune tehnică în Republica Moldova pentru a explora posibilitățile de intervenție ale Agenției în țară, în coordonare cu donatorii europeni și internaționali. Această misiune de explorare a AFD a avut loc în luna martie. Rezultatele acesteia vor deveni în curând cunoscute și transmise autorităților franceze. În același timp, există companii franceze care sunt gata să vină și să lucreze în Moldova, să investească aici, în special pentru a contribui la modernizarea infrastructurii. Republica Moldova are multe atuuri pentru potențialii investitori francezi: un nivel bun de educație a bărbaților și femeilor, multilingvismul lor (și, în multe cazuri, cunoașterea bună chiar a limbii franceze), voința de a lucra și de a progresa, un pământ fertil și o rețea mare de întreprinderi mici, cărora i se datorează vitalitatea economică a țării. Dar, pentru ca investițiile franceze să se producă în timp, este necesară în mod evident îmbunătățirea climatului de afaceri, fapt care scoate în evidență importanța luptei împotriva corupției și a reformei sistemului de justiție.
-De-asemenea, promovarea predării limbii franceze și a valorilor pe care le transmite este o prioritate politică comună pentru autoritățile din țările noastre. Astăzi, în Moldova, șase universități oferă instruire în limba franceză. Peste 100.000 de elevi învață limba franceză ca prima sau a doua limbă și opt licee, dintre cele mai bune din țară, prestează învățământ bilingv pentru aproape 4.000 de tineri. Președintele Macron și președinta Sandu au decis să dea un nou imbold acestei rețele de licee bilingve, astfel încât să continue să pregătească francofoni excelenți, în condiții mai bune. Împreună cu echipa mea, Alianța Franceză, instituțiile Francofoniei și partenerii noștri moldoveni, suntem pe deplin mobilizați și am decis să ne conjugăm eforturile noastre. Primele rezultate sunt deja vizibile: noi burse pentru profesori și tineri, în acest an, și noi cursuri de instruire.
După vizita Maiei Sandu în Franța, o delegație a Agenției Franceze de Dezvoltare a vizitat Republica Moldova pentru a identifica domeniile in care Republica Franceză poate ajuta statul nostru. Care au fost rezultatele acestei vizite de prospecțiune? Care sunt domeniile în care Agenția Franceza de Dezvoltare poate ajuta R. Moldova?
Doresc ca cooperarea franceză să-și aducă aportul la noua fază de dezvoltare care, sper, se pregătește pentru țară.
Serviciile tehnice ale AFD examinează acum proiecte concrete, în special în sectoarele energetic, al sănătății, apei, irigației, forestier și dezvoltării rurale. Aceste direcții vor fi foarte curând transmise autorităților franceze pentru validare. Dacă vor fi acceptate - sper în această vară - pot fi apoi propuse autorităților moldovenești.
Posibilitățile de suport pentru reformele din sectorul justiției, pentru lupta împotriva corupției și recuperarea activelor furate sunt, de asemenea, în curs de examinare. Acestea urmează să deschidă cooperări concrete deja în acest an. De asemenea, Proparco, o filială a AFD, preconizează acordarea împrumuturilor pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova.
Pot confirma, de asemenea, că Ambasada Franței la Chișinău continuă să realizeze proiecte de suport pentru dezvoltare, în special în sectoarele justiției și al sănătății. Sunt susținute proiecte importante pentru viitorul țării în domeniul mediului și al gestionării deșeurilor. Ambasada organizează schimburi de experiență între municipalitățile franceze și cele moldovenești în domeniul dezvoltării locale. Ambasada Franței își va consolida în acest an cooperarea în domeniul mass-media și va organiza seminare de instruire pentru jurnaliști despre etica jurnalistică și lupta împotriva dezinformării.
Apartenența Republicii Moldova la Parteneriatul Estic, în lipsa unei perspective de aderare, seamănă cu o abandonare a țărilor din acest instrument de vecinătate al UE într-o zonă tampon între lumea rusă și spațiul euro-atlantic. Are Republica Moldova șanse să devină membră a UE?
Pe termen scurt, aprofundarea relațiilor dintre Republica Moldova și UE necesită implementarea efectivă a Acordului de Asociere și a Acordului de liber schimb, precum și realizarea obiectivelor de cooperare stabilite în cadrul Parteneriatului Estic. Asupra acestui obiectiv trebuie concentrate eforturile și atenția noastră, ceea ce implică implementarea efectivă a reformelor lansate de Republica Moldova.
Nu ar trebui subestimată contribuția pozitivă și concretă a acordurilor încheiate cu UE, care au adus deja beneficii tangibile cetățenilor din cele șase țări partenere din Europa de Est, inclusiv Moldova, și care au fortificat economia lor. Începând cu anul 2009, UE a investit peste 1,5 miliarde de Euro pentru a susține rețeaua de IMM-uri și a contribuit la crearea a zeci de mii de locuri de muncă în cele șase țări partenere. UE a devenit cel mai mare partener comercial în Republica Moldova, cel mai mare investitor străin și cel mai mare donator. Exporturile moldovenești către UE reprezintă două treimi din exporturile totale ale țării. Companiile europene au investit în țară, au transformat peisajul economic și au creat mii de locuri de muncă. În Moldova, companiile franceze sunt prezente în sectoare strategice ale economiei (digital, construcții, infrastructură urbană, agroalimentar) și mențin peste 4.000 de locuri de muncă directe. De asemenea, UE finanțează proiecte de dezvoltare, în special în domeniul infrastructurii. Datorită acestei finanțări, există o conductă de gaz între Chișinău și România. Datorită finanțării UE, în curând va exista un drum nou între Chișinău și Ungheni. Datorită finanțării europene, rețeaua de distribuție a apei din Cantemir și din alte zone este în proces de renovare. Datorită finanțărilor europene, la Bălți au fost aduse troleibuze noi. Iată niște exemple concrete ale modului în care UE a ajutat Moldova de-a lungul multor ani!
Și noi dorim să continuăm în același spirit, deoarece acest ajutor merge în direcția stabilizării, prosperității și dezvoltării democratice a acestei țări, iar noi suntem interesați să avem un vecin stabil, democratic și prosper. Prin urmare, Franța își dorește că summit-ul Parteneriatului Estic, care urmează să aibă loc în a doua jumătate a acestui an, să permită definirea priorităților concrete de cooperare pentru viitorul relației dintre UE și țările Europei de Est, în special Republica Moldova. Astfel, UE pregătește propuneri care prezintă interes pentru tineri (consolidarea oportunităților de angajare, instruire), domeniul sănătății (lupta împotriva Covid-19), tranziția verde și digitală (transport, conectivitate, suport pentru ecosistemele de startup-uri), suport pentru dezvoltarea locală și lupta împotriva dezinformării.
Principiul condiționalității ajutorului european va rămâne în vigoare. Cheia succesului colectiv va rămâne implementarea efectivă a reformelor preconizate în vederea consolidării statului de drept, asigurării justiției independente și transparente și a mecanismelor eficiente de combatere a corupției.
Nu peste mult timp în Republica Moldova vor avea loc alegeri anticipate. Care sunt așteptările Franței de la aceste alegeri?
UE și Franța nu votează în Republica Moldova. Nu susțin unul sau alt partid politic. UE a semnat în 2014 un acord cu Republica Moldova, Acordul de Asociere, care este foaia de parcurs și grila de lectură pentru relația pe care UE și statele sale membre vor să o aibă cu Moldova. Această foaie de parcurs include reforme în mai multe domenii. Autoritățile moldovenești și-au asumat să le realizeze, iar UE și statele sale membre s-au angajat să susțină aceste reforme cu finanțare, expertiză, diverse ajutoare.
De ce am propus aceste reforme? De ce le susținem? Pentru că știm din experiența noastră că aceste reforme sunt benefice pentru populație și pentru că interesul nostru, al francezilor și al Europenilor, este să avem în vecinătatea noastră o Moldova democratică, stabilă și prosperă.
Printre aceste reforme, fundamentale sunt cele care vizează crearea unui adevărat stat de drept și a justiției independente, consolidarea proceselor democratice, lupta împotriva corupției și dezvoltarea economiei pe o cale de creștere echilibrată.
Prin urmare, Franța speră că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 vor avea loc în condiții libere, corecte și oneste. Speră, de asemenea, că aceste alegeri vor duce la formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern stabil, care se vor porni ferm pe calea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE.
O problema majoră pentru alegerile din 11 iulie o reprezintă posibilitatea diasporei de a-și exercita dreptul de vot. Câte secții de votare se vor deschide în Franța?
Pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut, autoritățile franceze au aprobat toate propunerile făcute de ambasada Moldovei la Paris cu privire la numărul și locația secțiilor de votare din Franța. Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, suntem din nou a priori deschiși, dar nu am primit încă nici o solicitare din partea autorităților moldovenești.
Ce sfat le-ați da cetățenilor Republicii Moldova înainte de aceste alegeri? La ce ar trebui să fie atenți?
Dreptul la vot este un bun prețios! Prin urmare, fac apel la alegătorii moldoveni să meargă și să voteze pe 11 iulie, pentru a participa la construirea viitorului țării lor. Pentru a face o alegere conștientă, îi sfătuiesc să fie foarte vigilenți față de informațiile false răspândite în mod deliberat cu scopul de a-i manipula. Aceste știri false iau de obicei amploare în timpul campaniilor electorale.
Vă mulțumim!